Verőce

Terület
20,33 km2
Népesség
3 835 fő
Alapítva
1 444

Verőce

A Dunakanyar kapuját már az Árpád-házi királyok is használhatták, a történészek szerint innen közelíthették meg börzsönyi birtokaikat. A település szláv eredetű neve is hasonló funkcióra utal, ugyanis kaput jelent, a másik szláv megfejtés szerint a települést a Verőce-patakról nevezték el, ami örvényes vizet jelent.

Ahogyan a Dunakanyar legtöbb települése kapcsán, itt is megállapíthatjuk, hogy már az őskortól lakott volt a területe. Kelta és római kori leletek is előkerültek, az I. Valentinianus császár korából származó hídfőállás romjai a leglátványosabbak.

A magyar történelem az Árpádok után is kitüntette Verőcét, a helyiek szerint legalábbis Nagy Lajos királynak volt itt nyaralója. És ha már a magyar történelem legnagyobbjai: a hagyomány szerint maga Mátyás király ültetett egy fát a falu határában, a tölgymatuzsálem a mai napig látható az Express tábor területén.

A település legmeghatározóbb épített emléke minden kétséget kizárólag az Ybl Miklós által tervezett támfal és függőkertek, mely méltó módon hirdeti a Monarchia nagyságát. Ebben a korban több figyelemreméltó palota is helyet kapott Verőcén, kiemelkedő Huszár Pufi villája, a világhírű magyar színész már az őt körülvevő legendárium miatt is érdekes. És ha már építészet, akkor a barokk Migazzi-kastély mellett nem mehetünk el szótlanul, de a bájos templomok sem okoznak csalódást.

Lévén üdülőtelepülésről van szó, kultúrprogramokban is részt vehetünk, több múzeum is várja az érdeklődőket; a neves keramikusművész, Gorka Géza műveit mindenképp érdemes megtekinteni. Éttermekből is választhat az éhes utazó, de mint ahogy már több településnél is megjegyeztük, érdemes a neten körbenézni, hogy elkerüljük a nagyobb csalódást, mert vannak remek helyek bizony Verőcén is.
Szállást is könnyedén foglalhatunk, a szezonban ezt mindenképpen érdemes megtenni, de télen akár a sorsra is bízhatjuk magunkat, majdnem biztosan fogunk valamit találni.

Programok

2018 szept 07

Természetjáró Fesztivál

Verőce
Bővebben

Iratkozz fel hírlevelünkre