Királyréti tanösvény

Királyréti tanösvény

INFORMÁCIÓK

Cím

Szokolya, Királyrét

Királyréti tanösvény

A Királyréti tanösvény a Börzsönyben található, a királyréti nagyparkolótól körülbelül 10 perces sétára. A területre a Kismarosról induló, és Szokolyán át közlekedő Királyréti Erdei Vasúttal érkezhetünk leggyorsabban, amely önmagában is nagy élmény. A Morgó-patak völgyében közlekedő kisvonat a Királyrétre kirándulók számára igazi kedvenc, annak ellenére, hogy a menetideje csupán 30 perc.

Az utazásról és a tapasztalatinkról ITT írtunk bővebben.

A Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont mellett egy információs tábla jelzi a tanösvény állomásainak sorrendjét, így a látogatók már indulás előtt képet kaphatnak a Börzsöny szívében 2,9 km hosszan húzódó területről. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhetünk az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével.

A Királyréti tanösvény jele a T, bejáráshoz mindössze 1,5 óra szükséges, így gyerekek és az idősebb korosztály számára is könnyedén megtehető az út nagyobb megerőltetés nélkül.

Azok számára, akik szívesen vállalkoznának egy ennél jóval nagyobb túrára, a Csóványosi-kilátó felkeresése nyújthat igazi kihívást (a táv 10 km, az út kb. 3 óra, szint: 783).

Hirdetés

A Királyréti tanösvény állomásai

  1. Régi királyréti és szokolyai gyümölcsfák
  2. Így is lehet fát vágni
  3. Vadgyümölcsök
  4. Fenyves élővilága
  5. Bajdázói-tó
  6. Mocsári teknős
  7. Királyréti tó
  8. Pincék
  9. Település élővilága

Nyitva tartás

A tanösvény folyamatosan látogatható.

Belépőjegy ára

A tanösvény ingyenesen látogatható.

Ha gyerekekkel szeretnénk bejárni a tanösvény állomásait, érdemes a Látogatóközpontban megvásárolni a gyermekeknek szóló rajzos füzetet, de készült egy bővebb szövegezésű változat is.Királyréti tanösvény megközelítése

Budapestről leginkább vonattal érdemes Királyrétre utazni, mert már az utazás is remek élmény. Ez esetben Budapest-Nyugati pályaudvarról Kismarosig kell vonatozni, majd onnan kisvasúttal Királyrétig. Roppant könnyű az átszállás, a kisvonat igazodik a nagyhoz, így a vasútállomásról kétperces sétával is könnyen elértük az egyébként pontosan induló erdei járatot.

A MÁV menetrend ITT, a kisvasút menetrendje pedig ITT elérhető.

A járatnak egyébként több állomása is van, de nem mindegyiken áll meg a vonat. A jegyek áráról, érdemes erről előzetesen a vasút honlapján tájékozódni, hogy senkit ne érjen meglepetés az utazás napján.

Fotók: dunaipoly.hu

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Közelgő események

Szállástippek

Ezeket ne hagyd ki

Látnivalók a környéken

Kapcsolódó írásaink

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot

Ha éppen a hétvégére kerestek megfelelő kirándulóhelyet, ne menjetek tovább, máris a figyelmetekbe ajánlunk egy remek helyet, ami garantáltan megszínesíti […]

Természetvédelem a főváros környékén – Bemutatkozik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Bevállalnátok egy 24 órás börzsönyi túlélőtúrát? Mit szólnátok egy extrém barlangtúrához? Lemernénk fogadni, hogy már utána is néztetek, merre hever […]

Erdei kisvasút: a legjobb őszi program!

Ha nem vágytok száguldásra, de szívesen zötyögnétek a Dunakanyar egyik erdei kisvasút vonalán a kedvenc túraútvonalatok felé, akkor járjátok körbe […]

Megosztás: