Csóványosi kilátó

Csóványosi kilátó

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagybörzsöny - Diósjenő

Csóványosi kilátó

A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa. A csúcson 1978-ban 22,6 m magas geodéziai mérőtornyot emeltek betonból, de a kirándulók akkor még csak vasbeton létrákon kapaszkodhattak fel a tetejére. Ezután a toronyba hosszú ideig nem lehetett bejutni, mígnem 2013 őszén az Ipoly Erdő Zrt. megkezdte a torony kilátóvá alakítását, melynek köszönhetően létrejött a Csóványosi kilátó.

Vörösfenyővel borított acélszerkezettel vették körül, és biztonságos lépcsőkkel látták el, így most már 2014. október 9. óta újra látogatható a 938 métermagasan elhelyezkedő építmény. 133 lépcsőfokon felkapaszkodva érhető el a legfelső terasz, ami 22,5 méterrel van magasabban, mint a bejárati talajszint. A tetejéről remek körpanoráma tárul a látogató szeme elé, jó időben, kedvező látási viszonyok mellett a Magas-Tátra is látható.

Hirdetés

Nyitva tartás:

folyamatosan

Csóványosi kilátó megközelítése:

A hegyre számos turistaút vezet, a legfontosabb az Országos Kéktúra kék sáv jelzése. Királyrétre érdemes erdei vasúttal érkezni, ez esetben a vonat a Morgó patak völgyén át közlekedik Kismarosról Szokolyán át Királyrétig. A járatnak több állomása is van, de nem mindegyiken áll meg a vonat, érdemes erről előzetesen a vasút honlapján tájékozódni. A kilátó a királyréti központi parkolótól 10 km távolságra található és nagyjából 3 órát vesz igénybe a teljesítése. A szintkülönbség (783 m) miatt gyakorlottabb túrázóknak ajánlják a távot.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szálláshelyek a közelben

További látnivalók

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: