Szokolya

Szokolya

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 186

Népesség

1 793 fő

Terület

59,05 km²

Szokolya

Szokolya község a Dél-Börzsönyben fekszik. Településrésze Királyrét, amely sokak számára jól ismert az itt található tanösvényről, illetve a Királyréti kisvasútról és hajtánypályáról. Királyrét a középkorban kedvelt vadászhelye volt a királyoknak, az Árpád-korban feltételezhetően a király solymászai éltek itt. Innen ered a Sólyomfalva, majd a végleges név, Szokolya. A település és környéke nagyon gazdag természeti kincsekben, az elbűvölően szép környezet kirándulók ezreit csalogatja ide évente.

Szokolya története

Szokolya község az Árpád-korban már létezett, de már az őskor óta lakott hely volt. A két fennmaradt földvár maradványai is bizonyítják ezt. A község határában az egyik a Királyrét feletti Várhegyen található, a másik pedig a Pap-hegy gerincén. Oklevélben először 1186-ban említették.Szokolya a Salgó várhoz tartozott, 1394-ben Széchenyi Simontól Széchenyi Miklós és Dorottya örökölte meg. Várhelyként említik többször is a 15. században. A falu számtalan alkalommal cserélt gazdát az évek, évtizedek során. 1580-ban vésték Szokolya legkorábban ismert Szent Györgyöt ábrázoló pecsétjét.

A 18. század elején Jánoky Zsigmondé, 1715-ben az Esterházyaké lett. Mányoki Ádám és Sámuel a szokolyai lelkész két fia részt vett a Rákóczi szabadságharcban is. 1700-ban kapott engedélyt a szokolyai vasbánya a működésre, mely 1792-ig működött, majd ezután fafűrészelésre használták a területet.Látnivalók Szokolya községben

Aki a településen jár, annak mindenképpen érdemes megnézni Szokolya református és katolikus templomát, a világháborús emlékművet, Szent György szobrát, Mányoki Ádám mellszobrát és a Fő utcai palóc házakat. Szokolya két festőt is adott a magyar kultúrának, az egyik Mányoki Ádám, a barokk festészet nagymestere, a másik Viski János naturista állatkép festő. Az ő munkásságuknak állít emléket a Mányoki-Viski kiállítóterem és emlékszoba.

Mányoki Ádám és Viski János festő emlékszobája

Cím: 2624 Szokolya, Fő utca 83/a.
Nyitva tartás: Az emlékszoba a Polgármesteri Hivatal nyitva tartása idejében, továbbá előzetes egyeztetés alapján látogatható.
H.-Cs.: 8.30-15.30-ig, P: 8.30-12.00-ig.

Kirándulás Szokolya környékén

Szokolya népszerű kirándulóhely azok számára, akik kisvasúttal, kerékpárral vagy akár gyalogosan szeretnék megismerni a Dél-Börzsönyt. A településen a K+, illetve a Z+ turistajelzés található meg. Jellemzően évente több alkalommal megrendezett teljesítménytúra halad el erre.

Királyrét közelében a Királyréti tanösvény, a Királyréti hajtánypálya, a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont, illetve a Királyréti Kirándulóközpont számos érdekességgel várja a túrázókat és a Királyrét iránt érdeklődőket. A Kismarosról Királyrétre közlekedő kisvonat Szokolyán keresztül halad a Morgó patak völgyében. Aki erre kirándul, annak vétek kihagyni a zötykölődést a bájos kis erdei vonaton.

Hirdetés

A végállomásról akár a Csóványosi-kilátóhoz is lehet túrázni, és bár a túra igen fárasztó, a látvány kárpótol majd bennünket mindenért. A gyerekek számára ezt az utat nem javasoljuk, számukra sokkal inkább a Királyréti tanösvény tartogat meglepetéseket. A királyréti parkolóban megtalálható a kerékpáros útvonal információs táblája, amely számos jó tanáccsal és tippel látja el a kerékpározás szerelmeseit.

Megközelítés

Autóval:

  1. A) M3. Autópálya (Budapest) → 2/B sz. főút (Budapest) → 2/A sz. főút (Vác) → 96223 sz. út (Vác) → 12 sz. főút (Kismaros – a körforgalomnál egyenesen, majd a körforgalomtól számítva 6,2 km után forduljon jobbra) → 12103 sz. út (Szokolya)
  2. B) 2. sz. főút (Vác) → 12 sz. főút (Kismaros – a körforgalomnál balra, majd a körforgalomtól számítva 6,2 km után forduljon jobbra) → 12103 sz. út (Szokolya)

Tömegközlekedéssel:

Kismarosig vonattal, majd onnan tovább kisvasúttal vagy busszal. A buszmenetrendet ITT lehet elérni, a Kismaros – Szokolya – Királyrét útvonalon közlekedő kisvasút menetrendje pedig ITT található.

fotók: mapio.net

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Közelgő események

Szokolyai szállások

Ide érdemes betérni

Kapcsolódó írásaink

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot

Ha éppen a hétvégére kerestek megfelelő kirándulóhelyet, ne menjetek tovább, máris a figyelmetekbe ajánlunk egy remek helyet, ami garantáltan megszínesíti […]

Természetvédelem a főváros környékén – Bemutatkozik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Bevállalnátok egy 24 órás börzsönyi túlélőtúrát? Mit szólnátok egy extrém barlangtúrához? Lemernénk fogadni, hogy már utána is néztetek, merre hever […]

Erdei kisvasút: a legjobb őszi program!

Ha nem vágytok száguldásra, de szívesen zötyögnétek a Dunakanyar egyik erdei kisvasút vonalán a kedvenc túraútvonalatok felé, akkor járjátok körbe […]

Látnivalók a környéken

Megosztás: