Csóványos

Csóványos

INFORMÁCIÓK

Cím

Diósjenő

Csóványos

A Csóványos-hegy a Börzsöny legmagasabb hegye, 938 méteres magasságával a 20. legmagasabb hegycsúcs Magyarországon. A csúcsra négy irányból vezet turistaút, amelyeket évente több ezer kiránduló választ azért, hogy a körpanorámában gyönyörködjön. A túra igen fárasztó, és hosszadalmas, a szintkülönbség pedig elég nagy (783 méter), ezért a Csóványos azok számára kiváló úti cél, akik túrázáshoz szoktak.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A hegy tetejéről kedvező látási viszonyok mellett a Magas-Tátra is látható, ezért a természetfotósok számára is ideális célpont minden évszakban. Az Országos Kéktúra útvonala is erre halad, a jelzéseket követve nem lehet eltévedni a környéken.

Csóványosi-kilátó – Kilátó a Csóványos tetején

A Csóványos csúcsán 1978-ban egy közel 23 méter magas geodéziai mérőtornyot emeltek, amelyre vasbeton létrákon mászhattak fel a turisták. Az Ipoly Erdő Zrt. megcélozta a torony kilátóvá alakítását, amely meg is valósult, 2014 októbere óta 938 méter magasan egy vörösfenyővel borított építmény várja azokat a kirándulókat, akik a 133 lépcsőfokot megmászva a legfelső teraszról csodálnák meg a panorámát. A terasz a kilátó bejáratától 22,5 méterrel van magasabban.A Csóványosi-kilátó felkeresése családok, és baráti társaságok számára kiváló szabadidős program, de csapatépítő tréningekhez is alkalmas a 10 km-es táv, és a 3 órás út.

Programok a Csóványos környékén

A Csóványos környékén remek családbarát program a Hiúz Ház Erdei Látogatóközpont felkeresése, innen indul a 9 állomásból álló Királyréti tanösvény is. A gyerekek szívesen töltenek majd időt a Morgó patak partján, a bátrabbak pedig kipróbálhatják, milyen az erdei Hajtánypályán utazni.

A Csóványos és Királyrét kerékpáros kikapcsolódáshoz, és kutyás kiránduláshoz egyaránt izgalmas választás, de a fotósok is örömmel látogatnak ide minden évszakban. A nagy parkolónál étterem is található, illetve itt jelzi a tábla a kisvasút indulásának idejét is.

Nyitva tartás

A Csóványos minden évszakban megközelíthető gyalogosan, időjárás-, és útviszonyoktól függően.Elérhetőség

A Csóványost Kismaros felől érdemes megközelíteni, ha a tömegközlekedést választjuk. Kismarosról Királyrétre célszerű a Királyréti Erdei Vasúttal utazni, amely Kismarosról Szokolyán át Királyrétig közlekedik. A járat állomásairól, menetrendjéről és díjszabásáról előzetesen a kisvasút honlapján lehet tájékozódni.

A kilátóhoz a királyréti központi parkolóból indul a túra, amellyel kapcsolatosan minden szükséges információ megtalálható a kihelyezett információs táblákon, feliratokon és jelzéseken. Az Országos Kéktúra weboldalán szintén sok hasznos infóhoz juthatunk.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Közelgő események

Szállástippek

Látnivalók a környéken

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: