Királyrét

Királyrét

INFORMÁCIÓK

Cím

Szokolya

Telefon

+36 27 585 625

E-mail

kiralyret@dinpi.hu

Királyrét

A kirándulók körében hihetetlen népszerűségnek örvendő Királyrét Szokolya településrésze, ahova évente több ezer turista érkezik, hogy meghódítsa a Börzsöny-hegység csúcsait és síterepeit. Királyrét a Börzsöny legkisebb medencéjében fekszik, ennek ellenére számos programmal várja az ide érkezőket. Bababarát, gyermekbarát és kutyabarát hely, a hajtánypálya, az erdei vasút, a Hiúz Ház és a Királyréti tanösvény minden korosztálynak temérdek szabadidős programot kínál.

Azok számára, akik szívesen vállalkoznának egy igazán megerőltető, de páratlan túrára, a Csóványosi-kilátó felkeresése nyújthat igazi kihívást (a táv 10 km, az út kb. 3 óra, szint: 783).

Látnivalók Királyrét környékén

Királyréti Erdei Vasút

A Királyréti Erdei Vasút az ország egyik legrégebbi erdei vasútja, amely Kismarosról indul, majd a Morgó-patak völgyében halad Szokolya község érintésével Királyrétig. A királyréti kisvasút menetideje a célállomástól a végállomásig 30 perc.

Hirdetés

Fontos tanács a kerekesszékes utasoknak, hogy egyeztessenek előzetesen a kisvasút kollégáival, mert a vonat nincs akadálymentesítve. Babakocsi szintén nem fér el kényelmesen a vagonban, így azt tanácsoljuk azoknak, akik ide terveznek kirándulást, hogy helyette – ha megoldható – hordozókendőt válasszanak.

Az erdei vasút menetrendje és az árak ide kattintva érhetők el.

Királyréti Hajtánypálya

A Királyréti Erdei Vasút Királyrét állomása mellett, a perontól nagyjából 100 méterre található a Királyréti Hajtánypálya, ahol lábbal, pedálok segítéségével meghajtható, sínen közlekedő járművekkel lehet haladni a 750 méter hosszú vasúti körpályán. Egy hajtány 4 személyes, 2 fő hajthatja, 2 fő utasként tud utazni. Remek családi program, a gyerekek garantáltan élvezni fogják a „hajtányozást”, amely olyan számukra, mintha kisvonatot vezetnének.Fontos információ, hogy a hajtánypálya csak megfelelő időjárási körülmények esetén nyit ki, esőben, és hóban nem üzemel.

Nyitva tartás:

Márciusban és áprilisban: munkanapokon csak rendelésre, hétvégén: 10.30 – 16.30

Májusban és júniusban: munkanapokon 9.30 – 16.30, hétvégén: 9.30 – 18.30

Júliusban és augusztusban: munkanapokon: 10.30 – 16.30, hétvégén: 9.30 – 18.30

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Hiúz Ház (amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik bemutatóhelye) iskolai és óvodai csoportoknak egyaránt izgalmas programokat biztosít, a „Börzsöny lakói” című interaktív kiállítást minden gyermeknek ajánljuk. A kiállítást kerekesszékes, vak és gyengénlátó vendégek is látogathatják.

A Hiúz Ház kertjében egy játszótér várja a gyerekeket, akik számára a Morgó-patak partja is mindig vonzó hely a játékra. A Hiúz Házhoz az erdei vasúttól a betonon vezető fehér talpak jelzik az utat.

Nyitva tartás

A Börzsöny lakói c. kiállítás csütörtökön és pénteken 9:00-15:00 között, hétvégén és munkaszüneti napokon 9:30-17:00 között tekinthető meg. Hétfőtől szerdáig előzetes bejelentkezéssel, csoportok számára látogatható.

Elérhetőségek: 2624 Szokolya, Királyrét, Tel.: +36 27 585 625; +36 30 238 0063

Királyréti tanösvény

A Hiúz Ház mellől induló Királyréti tanösvény 2,9 km hosszan húzódik, az útvonalon található 9 állomás végigjárása közben az erdő és a tavak élővilágával, illetve a kisvasutak és a vasbányászat történetével is megismerkedhetünk. A tanösvény bejárásához nagyjából 1,5 óra szükséges, ez a táv kisebb gyermekek számára is könnyen teljesíthető. Bababarát, és kutyabarát hely, a kiindulóponton egy hatalmas információs tábla segíti a tájékozódást.A tanösvény jele a T, 9 állomása pedig a következő: Régi királyréti és szokolyai gyümölcsfák, Így is lehet fát vágni, Vadgyümölcsök, Fenyves élővilága, Bajdázói-tó, Mocsári teknős, Királyréti tó, Pincék, és Település élővilága.

A Királyréti tanösvény ingyenesen és folyamatosan látogatható. A Látogatóközpontban érdemes megvásárolni a gyerekeknek készült füzetet, amely segítségével még közelebb kerülhetnek a tanösvény látnivalóihoz.

Nyitva tartás

Királyrét környéke folyamatosan látogatható

Elérhetőségek

Királyrét Budapesttől nagyjából 1 óra távolságra fekszik, közúton Kismarosról Szokolyán keresztül érhető el. Aki tömegközlekedéssel érkezne ide, annak a Kismarosról induló helyközi autóbusszal kell utaznia (menetrend), vagy a Királyréti Erdei Vasút járataival. A kisvonat végállomása Királyrét, innen több helyre kirándulhatunk nagyobb erőfeszítés nélkül is.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Közelgő események

Szálláshelyek Királyrét környékén

Ezeket ne hagyd ki

Látnivalók Királyréten

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: