Blog

Márton nap, Skanzen

Top 10 novemberi program a Dunakanyarban

Beköszöntött a hideg, és úgy érzitek, nincs kedvetek kimozdulni otthonról? Pedig számos koncert, gasztroélmény, sportprogram, múzeumlátogatás és Márton-napi esemény vár benneteket a Dunakanyarban. Máris mutatjuk, melyik 10 novemberi program kell, hogy beleférjen a naptáratokba a hónapban!

Top 10 novemberi program – Indulhat a körutazás?

Hirdetés

1. Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben – Skanzen

Időpont: 2019. november 9-10.


A Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron érdekességeket tudhatnak meg a látogatók Szent Márton életéről és a liba-kultusz eredetéről. Márton napján fejeződtek be falun a kinti mezőgazdasági munkák és elkezdődött a téli kalákák, a toll- és kukoricafosztás időszaka.

A Skanzenben tartott kézműves foglalkozások az őszhöz kapcsolódnak – szalmalibát, madáretetőt, üveglámpást, gyapjú- és termésállatkákat készíthetnek a kicsik és nagyok egyaránt. A vadászati hagyományok iránt érdeklődők vadászkutya bemutatón vehetnek részt, kipróbálhatják az íjászkodást, de lesz szabadulószobás játék is, trófeakiállítással.

Tipp!

A program részleteiről a Skanzen honlapján találtok bővebb információt!

Skanzen Márton nap

2. Márton napi BBQ a Füstölgőben – Zebegény

Időpont: 2019. november 9.


Mi csak annyit mondunk: BBQ libacomb, sólet, libamáj, libatepertő, ropogós kemencés kenyér. Ugye máris megragadta a program a figyelmeteket? Ha hűvös lesz az idő, akkor se aggódjatok, a szervezők a belső fűtésről forraltborral és forró teával gondoskodnak. A zenéről Nagy Gergely Gero gondoskodik, a desszert pedig ropogós, és libazsíros kenyér lesz, sok-sok libamájjal és marinált lilahagymával.

A finomságokat Faludi Dániel, Hanusz Gergő és Paizs Dávid készíti, ami már önmagában is garancia a fergeteges kulináris élményhez. Nem érdemes kihagyni!

Fontos!

A programon való részvétel előzetes egyeztetéshez kötött, minden szükséges infót megtaláltok a Márton-napi BBQ lakoma Facebook eseményén!

3. Márton-napi pajta-vigadalom – Szigetmonostor

Időpont: 2019. november 9.


A Szigetmonostor Faluházban (Árpád u. 15.) immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre a Márton-nap pajta-vigadalom. Az esemény a Faluház pajtában kerül lebonyolításra, ahol kicsiknek és nagyobbaknak is egyaránt tartalmas kikapcsolódást kínálnak.

A program látogatása díjmentes, a részvételt érdemes jelezni a vigadalom Facebook eseményén.

4. Emberöltő koncert – Vác

Időpont: 2019. november 9.


Az Emberöltő együttes 2014 óta számos fesztiválon lépett már fel, a rockzene, a népzene és a magyar irodalmi kultúra közös kapcsolata jellemzi a zenei munkásságukat. Az irodalom gyöngyszemeit rockos motívumokkal fűszerezik. A koncert helyszíne a váci Suti Brother’s Pub, a részvétel pedig ingyenes!

Emberöltő Zenekar

3. Panorámafutás – Szentendre

Időpont: 2019. november 10.


Kedvelitek a futóversenyeket, ráadásul odavagytok Szentendréért? Akkor itt az ideje nevezni a 3. Panorámafutásra! A hangulatos óváros és a Duna-korzó festői környezetet biztosít egy nagyszerű futáshoz, amely szuper novemberi program.

A futók 5, illetve 10 km-es távon próbálhatják ki magukat. Előbbi a kezdő futók számára is kitűzhető cél, utóbbit pedig a gyakorlottak számára ajánljuk. A szentendrei futás élménye kihagyhatatlan, a jó hangulat garantált. Részletek ITT!

Panorámafutás Szentendre 2019

A Julianus-kilátó – nagymarosi túra novemberben


A Julianus-kilátó az egyik legizgalmasabb úti cél azok számára, akik nem riadnak vissza a kicsit keményebb túráktól, és szívesen gyönyörködnek a dunai panorámában.

Gyerekekkel, és kutyával is érdemes útnak indulni, de előtte célszerű tájékozódni arról, hogy milyenek az időjárás és útviszonyok. A kilátó lábánál padok és asztalok várják a fáradt kirándulókat, akiknek nagy élmény lesz innen letekinteni az alattuk folydogáló Dunára, és a környező hegyekre!

Érdekesség!

A Magyar Turista Szövetség a koronauradalomtól 10 évre bérbe vette a Börzsöny Hegyestető – Szt. Mihály-hegy – Zebegény – Nagymaros közti területet, és 1932-ben átadta az Encián Turisták 1914 egyesület részére egy turista mintaterület kialakítására. Ők ezen, több egyéb turista objektum mellett építették 1938-ban a Julianus barátról elnevezett kilátótornyot. A Julianus-kilátó tornyát 1939. május 14-én avattak fel a 482 méter magas Hegyestetőn.

Julianus-kilátó, novemberi program

Kisoroszi-Szigetcsúcs – Vár a Szentendrei-sziget


A Szentendrei-sziget a Dunakanyar egyik legszebb része, amely ősszel és télen a nyugalom és a béke szigete. A Szigetcsúcs tökéletes helyszín ahhoz, hogy kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, és sétáljunk egyet a vízparton, miközben remek fotókat készíthetünk. A kisebb gyerekek miatt akár labdát és tollasütőt is betehetünk a csomagtartóba, biztosan jól jön majd a kirándulás során. Netán bejárnátok az egész szigetet? Ahhoz is van néhány tippünk!

Kirándulás Dunabogdányban


A dunabogdányi Öreg-kálváriáról olyan csodaszép kilátás tárul elénk, ami miatt mindenképpen megéri felmászni a rövid, ám annál fárasztóbb emelkedőn. A kirándulás hossza nem több 30 percnél, de kisebb gyerekekkel és kutyával is érdemes útnak indulni, bár nagyon oda kell figyelni a lábunk elé, mert kapaszkodó, és korlát sincs.

Őszi élmények Göd környékén


Mennyire ismeritek Gödöt? Eveztetek már a Duna-parton, körbejártátok a Feneketlen-tó környékét, de nagyon keveset tudtok a városról? Pedig számos látnivaló van a városban, amely a település történetéről, és legjobb kirándulóhelyeiről mesél. Össze is állítottunk nektek egy listát, íme a top 10 látnivaló Gödön, amit mindenképpen érdemes felkeresni, ha itt jártok:

  • Szakáts-kert
  • Shäffer kastély
  • Madách kastély
  • Kincsem istálló
  • Nemeskéri-Kiss kúria
  • Arany László kúriája
  • Kincsem csárda
  • Széchenyi-forrás
  • Sivó villa
  • Costa Constantiam késő római kori erőd 12 kör alakú toronnyal
Madách-kastély

Kikapcsolódás Vácon – Élmények a köbön!


Az ősz a városnézések és a múzeumlátogatások ideje. A hidegebb napokon bejárhatjátok Vác legszebb részét, megtapasztalhatjátok, milyen tökéletes novemberi program a diadalív, a dóm és a Fehérek templomának felkeresése. Emellett rengeteg múzeum vár benneteket nyitott kapukkal, hogy még jobban megismerjétek Vác történetét, illetve a helyi művészek és kortárs alkotók munkáit.

Készen álltok arra, hogy tárt karokkal fogadjátok a novembert? Akkor írjatok fel mindent a naptárba, és járjátok be a Dunakanyart! Ezek a programok garantáltan szebbé teszik majd a kikapcsolódást!

Megosztás: