Blog

Kirándulás Dunabogdányban

Páratlan dunai panoráma – Kirándulás Dunabogdányban

Dunabogdány a Dunakanyar gyöngyszeme, egy olyan település, amely sokkal több értéket és kincset rejt magában annál, mint azt egy gyanútlan kiránduló gondolná. A közelmúltban egy kiadós sétát tettünk az Öreg Kálváriához, ami ugyan nem hosszú túra, ám annál fárasztóbb. Mutatjuk, honnan a legszebb a dunai panoráma a településen, lássuk, milyen egy élménydús kirándulás Dunabogdányban!

 

Hirdetés

 

Kirándulás Dunabogdányban

 

Látnivalók Dunabogdányban

Dunabogdány a Szentendrei-Duna-ág mentén fekszik, a Visegrádi-hegység lábánál. A csodaszép, csendes falunak nagyon színes a kulturális élete, a község lakosai a mai napig ápolják a sváb hagyományokat. Az első kirándulás Dunabogdányban általában egy vízparti sétával kezdődik, hiszen gyönyörű a Duna-part, és a bicikliútnak köszönhetően kerékpárral, babakocsival és kutyával is remek élmény megismerni a település vízi/vízparti életét.

A helyi cukrászda, sütöde és étterem az egész Dunakanyarban híres, de az elmúlt években a turizmusnak köszönhetően több étterem és beülős hely is kitárta kapuit a fáradt és éhes túrázók előtt.

 

A Nepomuki Szent János templom körül fekvő téren érdemes felkeresni Az elűzöttek emlékművét, amely a dunabogdányi svábok 1947-es kitelepítésének állít emléket. A sétát innen célszerű a Református templom felé folytatni, a két templom között pedig a Szent János tértől gyalogosan csak 10-15 perc a Kálvária úton keresztül a Kálvária-domb. Kedves úti cél még a Kiscuki köz is.

A község történetéről egy elképesztően érdekes és értékes gyűjtést végzett Rokfalusy Balázs, ide kattintva tanulmányozhatjátok és tölthetitek le!

A falut ezzel közel sem jártuk körbe, ám egy rövid felfedező kirándulás Dunabogdányban hihetetlenül szép élmény egy kiadósabb túra előtt.

Nepomuki Szent János plébánia - Dunabogdány

Élmény a kirándulás Dunabogdányban

Ha a szabadban szeretnétek tölteni az időtöket, talán a legcélszerűbb az, ha nem autóval utaztok a túraösvény bejáratához, hanem hátizsákkal indultok útnak otthonról. Ezt nem csak azért javasoljuk, mert a községben állandó harc folyik a parkolóhelyekért, hanem mert biciklivel is egészen nyugodtan célba vehetitek a falut.

Az Öreg Kálváriához vezető úton ugyan kerékpárral nem lehet közlekedni, de egymáshoz láncolhatjátok a bicikliket az Öreg Kálvária utca tetején, semmi bajuk nem lesz. Nézzük magát a túraútvonalat, ami pontosan ebből az utcából indul.

Dunabogdány térkép

A térképet böngészve azt fogjátok látni, hogy a 11-es útról a Patak utcára kell lekanyarodni, majd innen egyenesen haladjatok az Ady Endre utcán át a Cseresznyés utcáig. Itt egy nem túl barátságos dombon kell felmászni, amit egyébként kamaszkorunkban még biciklivel is bevettünk, tehát nem lehetetlen küldetés. Egy hosszú munkanap után azért kétségkívül nem kellemes élmény felkapaszkodni, de a kiránduláshoz képest ez még egy lazább emelkedő.

Rögtön a domb tetején balra kell kanyarodni, ez már az Öreg Kálvária utca lesz. Sétáljatok fel az utca tetejéig, végig előre, egyenesen, ameddig véget nem ér.

Útközben gyönyörű kertes házak és telkek mellett haladtok majd el. Ez már önmagában szép látványt nyújt, de hol van még ez a dunai panoráma látványához képest! Indulhatunk az ösvényen felfelé? Akkor gyertek velünk!

Túrázás Dunabogdányban

Induljon a menet!

Nem kell turistajelzéseket keresni, eltévedni biztosan nem fogtok tudni, hiszen a keskeny kis út egy irányba visz, letérni nem tudtok róla. Innen kezdődik a felfele menet igazán. Ha ülőmunkát végeztek, vagy dohányoztok, akkor a látványt biztosan jobban élvezitek majd, mint a kirándulást, mert elég fárasztó a meredek emelkedőn felfelé gyalogolni. Ennek ellenére az úti cél minden fáradtságot megér, ez 100%.

A kirándulás első harmadában egy kis kiugróval fogtok találkozni, innen már nagyon szép a panoráma. Mi kb 120 fotót készítettünk, mert valahogy az ember itt minden pillanatot meg szeretne örökíteni. A kiugrótól felfelé ágak hajlanak be az útra, ettől kicsit olyan érzésünk volt, mintha egy titkos kertben sétálnánk.

Őszi kirándulás Dunabogdányban

Itt azért már érdemes a lábatok elé nézni, főleg a kirándulás vége felé, ahol igen nagy, embert próbáló lépcsők visznek fel a kis kápolnához. A csodálatos kápolna 1800-ban épült, és 1995-ben lett újjáépítve. Gyerekkorunkban sokszor másztunk fel ide Kálváriabúcsú alkalmával, és minden alkalommal elcsodálkoztunk azon, hogy a helyi 80-85 éves nénik hozzánk hasonlóan mennyire jól bírták a túrát. Sokat változott azóta a falu, de ez a kápolna még mindig megér egy kiadós sétát.

Kirándulás Dunabogdányban

Dunabogdány Öreg Kálvária

Kellemes érzés leülni a kis dombon elhelyezett padokon, innen fogjátok látni azt a bizonyos páratlan dunai panorámát, amit ígértünk nektek. Minden évszakban hihetetlen látvány, arra biztatunk benneteket, hogy tegyétek meg az utat többször is.Mi ugyan elmulasztottuk a lehetőséget, hogy szendviccsel és meleg teával ünnepeljük meg a célba érést, de ti gondoljatok erre még időben! Egy jó kis piknikezés a lehető legjobb programpont egy túrázás alkalmával.

A lefelé úton pedig talán még jobban kell vigyázni magatokra, mint felfelé jövet, hiszen a kilátásban gyönyörködve hajlamosak lesztek elfeledkezni a hepehupás útról. Inkább álljatok meg többször is, és nyugtázzátok magatokban, hogy ez a kis falu bármikor képes felvenni a versenyt a Dunakanyar nagyobb és népszerűbb településeivel!

Kirándulás Dunabogdányban

Amire a túrához szükség lesz

Azt már említettük, hogy az autókat célszerű otthon hagyni, igaz? Arra kérünk benneteket, hogy az Öreg Kálvária utca lakóinak nyugalmát semmiképpen ne zavarjátok meg az ide-oda tolatgatással. Ide sokan – hozzátok hasonlóan – pihenni jönnek, nem a kipufogó gázt szagolni. Ezt tartsátok szem előtt! Ezen kívül van néhány olyan hasznos kellék, amit érdemes magatokkal hozni a kirándulásra. Nézzük, mik azok!

  • Kényelmes túrabakancs: a biztonságos túrázáshoz, és a köves-földes ösvényekhez ez elengedhetetlen kellék!
  • Távcső
  • Fényképezőgép
  • Túrabot
  • Szendvics, kulacs
  • Pléd, meleg ruházat

A Kálváriára felérve bár csodás látvány fogad bennünket, nagyon ki lehet melegedni túra közben, így szükség lesz egy pulóverre ahhoz, hogy ne fázzatok meg.

Kilátás Dunabogdányban

Kinek ajánljuk ezt a kirándulást?

Családoknak sok-sok kisgyerekkel mindenképpen, de fontos tudni, hogy egy babakocsit ide nem fogtok tudni felvonszolni. Sem kismotort, sem rollert, sem pótkerekes biciklit. Nem veszélyes túlságosan az ösvény, de azért fokozottan ügyelni kell a gyerekek biztonságára egyes helyeken. Az idősebb korosztály képviselőinek csak akkor ajánljuk jó szívvel a túrát, ha aktívan töltik egyébként is a mindennapjaikat.

Romantikus kirándulás lehet azoknak a pároknak is, akik szívesen elvonulnának kicsit a világ szeme elől. A kutyusokkal szintén jó úti cél lehet, de a kisebb termetű szobakutyák igen nagyokat eshetnek-kelhetnek a nagyobb köveken. Fontos, hogy figyeljetek rá, hogy a meredekebb részeken ők se guruljanak le az útról.

Dunai panoráma Dunabogdányban

Fedezzétek fel a Dunakanyar nagyobb települései mellett Dunabogdányt is, ahol a helyiek barátságosak, a programok változatosak, a táj pedig elképesztő szépségeket rejt magában! Hajrá, irány a szabadba!

Témába vág

5+1 kalandos sportprogram Vác környékén Éppen azon gondolkodtok, hogy mi jót csinálhatnátok Vácon és Vác környékén, ami mozgalmas, hangulatos és egyben vagány időtöltés? Ne menjetek tovább,...
Szarvasbőgés a Pilisi Parkerdőben – ne hagyd ki! A Pilisi Parkerdő több erdészeténél idén is vezetett túrákon hallgatható és figyelhető meg a szarvasbőgés, ami az erdőkben szeptembertől október elej...
Nagymaros-Dömös túra – Minden korosztálynak! Külön-külön talán ezerszer felkerestétek már Nagymaros és Dömös legszebb túraútvonalait, látnivalóit és titkos zugait, de vajon eszetekbe jutott már ...
Hajóval Zebegénybe? 10 érv, miért ne hagyd ki! 1000 és 1 érv szól amellett, hogy miért remek ötlet egy kirándulóhajó vagy szárnyashajó fedélzetén felfedezni a Dunakanyart. Szentendre, Esztergom és...
Nyári hűsölés a Szentendrei-sziget bűvöletében A Nyár a szigeten Csukás István nagysikerű regénye, amelyből 1975-ben ifjúsági film is készült, méghozzá Bánhidi László és Kaló Flórián közreműködésé...
TOP10 hajókirándulás gyerekekkel – Úti célok! Gondoltátok volna, hogy a hajókirándulás gyerekekkel nem csupán egy néhány órás program, hanem széppé és izgalmassá teheti az egész napotokat? A köve...
A zebegényi Kós Károly-kilátó mesés panorámája Ha van olyan település a Dunakanyarban, amely azonnal és örökre elrabolja a látogatók szívét, az Zebegény. A falu bájos kis utcái vissza-visszacsaloga...
4+1 hűsítő nyári program a Dunakanyar berkeiben Ugye pontosan tudjátok, milyen felemelő érzés egy hatalmasat csobbanni a Duna hűsítő hullámaiban, evezni a kedvenc sárkányhajótokban, sétahajózni Vis...
Hosszú hétvége Vácon – Gyere te is! Számos kirándulóhely, múzeum, étterem, történelmi emlék, és vízparti élmény vár benneteket a városban, ahol még Petőfi Sándor is otthon érezte magát....
4+1 pörgős hely – Aktív kikapcsolódás Visegrádon! Gokart, kalandpark, bobozás, canopy. A kalandra vágyók számára igazi adrenalinbomba lehet bármelyik szabadidős elfoglaltság, nem igaz? Nincs más vágy...