Blog

Váci múzeumok

Váci múzeumok, kiállítóhelyek – Ismerd meg a várost!

Váci múzeumok és kiállítóhelyek. Szívesen felkeresnétek a Vácon található múzeumokat és kiállítóhelyeket, de tanácstalanok vagytok, hogy merre induljatok? Örömmel segítünk nektek abban, hogy mit érdemes feltétlenül megnézni, ha a városba kirándultok, azonban jó, ha tudjátok, hogy Vácra nem lesz elég egyetlen nap!

Váci múzeumok és kiállítóhelyek

VácMerre induljatok Vácon? 

A múzeumlátogatás egyik legnagyobb csapdája az, hogy a gyanútlan kiránduló egyszerre szeretné kipipálni a város összes múzeumát, ezért végigrohanja őket egyetlen röpke nap alatt. Azt tanácsoljuk, hogy gondoljátok át, melyek azok a váci múzeumok, ahova – ha a túléléshez szükséges elemózsiával és egy zseblámpával bezárnának benneteket éjszakára – akkor is fergetegesen jól éreznétek magatokat. Koncentráljatok ezekre a helyekre!

Hirdetés

Vác történelme érdekel benneteket? Esetleg megtetszett a Mosolyalbum név, és égtek a vágytól, hogy kiderítsétek, mit jelent ez pontosan? Szeretitek a hajókat, és közelebbről is meg szeretnétek ismerni a magyar hajózás múltját?

Mérjétek fel, hogy mely váci múzeumok felelnek meg leginkább az érdeklődési körötöknek, és rögtön izgalmas kihívás lesz végigjárni a kiszemelt helyeket. Mutatjuk, hova érdemes mindenképpen ellátogatni!

VácHajótörténeti Gyűjtemény

A váci múzeumok területén gőzösök, jachtok, és XX. századi vitorlások élethű, kicsinyített másait lehet megtekinteni, miközben elmerülhettek a tengeri, a balatoni és a dunai hajózás történelmében. Szabadi Kálmán hajókonstruktőr, hajótervező mérnök fáradhatatlan munkásságának állít emléket a kiállítás, amely amellett, hogy életmű kiállítás, a magyar hajózás múltját is őrzi. Ne hagyjátok ki, ha imádjátok a hajózást! A gyűjteményt Papp László vezeti.

Elérhetőségek: Vác, 2600, Március 15 tér 18., Tel.: +36 30 258 0269 (Papp László)

Váci múzeumTragor Ignác Múzeum – Memento Mori

Biztosan hallottatok már a váci múmiák történetéről, melyet óriási figyelem övezett 1994-ben. Ekkor ugyanis 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradványra, és egy 40 személy maradványait őrző osszárium ládára bukkantak a váci Fehérek templomában. A talált koporsókon megtalálható a halottak neve, és haláluk dátuma, de természetesen ennél sokkal több információt is megtudhattok erről a kiállításon, amely az egész világon egyedülálló.

Hatalmas szerencse, és roppant érdekes tény, hogy ennyi természetesen mumifikálódott holttest maradt fenn évszázadokon keresztül, ugyanis a díszes fakoporsókra festett évszámok szerint 1731 és 1808 között temetkeztek a kriptában.

Elérhetőségek: Vác, 2600, Vác, Március 15. tér 19., Tel.: +36 30 555 7620

Váci múzeumTragor Ignác Múzeum – Ars Memorandi Kiállítóhely

Az állandó várostörténeti kiállítás Vác történetét mutatja be a török kiűzésétől a 19. század elejéig. Mivel főleg a társadalom és az életmód bemutatására koncentrál a tárlat, ezért minden korosztálynak jó szívvel ajánljuk, akár gyerekeknek, gyerekcsoportoknak is. A kiállítás olyan értékes és érdekes emlékeket mutat be, mint a 18. századi váci fazekasműhely hatalmas anyaga, restaurált műtárgyak, vagy éppen kriptaleletek. A váci múzeumok kiállításai közül talán ez a legnépszerűbb.

Elérhetőségek: Vác, 2600, Vác, Március 15. tér 19., Tel.: +36 30 555 7620

Váci múzeumPannónia Ház Kiállítóhely

A Pannónia házban – amely uradalmi kocsmaként működött – egykor vándor színtársulatok léptek fel, ma pedig képző-, és iparművészeti alkotásoknak ad otthont. Korábban még Petőfi Sándor és barátja, a tintásüvegről híressé vált Megyeri Károly is járt az épületben.

A házban megtekinthető Gádor István keramikus életmű kiállítása, megismerhetitek a művész utolsó korszakának ipari porcelánból épített modernista térplasztikáit, illetve néhány kisebb falicsempe művét is, ha pedig kíváncsiak vagytok a János vitéz és a Toldi egy-egy jelenetét ábrázoló csempékre, akkor tudnotok kell, hogy azokat a váci Városháza dísztermében lehet megnézni.

Váci múzeumAz udvaron megtekinthetitek Nagy Sándor szobrászművész négy vörösmárvány szobrát, illetve szintén itt nézhetitek meg a Tündérkertet is, amely Vertel Andrea gödi keramikus művész szoborcsoportja. Imádni fogjátok a bohókás kerámiaszobrokat, amelyeket mi is minden alkalommal újra és újra megnézünk, és még így is találunk olyan kedves részleteket, melyek arra ösztönöznek, hogy máskor is ellátogassunk ide. Az unatkozó horgász, a partra vetett sellők, az élénk narancssárga madár a kövirózsák mellett, és a kék sárkánygyíkok biztosan nagyon tetszenek majd a gyerekeknek is. Őket se hagyjátok otthon! Hallottatok már az Életfáról? A Tündérkert fölé magasodó fali kerámia minden látogatót ámulatba szokott ejteni!

Tudtátok?

Az udvar hátsó falát egy secco díszíti, amely több jelenetben mutatja be az Aranyszarvas Fogadó elképzelt történetét. A művet Garay-Nagy Norbertfestőművész és tanítványai készítették.

Elérhetőségek: Vác, 2600, Köztársaság út 19.

Váci múzeumVáci Mosolyalbum, Sajdik Ferenc gyűjtemény

Tegye fel a kezét az, akinek ismerős Sajdik Ferenc neve és munkássága! Biztosan sokan vagytok ezzel így, hiszen elég csak Gombóc Artúr, Pom Pom vagy éppen a nagy Ho-ho-horgász karakterére gondolni, és máris mosolyra görbül a szátok, nem igaz? A magyar grafikus és karikaturista életmű kiállításán megismerhetitek a művész szemével Vácot, a mesevárost, amelynek kis házacskái, pirostetős, hagymakupolás saroktornyai kedves emlékeket idéznek fel.

A képeken nem csak Vác történelme kel életre, de nyomon követhetitek Sajdik Ferenc jellegzetes ecsetvonásait is, amit annyira szerettetek a Csukás István mesékben. Szívet melengető kiállítás, gyerekeknek is nagyon ajánljuk!

Elérhetőségek: Vác, 2600, Március 15. tér 20, Tel.: +36 30 258 0269

Váci múzeumTragor Ignác Múzeum – Középkori Pince

A kőpince a XV. században épült, Mátyás király korában. A kiállításon azokat a régészeti leleteket nézhetitek meg, amelyek az épület alapozásakor végzett ásatásokon kerültek elő. A fém-, üveg-, és kerámiatárgyak egymás feletti rétegekből származnak, így igen látványosan szemléltetik a város történetét a 1200-as évektől egészen a 19. századig. Az előkerült leletanyagot személve betekintést nyerhettek a középkori váci polgárság életébe és kultúrájába.

Elérhetőségek: 2600 Vác, Széchenyi u.3-5.

Váci múzeumGörög Templom Kiállítóterem

A Görög templomban képzőművészeti, régészeti, és néprajzi tárlatokat láthattok tavasztól őszig, de megismerhetitek a templom izgalmas történetét is, amely egészen 1793-ig nyúlik vissza. Az elmúlt évszázadokban kalandosan alakult az épület sorsa, míg a templom végül 1964-ben Vác városáé lett.

Gondoltátok volna?

A templom tornya 1805-ben készült el, ettől az évtől kezdve szerepel a számadásokban a harangozó díjazása.

Elérhetőségek: Vác, 2600, Katona Lajos u.6., bejárat a Március 15. tér 19. felől

Váci múzeumNemzetközi Mobil MADI Múzeum

A MADI-t, mint új művészeti mozgalmat, 1946-ban Buenos Airesben hirdették meg, amely „a festészet többszögűségében, a szobrászat mobilitásában, valamint a művészet egészén (festészet, szobrászat, építészet, zene, költészet, mozgó versek, tánc) való szisztematikus építkezésben határozta meg magát.”

Mobil MADI Múzeum létrehozói nem csináltak nagy propagandát a tevékenységüknek, mert nem akarták, hogy munkájuk és művészetük elcsépelt irányzattá váljon. Ha kíváncsiak vagytok a művekre, akkor látogassatok el a váci Városházára, ahol tizenhat ország, százötven kortárs művészének egy vagy több alkotása található – közel félezer műalkotás! Elképesztő, nem?

Elérhetőségek: Vác, 2600, Március 15. tér 11. Városháza, Tel.: +36 30 258 0269

Váci múzeum

Váci múzeum„Aranyba kötött élet” – Váci György könyvkötészeti tárlat

Mindig is kíváncsiak voltatok arra, hogy milyen eszközökkel és hogyan végzik a könyvrestaurálást, és a könyvkötészetet? Tudjátok, milyen eszközökkel végezték mindezt őseink? A tárlat választ ad minden kérdésetekre, ugyanis megnézhetitek Váci György kétszeres aranydíjas könyvkötőművész alkotásait, melyeket nem csupán hazánkban ismertek, de Afrikában, az Egyesült Államokban, és szerte Európában is.

Érdekességként már most elmondhatjuk, hogy a művész 24 karátos aranyat használt a könyvek díszítéséhez!

Elérhetőségek: Vác, 2600, Március 15. tér 20. (a Curia emeletén), Tel.: +36 30 258 0269

Váci múzeumVáci Sport Csillagai

Elkötelezett sportrajongók vagytok, és szívesen követitek nyomon Vác városának sportsikereit? Mi is így vagyunk ezzel, éppen ezért nagy szeretettel ajánljuk nektek a Váci Sport Csillagai kiállítást, ahol a kupák és érmek mind-mind arról mesélnek, hogy milyen szép eredményeket ért el a város kézilabdában, fociban, vagy éppen vízi sportokban. Gyerekeknek, és hatalmas Vác drukkereknek igazi kincslelőhely ez a kiállítás!

Elérhetőségek: Vác, 2600, Március 15. tér 20., Tel.: +36 30 258 0269

Váci múzeumModern Művészeti Gyűjtemény

A kiállítás a XXI. század modern stílusába enged betekintést. Ha ide látogattok, megtekinthetitek Szabó Vladimir, Scholz Erik, Józsa János, Tóth Ernő, Dombay Lelly, és Sajdik Ferenc életmű kiállítását, a valamikori művésztelep hangulatát pedig Orvos András, Cs. Nagy András, Monos József, Gáal Imre, Markó Erzsébet, Mizser Pál, Koltai Gábor, és Németh Árpád munkái képviselik.

Ha szeretitek a modern művészetet, biztosan örömmel fogadjátok majd Szabó Vladimir olajképeit, Tóth Ernő képeit és szobrait, valamint Dombay Lelly munkáit is, melyeken a szerelem és a boldogság madarai, a határtalan égbolt és a tenger kéksége a főbb motívumok.

Kíváncsiak vagytok Matuska Szilveszter, a váci börtön egykori lakójának képeire? A kiállításon azokat is megtekinthetitek. Ezt a tárlatot nem szabad kihagyni, ha Vácon jártok!

Elérhetőségek: Vác, 2600, Káptalan u. 16., Tel.: +36 30 258 0269

Váci múzeumTragor Ignác Múzeum – Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely

Biztosan jártatok már Vác belvárosában, a Március 15. téren található romkertben. Itt a középkori Szent Mihály-templom és annak temetőkertje rajzolódik ki, amely már önmagában is népszerű turista látványosság. A Március 15. tér felújítását megelőző régészeti ásatások során templomromok és értékes leletek, pl. faragott sírkövek kerültek elő. A régészeti kiállítóhely a hajdani Szent Mihály templom altemplomában található, és a templom történetét mutatja be.

Elérhetőségek: Vác, 2600, Március 15. tér közepe

VácAhogyan a cikkből is kiderül, Vácon annyi érdekes múzeum és kiállítóhely található, hogy egyetlen nap nagyon kevés ahhoz, hogy mindet bebarangoljátok, és elmélyüljetek a kiállított tárgyi emlékek történetében. Mi szívünk szerint a hátunkra kapnánk egy hatalmas hátizsákot, és azonnal vonatra pattannánk, hogy újra és újra felfedezzük magunknak az érdekesnél érdekesebb helyeket.

Mindig is azt hirdettük, hogy Vác egy szuper város, és azon kívül, hogy egy többoldalas bakancslistát vezetünk az itt található lebilincselően izgalmas és szép helyekről, úgy gondoljuk, hogy a váci múzeumok felkeresésével egy picit mi is, és ti is részesei lehettek a város bámulatos történetének és kultúrájának. Már ezért megéri előkészíteni a túracipőket és a térképet, nem igaz?

Fotók: http://muzeumvac.hu/, I love Dunakanyar

Megosztás: