Nógrádi vár

Nógrádi vár

Nógrádi vár
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Nógrád, Hunyadi út 18.

Nógrádi vár

A nógrádi vár a Börzsöny szívében található, és közel ezeréves múltra tekint vissza. Ez a vár Magyarország legrégebbi szabálytalan alaprajzú vára, és bár a pontos keletkezéséről nem maradt fent adat, de tudni lehet, hogy a területen már a népvándorlás korában is állt egy földvár.

A Nógrádi vár története

Nógrád kővára évszázadokon keresztül királyi kézben volt, majd a váci püspökségnek adományozta Árpád-házi IV. László. Mátyás idején Báthory Miklós püspök felügyelte. Ekkor helyreállították a romossá vált várat, és egy reneszánsz palotatornyot csatoltak hozzá. A palotatornyot ellátták kényelmi berendezésekkel, az építkezésen pedig Hunyadi Mátyás királyi udvari építésze is megfordult.

Ez az öregtorony teszi már messziről jellegzetessé a nógrádi vár romjait. A belsővár épületei mára már csak romok. Egy 1483-as évszámmal jegyzett Báthory-címer jelzi az építkezések végét, ezt a címert megtalálták később, a belsővár feltöltődött árkában a feltárás alkalmával.

Tickless 2024
Hirdetés

A mohácsi vész idején Szapolyai Jánosé, majd Ferdinánd királyé volt a vár, 1544-től pedig 50 évre török kézre került. 1663-ban a törökök újra elfoglalták. 1685-ben egy villám felrobbantotta a vár öregtornyában tárolt lőport, ennek következtében a belsővár megsemmisült. A vár romos falai ezután nehezen álltak ellen az időjárás viszontagságainak, és a helyi lakosok is sok követ hordtak el a területről.

Egy nógrádi kirándulás alkalmával érdemes felfedezni a környéken Ipolydamásd és Márianosztra egykori várát. A Zuvár és Damásd vára romjai értékes történelmi kincsek.  A Dunakanyarban található várakról ITT írunk bővebben.

Nyitva tartás:

A vár szabadon látogatható az év minden napján.Nógrádi vár belépő árak:

A vár ingyenesen látogatható.

Nógrádi vár megközelítése:

2642 Nógrád, Hunyadi János út, tel.: (35)-562-000

Akik autóval szeretnék felkeresni a várat, azok a vár alatt lévő parkolónál tudnak megállni, onnan néhány perc alatt fel lehet sétálni a szerpentinen a vár romjaihoz. A településre vonat is közlekedik, melynek a menetrendje ITT található. Busszal Budapest, Nyugati-pályaudvarról 1 (váci) átszállással 1-1,5 óra alatt érhetünk Nógrádra. Vácról az út 24 km és 35 perc. A menetrendeket ITT lehet követni.

Galéria:

Fotók: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Látnivalók a környéken

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: