Szendehely

Szendehely

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1753

Népesség

1.535 fő

Terület

10,04 km²

Szendehely

A település a Dunakanyar közelében található, a Naszály és a Börzsöny lábánál fekszik. Bár kevésbé népszerű úti cél a turisták számára, mint Szokolya vagy Királyrét, természeti kincseinek és történetének köszönhetően mindenképpen érdemes megismerkedni vele közelebbről is. A község Budapesttől 45, Váctól 11, Rétságtól pedig 10 km-re fekszik.

Szendehely története:

A község neve valaha Szenthely volt, ám később Szendehelyre módosult. A váci püspökhöz tartozott.

Hirdetés

1717-ben a bajorországi Franken vidékéről érkező németek a mai Berkenyén alapítottak falut, de a túlnépesedés miatt 1753-ban a Vác és a nagymarosi rév felé vezető út mellé költöztek a szendehelyiek. A németek szőlőművelési kultúrájának köszönhetően a környék lankáin rengeteg szőlőskert volt, de a szendehelyiek emellett erdőművelést is folytattak. Az 1848-as szabadságharc idején tűzvész pusztította el a település házainak majdnem felét.Látnivalók Szendehely községben

Szendehely messze földről híres pirosra festett népi bútorairól, és a Gyadai Tanösvényről, amely a Naszály északi lábánál fekszik. Ezen kívül a község környékén is számos csodás kirándulóhely létezik, amelyet érdemes télen-nyáron felkeresni. Nézzük először a látnivalókat Szendehely környékén.

1. Szendehelyi piros bútorok

A fennmaradt régi lakóházak mindenhol őrzik a jellegzetes, pirosra festett népi bútorokat, melyek fenyőfából készültek, és „fláderos” festéssel színezték őket.

2. Gyadai Tanösvény

A Gyadai tanösvény a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be. A tanösvény hossza 5 km, kényelmes tempóban 3 óránál nem vesz több időt igénybe a bejárása. Ennek ellenére nem csupán félnapos programnak érdemes betervezni a tanösvény felkeresését, hanem akár egész napos programot is szervezhetünk a Naszály lábánál.

A minden évszakban bejárható tanösvénynek 13 állomása van, az állomások közötti kisebb méretű táblák érdekes információkkal látják el a kirándulókat.

3. Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola

A Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola egy olyan erdő és természetismereti látogatóközpont, amely kiállító-, foglalkoztató- és előadótermet, valamint „erdei teázót” és szálláshelyeket foglal magában.Az ide érkezők teljes körű felvilágosítást kaphatnak a környék látnivalóiról és kikapcsolódási lehetőségeiről is.

Nyitva tartás:

Főszezonban (március 15.– október 15.)

Hétköznap: 9-17 óráig

Hétvégén és ünnepnapokon: 9-19 óráig

Főszezonon kívül:

Hétköznap: 9-14 óráig

Hétvégén és ünnepnapokon: 9-16 óráig

A hétfő szünnap!

4. Hangyavasút

A Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola épületei és a parkoló között a kirándulók kipróbálhatják a Hangyavasutat. Az eredetihez képest hangya méretű szerelvényeken akár 12 fő is együtt utazhat. Hétköznapokon elsősorban erdei iskolai foglalkozásoknak, míg hétvégenként inkább családoknak, baráti társaságoknak biztosít kellemes időtöltést.

A Hangyavasút menetrendje ide kattintva olvasható.

5. Nepomuki Szent János kőszobra

Az ófalu boltíves műemlék hídjának mellvédjén Nepomuki Szent János 1830-ban faragott kőszobra áll.

Kirándulás Szendehely környékén

A Szendehelyhez tartozó Katalinpuszta Nógrád megye nyugati kapuja, itt halad keresztül az Országos Kéktúra vonala, mely elvezet a híres Násznép-barlanghoz.

Szendehely környékén a nőtincsi Horgásztó, a Bánki-tó és a Jenői-tó is rendkívül kellemes kirándulóhely családdal és barátokkal, a Börzsönyben pedig számos túraútvonal, kilátó, sőt, még kisvasút is található.

Érdemes ellátogatni a közeli nógrádi várhoz, ám Kismaros, Nagymaros és Verőce is a közelben fekszik.Szendehely megközelítése

Szendehely megközelítése a 2-es főúton lehetséges, Váctól csak 10 percre van menetrend szerinti buszjárattal. Gyalogosan az Országos Kéktúra útvonalán közelíthető meg.

Fotók: funiq.hu

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szendehelyi szállások

Szendehelyi szállások

Látnivalók a környéken

Megosztás: