Gyadai tanösvény

Gyadai tanösvény

Gyadai tanösvény

A Gyadai-rét közelében kialakított tanösvény Magyarország egyik legnépszerűbb gyermekbarát kirándulóhelye, amely ezer élményt tartogat. A Naszály-hegy oldalánál haladó tanösvény minden évszakban kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassa a terület élővilágát, miközben az erdő és a rét közelsége remek kikapcsolódást ígér.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A Szendehely közelében álló Katalinpusztai Kirándulóközpont interaktív programokkal, hatalmas játszótérrel, tűzrakóhelyekkel és méhészeti bemutatóval várja a családokat és baráti társaságokat, Budapesttől 40 km-re. A kirándulóközponttól induló három tanösvény közül a legismertebb a Gyadai tanösvény, amely óriási függőhídjáról, és mocsáron átvezető fapallóiról méltán híres. A másik kettő a Legyél te is kiserdész! és a Madártani tanösvény.

Gyadai tanösvény – Tudnivalók

A tanösvény hossza: 5 km, 13 állomás

Bejárás ideje: 2,5 – 3 óra

A tanösvény jelzése: zöld T betűA Gyadai tanösvény bejárásához érdemes túrázáshoz kialakított cipőt választani, mert ez felel meg leginkább az időjárás és útviszonyoknak, illetve a terepnek, és az akadályoknak. Célszerű folyadékkal és harapnivalóval elindulni, a babakocsikat azonban otthon kell hagynunk, mert a tanösvény velük csak részlegesen bejárható. Helyette remek alternatíva a hordozókendő.

A tájékozódást a tanösvényen információs táblák segítik, amelyeknek köszönhetően többet tudhatunk meg a környék élővilágáról. Útközben pihenőhellyel is találkozunk, ahol érdemes egy kicsit megállni, és piknikezni. Labdát és frizbit is hozhatunk magunkkal.

A Gyadai tanösvény állomásai

A tanösvény 13 állomásból áll, az útvonalat követve lehetetlen eltévedni, végig információs táblák segítik az utunkat. Az ösvény egy lépcsősorral indít, majd a Lósi-patak felett haladunk tovább. A patakon egy kishídon kelünk át, majd innen az erdőn át hamarosan egy tágas rétre érünk. A tisztáson haladva nagy élmény szippantani a friss levegőből, majd az irányt a Lósi-patak mocsaras, ártéri erdeje belseje felé vesszük.A víz felett kanyargó, göcsörtös pallósor nagy kedvence minden korosztálynak, hiszen innen a vízi élővilágot könnyen megfigyelhetjük, a gyerekeknek pedig kalandos a pallósoron haladni.

Innen nem messze található az Óriások Pihenője, amely egy piknikező- és tűzrakóhely, amelynek „fabútorai” valóban óriásméretűek a megszokott faasztalokhoz és padokhoz képest. Ha tovább haladunk, a földbe vert cölöpökhöz érünk, amelyeken igen nagy kihívás átkelni. Az egyensúlyérzékünket legalábbis próbára fogja tenni. Ezután egy hintahídon kelünk át a patakon, és hamarosan a Gyadai-rétre érünk.

A rét után a legnagyobb élményt egyértelműen Magyarország leghosszabb függőhídja jelenti, amely egy mély árkon vezet át. A tanösvény elejére innen kb 1 órás kirándulással érhetünk vissza.Gyadai Tanösvény – nyitva tartás

A tanösvény folyamatosan látogatható

Belépőjegy árak

A tanösvény ingyenesen látogatható

Gyadai Tanösvény megközelítése

Cím: 2640 Szendehely-Katalinpuszta, Erdészház 034/5 hrsz.

Irodai telefon / fax: +36 – 35 – 576 – 019

A Katalinpusztai Kirándulóközpont a fővárostól személyautóval mindössze 40 percre található, míg Váctól 15 perc idáig az út. Aki busszal szeretne érkezni, annak a váci autóbusz állomásról kell indulnia (menetrend ITT) Rétság felé menetrendszerinti autóbuszjárattal, amiről Szendehely-Katalinpuszta megállónál kell leszállni (menetidő kb. 15 perc). A Gyadai tanösvény a Kirándulóközponttól indul.

Gyadai tanösvény galéria

Fotók: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szállások a közelben

Szállások a közelben

Látnivalók a környéken

Megosztás: