Blog

látnivaló Nagymaroson

Hétvégényi látnivaló Nagymaroson

Szabad levegőn, gyönyörű környezetben szeretnél eltölteni egy napot az ország egyik legszebb fekvésű településén? Látogass el a Dunakanyar egyik legszebb településére! Egy hétvégényi látnivaló Nagymaroson!

A Dunakanyarban az az egyik legcsodálatosabb, hogy amikor már azt hisszük, hogy minden szépségét láttuk, még többel ajándékoz meg minket. Budapesttől alig 50 km-re fekszik a rendkívül hangulatos kis város, Nagymaros, amit megközelíthetünk autóval vagy busszal, de akár hajóval, komppal és kerékpárral is. Most megmutatjuk, mit érdemes mindenképpen megnézni, ha ide kirándulunk.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A településen található Kittenberger Kálmán, Afrika kutató és vadász egykori lakóháza. Az expedíciók során összegyűjtött anyag nagy része elpusztult 1956-ban egy tűzvészben a Nemzeti Múzeumban. Kittenberger Kálmán mellszobra a Fő téren áll, a kutató tiszteletére a város évente megrendezi a Kittenberger-napokat. Szintén a Fő téren áll Szent Márton – Nagymaros védőszentjének – szobra.

Ha tovább sétálunk a városban, a Szent Kereszt templomhoz érünk, melynek tornya a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke. Az 1965-ös régészeti feltárások idején sírokra bukkantak a templom körül. Érdemes a Kálváriakápolnát is felkeresni, ami a Kálváriadombon található. A 167 lépcső megmászása után kellemes sétát tehetünk a hűvös erdőben. Azok, akik szívesen tennének ennél nagyobb túrát a környéken, és szeretik a természetet járni, feltétlenül kiránduljanak el a város legmagasabb pontjára, a Julianus-kilátóhoz. A kilátó 486 méter magasságból tekint le a Dunakanyarra, és páratlanul szép panorámát ígér. Akár gyermekekkel is érdemes elindulni a túrára, a kilátó lábánál asztalok és padok várják a fáradt kirándulókat.Szombat délelőttönként termelői és kézműves piac vár ránk, ahol a Dunakanyar gazdái, börzsönyi őstermelők kínálják áruikat a standokon. A termelők többsége helyi vagy a környező falvakból érkezik. Vásárolhatunk tejterméket, füstölt húsárut, levárt, mézet, tojást, de akár frissen sütött süteményt is.
Nagymaros

Ha friss levegőre vágyunk, a Duna mellett végigsétálhatunk a Béla sétányon, amely a település határáig vezet, vagy akár a vízparton is megpihenhetünk a komp közelében. Remek fényképeket lehet készíteni a szemben fekvő Visegrádról, a Fellegvárról, és a Salamon-toronyról. Nyáron fürdeni is szoktak a Dunában az ide kirándulók, akik pedig szeretnek hajózni, sétahajózás közbenmegtekinthetik a Dunakanyar festői szépségű táját, Visegrád és Nagymaros látképét a Duna felől. A hajók március 11.-től a visegrádi hajóállomásról indulnak és oda is érkeznek vissza, hétfő és csütörtök kivételével minden nap. Kutyával is érdemes útnak indulni, hiszen a hajóra fel lehet vinni, és a kirándulás biztosan remek móka közösen.

Akár egy egész napot is eltölthetünk Nagymaroson, hiszen rengeteg érdekességgel várja a turistákat, ha pedig komppal átkelünk a túloldalra, még Visegrád látványosságait is megtekinthetjük. Mindenkinek, aki úgy dönt, hogy ide látogat, remek szórakozást és feledhetetlen élményeket kívánunk!

Megosztás: