Blog

látnivaló Nagymaroson

Hétvégényi látnivaló Nagymaroson

Szabad levegőn, gyönyörű környezetben szeretnél eltölteni egy napot az ország egyik legszebb fekvésű településén? Látogass el a Dunakanyar egyik legszebb településére! Egy hétvégényi látnivaló Nagymaroson!

A Dunakanyarban az az egyik legcsodálatosabb, hogy amikor már azt hisszük, hogy minden szépségét láttuk, még többel ajándékoz meg minket. Budapesttől alig 50 km-re fekszik a rendkívül hangulatos kis város, Nagymaros, amit megközelíthetünk autóval vagy busszal, de akár hajóval, komppal és kerékpárral is. Most megmutatjuk, mit érdemes mindenképpen megnézni, ha ide kirándulunk.

Lilla Roadblock 2024. február
Hirdetés

A településen található Kittenberger Kálmán, Afrika kutató és vadász egykori lakóháza. Az expedíciók során összegyűjtött anyag nagy része elpusztult 1956-ban egy tűzvészben a Nemzeti Múzeumban. Kittenberger Kálmán mellszobra a Fő téren áll, a kutató tiszteletére a város évente megrendezi a Kittenberger-napokat. Szintén a Fő téren áll Szent Márton – Nagymaros védőszentjének – szobra.

Ha tovább sétálunk a városban, a Szent Kereszt templomhoz érünk, melynek tornya a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke. Az 1965-ös régészeti feltárások idején sírokra bukkantak a templom körül. Érdemes a Kálváriakápolnát is felkeresni, ami a Kálváriadombon található. A 167 lépcső megmászása után kellemes sétát tehetünk a hűvös erdőben. Azok, akik szívesen tennének ennél nagyobb túrát a környéken, és szeretik a természetet járni, feltétlenül kiránduljanak el a város legmagasabb pontjára, a Julianus-kilátóhoz. A kilátó 486 méter magasságból tekint le a Dunakanyarra, és páratlanul szép panorámát ígér. Akár gyermekekkel is érdemes elindulni a túrára, a kilátó lábánál asztalok és padok várják a fáradt kirándulókat.Szombat délelőttönként termelői és kézműves piac vár ránk, ahol a Dunakanyar gazdái, börzsönyi őstermelők kínálják áruikat a standokon. A termelők többsége helyi vagy a környező falvakból érkezik. Vásárolhatunk tejterméket, füstölt húsárut, levárt, mézet, tojást, de akár frissen sütött süteményt is.
Nagymaros

Ha friss levegőre vágyunk, a Duna mellett végigsétálhatunk a Béla sétányon, amely a település határáig vezet, vagy akár a vízparton is megpihenhetünk a komp közelében. Remek fényképeket lehet készíteni a szemben fekvő Visegrádról, a Fellegvárról, és a Salamon-toronyról. Nyáron fürdeni is szoktak a Dunában az ide kirándulók, akik pedig szeretnek hajózni, sétahajózás közbenmegtekinthetik a Dunakanyar festői szépségű táját, Visegrád és Nagymaros látképét a Duna felől. A hajók március 11.-től a visegrádi hajóállomásról indulnak és oda is érkeznek vissza, hétfő és csütörtök kivételével minden nap. Kutyával is érdemes útnak indulni, hiszen a hajóra fel lehet vinni, és a kirándulás biztosan remek móka közösen.

Akár egy egész napot is eltölthetünk Nagymaroson, hiszen rengeteg érdekességgel várja a turistákat, ha pedig komppal átkelünk a túloldalra, még Visegrád látványosságait is megtekinthetjük. Mindenkinek, aki úgy dönt, hogy ide látogat, remek szórakozást és feledhetetlen élményeket kívánunk!

Megosztás: