Blog

Látnivaló Szobon

5+1 csodás látnivaló Szobon

Ha egy nap úgy ébredtek, hogy ellenállhatatlan vágyat éreztek arra, hogy közelebbről is megismerjétek Szobot, kerekedjetek fel, és induljatok útnak. Tökéletesen megértünk benneteket, a romantikus Duna-partjáról és gyönyörű sétányáról híres városban ugyanis sok szuper hely akad. Máris mutatjuk, melyik az az 5+1 látnivaló Szobon, ahova muszáj eljutnotok!

5+1 kihagyhatatlan látnivaló Szobon

A városban persze ennél jóval több látványosság akad, ezért ha kívülről-belülről meg szeretnétek ismerni a legjobb túraútvonalakat, a legszebb szobrokat, vagy akár Szob büszkeségeit, látogassatok el a város honlapjára további infókért. Mutatjuk a mi listánkat!

1. A szobi kálvária – panorámás látnivaló Szobon

A szobi kálvária nagyon népszerű a városba kiránduló turisták körében, ha szép helyen szeretnétek járni, ezt a helyet ne hagyjátok ki. A stációk és a keresztek már 1881-ben álltak, de maga a kápolna csak 1890-re készült el. A kápolnát Czigler Győző építette és tervezte, aki egyébként a Luczenbacher családdal rendszeres munkakapcsolatban állt.

A kápolnához vezető stációk az út bal oldalán állnak, egymástól 12-13 méterre.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Ha elértek a kápolna bejáratához, látni fogjátok, hogy az épület két oldaláról szimmetrikusan indulnak a tetőre vezető lépcsősorok.

Mindkét oldalon 5-5 teraszos lépcső, majd 25-25 lépcsőfok, összesen 30 süttői mészkőből faragott lépcső vezet fel a tetőre. Innen mesés panoráma tárul a szemetek elé, láthatjátok az esztergomi Szamárhegyet, Búbánatvölgyet, és a Hideglelős-keresztet is.

Hideglelős-kereszt

2. Luczenbacher-kastély

A Duna-parton álló Luczenbacher-kastély építésének története nagyon izgalmas, hiszen a Luczenbacher család korábban is a telken élt, ide építette később a kastélyt.

A kastély történetéről ITT olvashattok bővebben!

Luczenbacher-kastély, Szob

3. Börzsöny Múzeum

A szobi Börzsöny Múzeum értékes állandó és időszaki kiállításokkal várja a kirándulókat, és a gyermekcsoportokat egyaránt. Emellett előadói esteket, és hangversenyeket is szerveznek az épületben.

Mit láthattok a múzeumban?

A múzeum egyik termében a település- és helytörténettel összefüggő régészeti tárgyakat, két helyiségében és az udvari folyosón a térség néprajzi anyagából használati tárgyak láthatóak.

Az alagsori kiállító-helyiségekben a Börzsöny gazdag természeti anyagából látható egy korszerűen berendezett színes kiállítás, míg a kapu alatti bejáróban helytörténeti vonatkozású kőemlékeket találtok.

A múzeum az egyik legizgalmasabb látnivaló Szobon, ne hagyjátok ki!

Börzsöny Múzeum Szob

4. Luczenbacher temetőkápolna

A Luczenbacher család által épített temetőkápolna bejárata felett egy mozaikkép látható: Mária a kisdeddel.

Felette az 1851-es évszám olvasható, ám ez feltehetőleg csak az építkezés kezdetét jelenti, később az 1852-es évet jelölik meg az építés évének. A kápolna alatt egy sírkamra található, amelyben a család összes tagját eltemették.

Luczenbacher temetőkápolna, látnivaló Szobon

5. Széchenyi sétány

Tulajdonképpen nincs olyan sétány a Duna-parton, ami ne lenne varázslatos, éppen azért, mert a dunai panoráma már önmagában is szép. Ha Szobon jártok, szánjatok arra időt, hogy végigsétáltok a vízparti sétányon, ha pedig biciklivel vagytok, akkor feltétlenül álljatok meg egy kicsit nézelődni, és csapjatok le egy hamburgerre!

Tipp!

Kocsival szeretnétek körbejárni Szob környékét? Remek ötlet, elvégre sok helyre így juthattok el a leggyorsabban! Kirándulás közben álljatok meg a szobi OIL! benzinkútnál, ahol kiváló minőségű üzemanyaggal tankolhattok fel, és betárazhattok az útra szendvicsekből is.

Egy jó kávé biztosan jól fog esni a segítőkész személyzettől, akik máskor is szeretettel várnak vissza benneteket. Kinek ne esne jól egy kedves mosoly a vásárlás mellé, nem igaz?

+1. Szob-Nagybörzsöny Kisvasút

Ha pedig bejártátok a számotokra szimpatikus úti célokat, rohamozzátok meg a Szob-Nagybörzsöny Kisvasutat, amellyel az utazás hatalmas élmény minden korosztály számára.

Tudtátok?

A transzbörzsönyi vasút ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, a vonala szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog! 

Szeretnétek megtervezni az utatokat? A menetrendről ITT, míg a díjszabásról ITT olvashattok bővebben! A kisvasút honlapján további hasznos információkat találtok az átszállásokról, és a visszaútról.

Kellemes kirándulást kívánunk nektek, Szobbal nem lőhettek mellé!

Megosztás: