Blog

Tanösvény a Dunakanyarban

9+1 bámulatos tanösvény a Dunakanyarban

Számos helyen túráztatok már a Dunakanyarban, de még sosem jutott eszetekbe, hogy közelebbről megismerkedjetek a térség tanösvényeivel? Máris mutatjuk, hogy Szentendrétől az esztergomi Strázsa-hegyen át Drégelyvárig mely tanösvények azok, amelyeket semmiképpen ne hagyjatok le a kirándulós bakancslistátokról! Itt a remek alkalom, fedezzétek fel, hogy ez a 9+1 különleges tanösvény a Dunakanyarban milyen természeti, és történelmi kincseket rejt!

 

Strázsa-hegy, Esztergom

Fotó: dunaipoly.hu

9+1 tanösvény a Dunakanyarban

 

Bükkös-patak-tanösvény

Séta hossza: 4 km, 10 állomás, jelzése: sárga T

Indulás: a Bükkös-patak belvárosi torkolatától

Nehézség: könnyű

A patak mentén található 10 állomáson olyan természeti és kulturális értékek figyelhetők meg, amelyek családok, kisgyermekek, párok és az idősebb korosztály számára is nagyon érdekesek lehetnek. A piactéren bemutatja a táj és az ember közös történetét, de megismerkedhettek a molnárok életével és a patakhoz kapcsolódó népszokásokkal is.

Ismeritek a patakot tápláló forrásokat és az itt élő állat és növényvilágot? Kíváncsiak vagytok a környék geológiai sajátosságaira? Akkor ismerkedjetek meg a tanösvénnyel!

Szentendre, Bükkös-patak

Püspökmajor-tanösvény

Séta hossza: 4 km, 6 állomás, jelzése: sárga T

Indulás: Püspökmajor-lakótelep, Borsos-villa

Nehézség: könnyű

A séta során számos különlegességgel megismerkedhettek, és megtudhatjátok azt is, honnan ered a Püspökmajor név. A Püspökmajori forrás felé menet a dömörkapui kőbánya emlékei keresztezik majd az utatokat, de megcsodálhatjátok a védett közép-dunai erdő pusztarét-társulás növényeit, és a szentendrei rózsát is.

Az ajánlás szerint a tanösvény végigjárása közben megismerhetitek a Szentendrei Óriást, és megnézhetitek a Mária-fülkét is. Izgalmasan hangzik, ugye?

Kőhegy-tanösvény

Séta hossza: 4 km, 5 állomás, jelzése: sárga T

Indulás: a Kőhegyi Menedékháztól

Nehézség: közepes

A menedékházat a dömörkapui busz lajos-forrási elágazás megállója felől, valamint Szentendréről és Pomázról érhetitek el gyalogosan. A körtúra a Duna-Ipoly Nemzeti Park védett területein vezet. Közben megismerhetitek a bronzkori földvár és 18-19. századi szőlészet maradványait, a környék erdeit, a Csepel-forrást, a Vasas-szakadékot és az andezit breccsa sziklaképződményeket.

Hajrá, induljatok útnak! Ez a tanösvény a Dunakanyarban az egyik legizgalmasabb túraútvonal!

Szentendre, Kőhegy

Sztelin-tanösvény

Séta hossza: 4 km, a tanösvény turistaúton vezet, jelzése: zöld +

Indulás: a tanösvény a Vándor utcai Száraz-hegyi rét érintésével a patakvölgyön át vezet Pismányba

Nehézség: közepes

A túra a Pap-sziget Duna-ártéri területéről indul, és a Kada-csúcs kilátópontjáig vezet. Ez Szentendre egyik legértékesebb természetvédelmi területe. Séta közben megcsodálhatjátok a Saskövi-barlang sziklafalát, az árvalányhajas gyepet, és a régi gyümölcsösöket.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Gördülő Tanösvény

A Gördülő Tanösvény egy kisvasutas erdőismereti program Kismaros és Királyrét között. Ez a program a csoport érdeklődésének, illetve az évszak és az időjárás függvényében változhat, de nagyon érdekes programpontjai vannak:

 • Erdő- és vadgazdálkodási foglalkozás és terepi séta
 • A Börzsöny tájtörténete, a terület bemutatása, megismerése
 • Séta a Bajdázói-tóhoz
 • A vizes élőhelyek jelentősége, vízi makro-gerinctelenek vizsgálata
 • Séta a Szállásoki-rétekre.
 • A bányavágatok bemutatása
 • A börzsönyi bányászat alakulása, a bányavágat zseblámpás „felfedezése”, természetvédelmi problémák, denevérvédelmi tudnivalók

Kipróbálnátok, milyen ez a vonatos tanösvény a Dunakanyarban? Nem csodáljuk!

Királyréti erdei kisvasút

Áprily-Völgyi Rege-Termő Tanösvény

Érkezés: Gyalogosan Visegrád felől, a Salamon-tornyon keresztül a kék kereszt, Visegrád-Szentgyörgypuszta felől az Áprily-völgyön át, a kék négyzet jelzésű turistaúton közelíthetitek meg.

Nehézség: közepes

Az Áprily-völgyi Tanösvény 2005 óta látogatható a mai formájában, hiszen most már nem választ el benneteket egy drótkerítés attól a vadvilágtól, amellyel kirándulás közben találkozhattok. A kerítés mögött korábban egy vadaskert volt, most azonban vízesések, búvópatakok, szédítő mélységek és ámulatba ejtő magas sziklák tárulnak az ösvényen a szemetek elé.

Ismerős számotokra a Kísértet-völgy, a kőszínház, vagy a vaddisznó-lakta zöldvár? Ha szívesen megismernétek ezeket a rejtelmes neveket, keressétek a Madas László Erdészeti Erdei Iskolát!

Áprily-völgyi tanösvény

Fotó: parkerdo.hu

Apródok útja tanösvény

Indulás: Drégelypalánk

Séta hossza: 1200, 1 óra

Nehézség: könnyű

A tanösvény Drégelypalánktól 8 állomáson keresztül halad Drégelyvárig. Ezalatt a 8 állomás alatt megismerkedhettek a község helytörténeti értékeivel, a vár történetével, a Börzsöny forrásaival és az erdők élővilágával. Említettük már, hogy a várból milyen elképesztő a kilátás a környező hegyekre?

Ez a tanösvény a Dunakanyarban egyedülálló történetekkel ismertet majd meg benneteket. Mire gondolunk?

Drégelyvár

Fotó: dunaipoly.hu

A Drégelyvárat először 1285-ből említik. A Hunt-Pázmán nemzetség Bozóki ága építtette – valószínűleg az akkorra már tönkrement Hont vára helyett, melyet csak mocsár és faszerkezetes falak védtek. Annak ellenére, hogy a XV. század első felében a várat megerősítették, a török 1552-es hódító hadjáratának megkezdésekor igen leromlott állapotban volt, főleg az 1549. évben a lőporraktárt ért villámcsapás miatt. Ekkor már Szondi György volt a vár kapitánya.

1552. július 6 – 9. között a vár Ali pasa 12 000 fős – nyolcvanszoros túlerejű – seregének nem tudott ellenállni, s a várvédők életének feláldozása ellenére elesett. A várat az ostrom gyakorlatilag romhalmazzá változtatta olyannyira, hogy az többé nem is épült vissza. A rom helyreállítását 1991 óta a Drégelyvár Alapítványt végzi, aminek eredményeként mára megfelelően megerősítve, hitelesen látszanak a vár külső kontúrjai és valamikori belső elrendezése.

Drégelyvár

Királyréti tanösvény

Indulás: Szokolya-Királyrét, a tanösvény a Hiúz Ház mellől indul

Séta hossza: 2,9 km, és 1,5 óra alatt teljesíthető

Nehézség: könnyű

A tanösvény 9 állomásból áll. A séta során megismerhetitek a kisvasutak és a vasbányászat történetét, illetve a tavak és az erdő élővilágát. Kisgyerekekkel is bátran járjátok körül, nagyon fogják élvezni!

Az állomások:

 • Régi királyréti és szokolyai gyümölcsfák
 • Így is lehet fát vágni
 • Vadgyümölcsök
 • Fenyves élővilága
 • Bajdázói-tó
 • Mocsári teknős
 • Királyréti tó
 • Pincék
 • Település élővilága
Bajdázói-tó

Fotó: dunaipoly.hu

Strázsa-hegyi tanösvény

Indulás: Esztergom-Kertváros, a tanösvény a Kökörcsin Ház mellől indul

Séta hossza: 1200m, 1 óra

Nehézség: könnyű

A tanösvény szabadon is látogatható, és szakvezetéssel is bejárható. Szakavatott vezetéssel felfedezhetitek a környék védett növényeit, de az út során számos nappali lepkefajt is láthattok. A Kis-Strázsa hegy tetején álló kilátóban állva gyönyörködhettek a panorámában, de érdekes a „Gyilkos-tó” története és rejtett élővilága is.

Tudtátok?

A Strázsa-hegyen lévő terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált. Ennek történetéről ITT olvashattok bővebben!

Strázsa-hegyi tanösvény

Fotó: dunaipoly.hu

Nagyvillámi-Erdészeti Tanösvény

Érkezés: Gyalogosan Visegrád felől, a Salamon-tornyon keresztül a kék kereszt, Visegrád-Szentgyörgypuszta felől az Áprily-völgyön át, a kék négyzet jelzésű turistaúton közelíthetitek meg. Kerékpárral a piros jelzést követve érkezhettek a Mogyoró-hegyre.

Nehézség: könnyű

A tanösvény segítségével megtudhatjátok, hogy milyen munkálatok folynak az erdőben, hogy hogyan telik egy erdész napja, és végigkövethetitek egy bükkfa életútját is. Szívesen felülnétek egy magaslesre? Azt is megtehetitek!

A Mogyoró-hegyi Természetismereti Tanösvény, a Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény és a Kisvillámi Vadvirágos Tanösvény vezetőfüzeteit ide kattintva letölthetitek!

Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény

Fotó: parkerdo.hu

Kedvet kaptatok a túrázáshoz? Mielőtt útnak indulnátok, ellenőrizzétek, hogy melyik tanösvény bejárása milyen nehézségi fokozatú és mennyi időt vesz igénybe, így biztosan nem találjátok magatokat olyan helyzetben, amit igen nehezen tudok majd megoldani. Mire gondolunk? Babakocsit például igen kevés helyre lehet vinni, de a kutyáknak sem örülnek mindenhol.

Legyetek körültekintőek öltözzetek az évszaknak és az időjárásnak megfelelően, aztán kezdődhet is a kirándulás!

Témába vág

Megosztás: