Blog

Drégely vára

Az Apródok útja tanösvény felfedezése

Ha szívesen kirándulnátok a Börzsönyben, és közben új útvonalakat szeretnétek felfedezni, ismerjétek meg, milyen kincseket rejt az Apródok útja tanösvény. Az elnevezés – mint azt bizonyára már kitaláltátok – Szondi két apródjához kötődik. Drégelyvár romjai ma is őrzik annak a csatának a nyomait, amelyben végül csak Libárdy és Sebestyén maradt életben.

A tanösvény Drégelypalánk községtől Drégely váráig húzódik, és 8 állomáson keresztül ismerteti meg a kirándulókkal Drégelypalánk és Drégely vára történetét, illetve a Börzsöny patakjait, és az erdők élővilágát.

Indulhat a túra? Akkor gyertek velünk, mutatjuk, milyen érdekességeket tartogat számotokra a Börzsöny!

Apródok útja tanösvény

Apródok útja tanösvény

A tanösvény Drégelypalánkról indul, és bár a várhoz autóval nem lehet eljutni, ez nem jelenti azt, hogy a túra nehéz és fárasztó lenne a 8 állomáson keresztül. Könnyű nehézségi foka miatt akár gyerekekkel is érdemes útnak indulni, emellett jó hír, hogy szabadon látogatható, csoportok számára pedig szakvezetést is lehet kérni.

Az Apródok útja tanösvény bejárása nem több 1 óránál, ezért egy félnapos kiránduláshoz is tökéletes úti cél. Ám ha a Börzsönyben töltitek a hétvégéteket, mindenképpen járjátok be Drégelypalánkot is, és időzzetek el a várnál, ahonnan páratlan kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.

Hirdetés

Az Apródok útja tanösvény 8 állomása a következő: 

  1. állomás: Drégelypalánk – Falu az “északi hegyek ölelésében”
  2. állomás: Szent Vendel kápolna
  3. állomás: Szőlőhegy és pincesor
  4. állomás: Patakmenti égeres
  5. állomás: Sáferkút
  6. állomás: Őshonos és tájidegen fafajok
  7. állomás: Holt fa az erdőben
  8. állomás: Drégelyvár

Tipp!

Az állomásokról még többet olvashattok Drégelypalánk honlapján ide kattintva!

A tanösvény megközelítése

Ha a tanösvényt vennétek rögtön célba, autóval Budapestről a 2-es úton juthattok Drégelypalánkig, vonattal pedig egy átszállással érkezhettek a községbe a Nyugati-pályaudvarról. Az Apródok útja tanösvény indítótáblája Drégelypalánk községben, a Polgármesteri Hivatalnál található.

Mielőtt útnak indultok, érdemes elmélyülni Drégelyvár történetében, és a várhoz kapcsolódó legendákban. Ez a gyerekek számára is érdekes lehet, de lemernénk fogadni, hogy számotokra is tartogat meglepetéseket.Nincs más hátra, mint megtervezni a kirándulást, és útnak indulni. Bátran keljetek útra, eltévedni nemigen lehet, ám ha egy kis segítségre van szükségetek a navigálásban, használjátok a Duna-Ipoly mobilalkalmazást, amelyen természetesen elérhető ez a tanösvény is.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: www.dunaipoly.hu

Megosztás: