Blog

Törökmező kirándulás

Törökmezői tanösvény: A mezei szamócák birodalma

Számos helyen kalandoztunk már a Börzsönyben, most pedig Törökmezőre kalauzolunk el benneteket. Járjuk végig együtt a Törökmezői tanösvény csodás állomásait, hogy megtudjuk, mit tartogat számunkra a dél-börzsönyi erdők és rétek világa.Utoljára gyerekkoromban jártam Törökmezőn. Arra emlékszem, hogy mezei szamócára vadásztunk  az unokatestvéreimmel, miközben jókat rohangáltunk a környéken. Gyerekfejjel is csodálatos élmény volt, hiszen a mai napig emlékszem rá annak ellenére, hogy közel húsz éve nem jártam arra. A mezei szamóca ízét még mindig a számban érzem, ahogyan a Törökmező név sem ment ki a fejemből valamiért az évek során. Nem véletlenül.

Törökmezői tanösvény

A Törökmezői tanösvény Törökmező és a Hegyes-tető között vezet, a Dél-Börzsöny csodás természeti kincseit, és érdekességeit mutatja be. Aki úgy dönt, hogy erre kirándul, az bizonyára kilesi azt is, hogy most is érik-e a mezei szamóca.  Megismerheti a Nagymaros és Zebegény között húzódó rét kialakulásának történetét, illetve találkozhat mókussal, borzzal, őzzel, szarvassal és nyesttel is.

A túra végén a Hegyes-tetőn Magyarország egyik legszebb kilátójából csodálhatjátok a dunai panorámát. Ez az élmény szinte megunhatatlan, évente több ezer kiránduló látogat ezért ide.

Törökmező kirándulás

Törökmezői tanösvény – Praktikus információk

A Törökmezői tanösvény kiindulópontja Törökmező, az út hossza 6,5 kilométer, melynek legalább 3 óra bejárása. A zöldT  jelzést követve érhettek egyik állomásról a másikra, ám nagyon fontos tudni mielőtt útnak indultok, hogy bár az útvonal télen és nyáron egyaránt járható, egyes helyeken az út igen csúszós, tehát mindenképpen túracipővel kell készülni.

Amennyiben kisebb gyerekekkel kirándultok, érdemes szendvicseket és egy kis teát is csomagolni magatokkal, hiszen útközben számos pihenőhelyen állhattok meg, hogy gyönyörködjetek a tájban vagy labdázzatok egyet a réten. A fényképezőgépeket sem szabad otthon hagyni, mert olyan panorámában lehet részetek, amelyet kár lenne nem megörökíteni.

Fontos fejben tartani, hogy itt csak vendégek vagytok, a terület pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park keretében természetvédelmi alatt áll, vagyis kutya kötelességetek óvni a természeti értékeket, és kerülni a szemetelést, hangoskodást.

Nagymaros kirándulás

A Hegyes-tető kilátója

A Törökmezői tanösvénynek 9 állomása van, mely közül az első a Törökmezői legelők, az utolsó pedig a Hegyes-tető, amely a Dél-Börzsöny egyik legemblematikus a helye. A Hegyes-tetőn álló kilátóból csodálatos dunai Panoráma tárul elétek, 482 méteres magasságból. A Julianus-kilátó népszerű turista célpont, mely Nagymaros és Zebegény felől is megközelíthető.

A kilátóról írtunk már korábban ITT.

Kirándulás, Törökmezői tanösvény

A tanösvény állomásai:

1. állomás: Törökmezői legelők
2. állomás: A Dél-Börzsöny erdei élőhelyei
3. állomás: Erdőgazdálkodás? Természetesen!
4. állomás: Csapásrétek
5. állomás: Erdészek a természetért
6. állomás: Madárdalos börzsönyi erdők
7. állomás: Feketefenyves a Fehér-hegyen
8. állomás: A Büdös-tó
9. állomás: Hegyes-tető

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Ha Törökmezőt vettétek célba, biztosan felmerül bennetek a kérdés, hogy honnan ered a mező neve? Hogy kerülnek ide a törökök?

A történet szerint a magaslaton elhelyezkedő rét egykor legelő volt, amin a szultáni hadak állomásoztak, miközben a Fellegvárat ostromolták. A törökök élő állatot is tartottak ezen a helyen, miközben innen lőtték a Fellegvárat. 1685-ben szabadult fel a török uralom alól Nagymaros, több mint 140 év után.

Julianus-kilátó

Irány Törökmező!

Reméljük hogy egy-egy szabad délutánon vagy hétvégén felkeresitek a Törökmezői tanösvény állomásait és magatok is meggyőződtök arról, hogy a Börzsöny milyen mesés látnivalókkal, természeti kincsekkel kápráztat el benneteket! Labdával, elemózsiával felszerelkezve csodálatos napot tölthettek a Hegyes-tető közelében.

Kirándulás után Nagymaroson megállhattok sütizni vagy fagyizni, de ha nagyon megéheztetek a túra során, választhattok akár a halas finomságokból is, illetve hamburgereket, lepényeket és különleges helyi zöldségkrémekkel elkészített bagetteket is kóstolhattok. Ha ránk hallgattok, mindenképpen ezzel fejezitek be a kirándulást, ahova máskor is mindenképpen megéri majd visszatérni.

Fotók: borzsony.hu

Megosztás: