Blog

Katalinpusztai Kirándulóközpont

Fedezd fel a Gyadai tanösvény bűbájos világát!

És akkor most készítsetek néhány szalámis szendvicset (természetesen paprikával), és vegyétek a kezetekbe a térképet, mert a most következő úti cél fantasztikus lesz túrázáshoz! A Gyadai tanösvény a Vác környékén élők számára már fogalom, ha pedig még nem jártatok Szendehely környékén, akkor tényleg szükség lesz azokra a bizonyos szendvicsekre, ugyanis garantáltan visszatérő vendégek lesztek!

Gyadai tanösvény

Kirándulás a Gyadai tanösvény környékén

A Naszály-hegy oldalánál, a meseszép Gyadai-réten alakították ki hazánk egyik legkalandosabb tanösvényét, amely méltán híres a hintahídjáról, óriási függőhídjáról, mocsáron átvezető fapallóiról, illetve a Katalinpusztai Kirándulóközpontról.

A Kirándulóközpont interaktív programjai és az épület kertjében található hatalmas, kulturált játszótér olyan élményt ígér a kirándulóknak, amely valóban kihagyhatatlan.

A Gyadai tanösvény összesen 13 állomásból áll, az elején egy hatalmas térképes tábla jelzi a kirándulók számára az állomásokhoz vezető utat. A tanösvény a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.

A hossza nagyjából 6 km, bejárása kényelmes tempóban 2,5-3 óránál nem vesz több időt igénybe. Kisebb gyerekekkel talán nagy kihívásnak tűnhet, de az útközben található “akadályok” között nyugodtan megállhattok többször is pihenni. A gyerekek számára a tanösvény egyébként is egy nagy játszótérnek tűnhet, ahova újra és újra vissza akarnak majd térni.

A terület éppen ezért tökéletes célpont akár egy egynapos kiránduláshoz is, amire kényelmes bakanccsal, élelemmel és vízzel mindenképpen érdemes készülni.

Liliputi 2019.okt
Hirdetés

Vác Város Önkormányzata és az Ipoly Erdő Zrt. által közösen megvalósított Gyadai tanösvény, a Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény, valamint és a Madártani tanösvény évről évre egyre több látogatót csalogat a területre.


Hova-kivel-miért?

Gyadai tanösvény: A kirándulók az információs táblák mellett olyan izgalmakkal találkozhatnak, mint az Óriások pihenője, a kanyargós pallósor a lápos Lósi – patak medrében, és a 30 méter hosszú függőhíd a Naszály egyik mély vízmosása felett.
Legyél Te is Kiserdész! tanösvény: Az „élmény-ösvény” óvodásoknak! készült. Az interaktív játékos elemek segítségével a kicsiknek is könnyű és izgalmas a tanulás. Figyelem! A kis erdei tó körül vezetett tanösvény babakocsival és kerekesszékkel érkezőknek is látogatható.
Madártani ösvényünk: Ezen a tanösvényen a kirándulók a Naszály leggyakoribb odúlakó madaraival ismerkedhetnek meg a tanösvény mentén kihelyezett odútelep segítségével.

A tanösvények bejárása ingyenes, de vannak szervezett programok, melyekhez vezetés is kérhető.

Szendehely
Gyadai tanösvény Szendehely
Katalinpuszta tanösvényei

Katalinpusztai Kirándulóközpont

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola a tanösvények kiindulópontjánál épült fel. Minden korosztály számára rejt izgalmakat, hiszen egy cseppet sem hétköznapi kalandokkal csalogatja az érdeklődőket. Hogy miért? A látogatókat:

  • sportpályák,
  • sportszerek,
  • erdei játszótér kötélpiramissal,
  • pihenők,
  • szabadtéri tűzrakó hely,
  • a tölgyfa szerkezetét és működését bemutató modell erdei teázó és bolt,
  • Méhészeti bemutató,
  • a „Tölgyfa élete” című interaktív kiállítás várja.

A Kirándulóközpont a fővárostól személyautóval alig 40 percre található. A gyerekek megismerkedhetnek Hangya Danival és Mézivel, akik elkísérik őket a Naszály-hegy csodás erdeibe. Itt garantált az önfeledt kikapcsolódás, kirándulás, és sportolás!

Katalinpuszta
Katalinpuszta, játszótér
Szendehely kirándulás

Katalinpusztai Hangyavasút

A Katalinpusztai Kirándulóközpont felfedezése és a Gyadai tanösvény bebarangolása után érdemes kipróbálni a Hangyavasutat is.

Az eredetihez képest hangya méretű szerelvényeken akár 12 fő is együtt utazhat, a gyerekek rajonganak érte. Hétköznapokon elsősorban erdei iskolai foglalkozásoknak, míg hétvégenként inkább családoknak, baráti társaságoknak biztosít kellemes időtöltést.

A Kirándulóközpont és a Hangyavasút nyitva tartás/menetrendje ide kattintva érhető el!

A Gyadai tanösvény és Katalinpuszta megközelítése

Autóval érkezőknek: Budapest felől a 2-es számú főútról Szendehely-Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a Kirándulóközponthoz.

Tömegközlekedéssel: Vác-Autóbusz-állomásról Rétság felé menetrendszerinti autóbuszjárattal Szendehely-Katalinpuszta megállónál leszállva (menetidő kb. 15 perc), onnan mintegy 10 perc sétával érhető el.

Fotók: Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola

Témába vág

5+1 népszerű kirándulóhely Esztergom környékén Történt egyszer néhány évvel ezelőtt, hogy felültünk egy kirándulóhajóra, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk Esztergomban. Bár akkor már évtizedek óta i...
TOP 3 úti cél! Kirándulás gyerekekkel Budapest környékén Már a hátizsákban lapulnak a szalámis zsömlék, a csemeték az ajtóban toporognak, ti pedig indulásra készen várjátok, hogy felfedezzétek azokat az úti...
Egynapos kirándulás Vácon – Váci városnézés! Történt egyszer, hogy egy hétvégi napon elhatároztuk, hogy felkapjuk a turista szemüveget, és bár már vagy ezerszer jártunk a városban, de most megné...
5+1 kalandos sportprogram Vác környékén Éppen azon gondolkodtok, hogy mi jót csinálhatnátok Vácon és Vác környékén, ami mozgalmas, hangulatos és egyben vagány időtöltés? Ne menjetek tovább,...
Szarvasbőgés a Pilisi Parkerdőben – ne hagyd ki! A Pilisi Parkerdő több erdészeténél idén is vezetett túrákon hallgatható és figyelhető meg a szarvasbőgés, ami az erdőkben szeptembertől október elej...
Nagymaros-Dömös túra – Minden korosztálynak! Külön-külön talán ezerszer felkerestétek már Nagymaros és Dömös legszebb túraútvonalait, látnivalóit és titkos zugait, de vajon eszetekbe jutott már ...
Hajóval Zebegénybe? 10 érv, miért ne hagyd ki! 1000 és 1 érv szól amellett, hogy miért remek ötlet egy kirándulóhajó vagy szárnyashajó fedélzetén felfedezni a Dunakanyart. Szentendre, Esztergom és...
Nyári hűsölés a Szentendrei-sziget bűvöletében A Nyár a szigeten Csukás István nagysikerű regénye, amelyből 1975-ben ifjúsági film is készült, méghozzá Bánhidi László és Kaló Flórián közreműködésé...
TOP10 hajókirándulás gyerekekkel – Úti célok! Gondoltátok volna, hogy a hajókirándulás gyerekekkel nem csupán egy néhány órás program, hanem széppé és izgalmassá teheti az egész napotokat? A köve...
A zebegényi Kós Károly-kilátó mesés panorámája Ha van olyan település a Dunakanyarban, amely azonnal és örökre elrabolja a látogatók szívét, az Zebegény. A falu bájos kis utcái vissza-visszacsaloga...