Blog

Katalinpusztai Kirándulóközpont

Fedezd fel a Gyadai tanösvény bűbájos világát!

És akkor most készítsetek néhány szalámis szendvicset (természetesen paprikával), és vegyétek a kezetekbe a térképet, mert a most következő úti cél fantasztikus lesz túrázáshoz! A Gyadai tanösvény a Vác környékén élők számára már fogalom, ha pedig még nem jártatok Szendehely környékén, akkor tényleg szükség lesz azokra a bizonyos szendvicsekre, ugyanis garantáltan visszatérő vendégek lesztek!

Gyadai tanösvény

Kirándulás a Gyadai tanösvény környékén

A Naszály-hegy oldalánál, a meseszép Gyadai-réten alakították ki hazánk egyik legkalandosabb tanösvényét, amely méltán híres a hintahídjáról, óriási függőhídjáról, mocsáron átvezető fapallóiról, illetve a Katalinpusztai Kirándulóközpontról.

A Kirándulóközpont interaktív programjai és az épület kertjében található hatalmas, kulturált játszótér olyan élményt ígér a kirándulóknak, amely valóban kihagyhatatlan.

A Gyadai tanösvény összesen 13 állomásból áll, az elején egy hatalmas térképes tábla jelzi a kirándulók számára az állomásokhoz vezető utat. A tanösvény a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.

A hossza nagyjából 6 km, bejárása kényelmes tempóban 2,5-3 óránál nem vesz több időt igénybe. Kisebb gyerekekkel talán nagy kihívásnak tűnhet, de az útközben található „akadályok” között nyugodtan megállhattok többször is pihenni. A gyerekek számára a tanösvény egyébként is egy nagy játszótérnek tűnhet, ahova újra és újra vissza akarnak majd térni.

A terület éppen ezért tökéletes célpont akár egy egynapos kiránduláshoz is, amire kényelmes bakanccsal, élelemmel és vízzel mindenképpen érdemes készülni.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Vác Város Önkormányzata és az Ipoly Erdő Zrt. által közösen megvalósított Gyadai tanösvény, a Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény, valamint és a Madártani tanösvény évről évre egyre több látogatót csalogat a területre.


Hova-kivel-miért?

Gyadai tanösvény: A kirándulók az információs táblák mellett olyan izgalmakkal találkozhatnak, mint az Óriások pihenője, a kanyargós pallósor a lápos Lósi – patak medrében, és a 30 méter hosszú függőhíd a Naszály egyik mély vízmosása felett.
Legyél Te is Kiserdész! tanösvény: Az „élmény-ösvény” óvodásoknak! készült. Az interaktív játékos elemek segítségével a kicsiknek is könnyű és izgalmas a tanulás. Figyelem! A kis erdei tó körül vezetett tanösvény babakocsival és kerekesszékkel érkezőknek is látogatható.
Madártani ösvényünk: Ezen a tanösvényen a kirándulók a Naszály leggyakoribb odúlakó madaraival ismerkedhetnek meg a tanösvény mentén kihelyezett odútelep segítségével.

A tanösvények bejárása ingyenes, de vannak szervezett programok, melyekhez vezetés is kérhető.

Szendehely
Gyadai tanösvény Szendehely
Katalinpuszta tanösvényei

Katalinpusztai Kirándulóközpont

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola a tanösvények kiindulópontjánál épült fel. Minden korosztály számára rejt izgalmakat, hiszen egy cseppet sem hétköznapi kalandokkal csalogatja az érdeklődőket. Hogy miért? A látogatókat:

  • sportpályák,
  • sportszerek,
  • erdei játszótér kötélpiramissal,
  • pihenők,
  • szabadtéri tűzrakó hely,
  • a tölgyfa szerkezetét és működését bemutató modell erdei teázó és bolt,
  • Méhészeti bemutató,
  • a „Tölgyfa élete” című interaktív kiállítás várja.

A Kirándulóközpont a fővárostól személyautóval alig 40 percre található. A gyerekek megismerkedhetnek Hangya Danival és Mézivel, akik elkísérik őket a Naszály-hegy csodás erdeibe. Itt garantált az önfeledt kikapcsolódás, kirándulás, és sportolás!

Katalinpuszta
Katalinpuszta, játszótér
Szendehely kirándulás

Katalinpusztai Hangyavasút

A Katalinpusztai Kirándulóközpont felfedezése és a Gyadai tanösvény bebarangolása után érdemes kipróbálni a Hangyavasutat is.

Az eredetihez képest hangya méretű szerelvényeken akár 12 fő is együtt utazhat, a gyerekek rajonganak érte. Hétköznapokon elsősorban erdei iskolai foglalkozásoknak, míg hétvégenként inkább családoknak, baráti társaságoknak biztosít kellemes időtöltést.

A Kirándulóközpont és a Hangyavasút nyitva tartás/menetrendje ide kattintva érhető el!

A Gyadai tanösvény és Katalinpuszta megközelítése

Autóval érkezőknek: Budapest felől a 2-es számú főútról Szendehely-Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet a Kirándulóközponthoz.

Tömegközlekedéssel: Vác-Autóbusz-állomásról Rétság felé menetrendszerinti autóbuszjárattal Szendehely-Katalinpuszta megállónál leszállva (menetidő kb. 15 perc), onnan mintegy 10 perc sétával érhető el.

Fotók: Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola

Megosztás: