Blog

Kutyás utazás a Dunakanyarban

Kutyás utazás a Dunakanyarban?

Aki hozzám hasonlóan gyakran utazik négylábú kedvencével tömegközlekedéssel a Dunakanyarban, az biztosan tapasztalta már, hogy ennek bizony komoly szabályai vannak, melyekhez igazodni szükséges. A különböző települések fekvésétől függően utazhatunk vonattal és autóbusszal, egyes esetekben hajóval is. Nincs is jobb, mint egy kutyás utazás a Dunakanyarban!

Hirdetés

Ha fel szeretnénk fedezni Esztergom Víziváros részét, Vác sétálóutcáját, a visegrádi Telgárthy rét szépségét, vagy éppen Búbánatvölgyet kutyánkkal, teljesen biztosak lehetünk abban, hogy nem fogjuk megbánni a választásunkat, és remek élményekkel gazdagodhatunk. Természetesen még számos olyan helyet fel lehetne sorolni, ahol nagyszerű órákat tölthetünk kirándulással, sétálgatással, és játékkal, ezért nem kell feladnunk tervünket az utazás kellemetlenségei miatt, de mindenképpen érdemes előzőleg tájékozódni az élőállat szállítás feltételeiről.

Hogyan utazzunk kutyánkkal a vonaton?

Kutyánkkal csak a 2. osztályú személykocsikban utazhatunk, előre megváltott élőállat jeggyel, attól függetlenül, hogy a kutyát szállítódobozban tartjuk, vagy pórázon vezetjük szájkosárral. A személykocsikban csak az ott ülő utasok engedélyével utazhatunk, azonban arra nem tér ki külön a szabályzat, hogy amennyiben teljesen üres a fülke, melyet elfoglalunk, és később csatlakoznak utastársak, hogyan kell értelmeznünk az utazás feltételeit. A kutya egy évnél nem régebbi, érvényes oltási bizonyítványának mindenképpen nálunk kell lennie, kivétel ez alól a 3 hónapnál fiatalabb kölyökkutya, akinek ugye még nincsen meg minden oltása.

Tavaly december óta a MÁV-START kísérleti jelleggel lehetővé tette kisállatok – kutyák, macskák és egyéb kistestűek – zárt hordozóeszközben való szállítását egyes dunántúli vasútvonalakon közlekedő vonatokon, azonban ez az újítás sajnos a Dunakanyar közlekedését egyelőre nem érinti.
Kutyás utazás a Dunakanyarban

Hogyan utazzunk kutyánkkal autóbuszon?

Mivel a Dunakanyar legtöbb települését busszal tudjuk megközelíteni, így fontos kérdés, hogy szabályosan és biztonságosan hogyan tudjuk ezt megoldani a legkevesebb kényelmetlenséggel. A Volán járatain kutyánkat szállítódobozban, vagy szájkosárral és pórázzal szállíthatjuk, és külön jegyet kell vásárolnunk számára. Mindenképpen magunkkal kell vinnünk – a vonattal való közlekedéshez hasonlóan – a kutya oltási bizonyítványát, amit kérésre az autóbusz vezetőjének vagy az ellenőröknek fel kell mutatni.

Az állatot saját felelősségünkre szállíthatjuk csak a buszokon, szem előtt tartva azt, hogy ha kutyánk a viselkedésével az utastársainkat zavarja, vagy kényelmetlenséget okoz nekik, a buszsofőr kizárhatja őt az utazásból. Ennek értelmében ugye mi magunk is le kell, hogy szálljunk a buszról, bár a társaság a szabályzatában úgy fogalmaz, hogy ha ilyen esetekben nem vagyunk hajlandók megválni az állattól, akkor minket is ki lehet zárni az utazásból. Kérdés, hogy van-e gazdi, aki csak úgy szélnek engedi kutyáját, amíg ő maga tovább utazik a busszal. Szerintem nincs.

Kutyabarát szálláshelyek a Dunakanyarban

Hogyan utazzunk kutyánkkal hajón, illetve réven?

A menetrend szerint Budapest-Szentendre-Visegrád-Esztergom között közlekedő kirándulóhajókon, és a Budapest-Vác-Visegrád-Esztergom között közlekedő szárnyashajó járatokon kisállattal nem utazhatunk, azonban aki mindenképpen kedvencével szeretne hajózni, megteheti ingyenesen a Szentendréről induló sétahajókon, melyek előre meghatározott időpontokban indulnak, és Szentendre legszebb Duna szakaszán közlekednek. A révekkel kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalataim vannak, a révészek többségében kedvesen fogadják a kutyákat. A különböző honlapokon tájékozódtam, de a kutyákat illetően jegyárakat sehol nem láttam feltüntetve, és való igaz, hogy nekem sem kellett még soha jegyet vásárolnom a kutyának.

A vakvezető, rendőr- és segítő kutyákra természetesen más szabályok vonatkoznak, melyek az egyes honlapokon elérhetők.

Kutyás utazás a Dunakanyarban

Összességében elmondható, hogy az ebek szállításának feltételei egyes járatokon szigorúbbak, mint másokon, ám az esetek többségében azt tapasztaltam, hogy a buszsofőrök, ellenőrök, és kalauzok hozzáállása, toleranciája határozza meg, hogy milyen utazásra készülhetünk. A Dunakanyarban szerzett élmények pedig egészen biztosan felül fogják múlni az utazás közben tapasztalt nehézségeket.

Megosztás: