Blog

Julianus-kilató

DunakanyarBike – eBike túra a Julianus-kilátóhoz

Biztosak vagyunk benne, hogy aki egy kicsit is rajong a Dunakanyarért, annak nem nagyon kell bemutatni a Julianus-kilátót és az oda vezető túraútvonalakat. Induljatok akár Nagymarosról vagy Zebegény felől, a túrát semmiképp nem nevezhetnénk könnyűnek. Mi most mégis csavartunk egyet a dolgon és a DunakanyarBike meghívására két keréken, eBike bringákra pattanva tettük meg ezt a nem mindennapi utat, hogy aztán a Julianus-kilátóból megcsodálhassuk az egész Dunakanyart.

Hirdetés

Minden alkalommal hüledezve és csodálattal néztük Instagramon azokat a fotókat, amin valaki bringával tekert fel például a Prédikálószékre vagy éppen a Julianus-kilátóhoz. „Mezei” kirándulóként ez egész egyszerűen lehetetlennek tűnt számunkra. Egészen egy borongós szeptemberi vasárnap reggelig. Közel 20 km-t tekertünk hegyen-völgyön az eBike-okkal, és bár már ott is ezt éreztük, de így utólag különösen igaz: minden pillanata megérte, hihetetlen élménnyel gazdagodtunk.

Elektromos bicikli túra Dunakanyar
Fotó: I Love Dunakanyar

DunakanyarBike – elektromos biciklikölcsönző Nagymaroson (eBike)

A bringákat Nagymaroson a DunakanyarBike bázisán vettük át. Az üzlet autóval és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető, ugyanis a vasútállomás mellett található a kölcsönző. Parkolni a Főtéren tudtok, ahonnan nagyjából 1 perc séta az üzlet. Jelenleg 18 elektromos kerékpár található a flottában, de a paletta folyamatosan bővül, jelenleg is újabb kerékpárok beszerzése zajlik, így nyugodtan nekivághattok családdal, nagyobb baráti társasággal, vagy akár csapatépítő programnak is szuper választás. Sisakot, lánczárat is biztosítanak a bringa bérlése mellé. Azt javasoljuk, hogy mindenképpen előre foglaljatok, hogy biztosan ott legyen majd a kiszemelt bringa, hiszen igen népszerű és különleges élmény egy eBike túra. Mindjárt meglátjátok!

Mivel készüljetek egy eBike túrára:
Függetlenül attól, hogy szervezett túrára készültök, vagy magatok vágtok neki az útnak, mindenképpen legyen nálatok elegendő inni- és ennivaló, energiaszelet például. Kényelmes, jól szellőző, réteges ruházatban érdemes tekerni, és könnyű, kényelmes edző- vagy túracipőben (semmiképpen nem túrabakancsban!). Térkép és GPS is jól jöhet, ill. a telefonokat teljesen töltsétek fel, ne érjen kellemetlen meglepetés, hogy útközben lemerültök.

Irány Zebegény – suhanás a panorámás bringaúton

Két irányból is megközelíthetitek a Hegyes-tetőn magasodó Julianus-kilátót, Nagymarosról és Zebegényből indulva. Mi ezúttal ez utóbbit választottuk. Miután ellenőrizte a túravezető, hogy mindenkinek rendben van-e a kerékpárja, a sisakja, jók a nyereg beállítások, neki is vágtunk a túrának. Nagymaros Főteréről, a Dunakanyar Bike bázisától indultunk, innen tekertünk le a Duna-partra, ahol a kerékpárút halad, és Zebegény felé vettük az irányt. A Nagymaros és Zebegény között húzódó útvonal az egyik legszebb bringás szakasz a Dunakanyarban. A kerékpárút minősége ezen a szakaszon teljesen rendben van, a főút mellett halad, szalagkorláttal elzárva a 12-es úttól. Zebegénybe érve a falu központjából feltekertünk a Kopasz-hegyre, a Trianon Emlékműhöz és a Kós Károly-kilátóhoz.

Zebegény Nagymaros kerékpárút
Fotó: I Love Dunakanyar
Kós Károly kilátó Zebegény
Fotó: I Love Dunakanyar

A Kós Károly-kilátó Zebegény egyik legnépszerűbb látnivalója, mely gyalogszerrel is könnyen elérhető a település központjából. A Malom-völgyi-patakon átívelő kis híd után jobbra kanyarodva indul a gyalogos szerpentin a Kopasz-hegy tetejére. A szerpentinen séta közben ne hagyjátok ki a Sziklakápolnát sem. A hegyre felérve az első, amit megpillantotok majd az Országzászló és Trianoni Emlékmű lesz, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a falura és a Dunára. Innen pár perc sétányira található csupán a helyiek által csak „fa kilátó”-nak nevezett Kós Károly-kilátó, mely Csóka Árpád tervei alapján készült. Megfigyeltétek már, hogy szemből egy római őrtornyot, alsó része székelykaput, oldalról nézve pedig egy templomot idéz elénk?

Erdei utakegy eBike nyergében nincs akadály!

Az erdőbe ezután vetettük bele magunkat igazán. Innentől kezdve erdei utakon tekertünk a kilátó irányába, Törökmező szélét érintve (a kilátót Törökmezővel a Törökmező Tanösvény köti össze). Azt javasoljuk, hogy vezetett túra keretében induljatok a Börzsönybe eBike-okkal, a DunakanyarBike túravezetői ugyanis betéve ismerik a hegyet és az összes erdészeti, bringás és túraútvonalat, rövidítési lehetőséget, kerülőutat. Így nem kell egy esetleges eltévedéstől sem tartanotok majd.

E-bike túra börzsöny
Fotó: I Love Dunakanyar

Az út többnyire könnyen járható erdei út, bár helyenként nagyobb kövek, gyökerek, ágak nehezítették a haladást, melyek miatt fokozottan oda kell figyelni út közben! A meredekebb, csúszós rövid szakaszokon mi inkább toltuk a bringákat, de ez nem volt számottevő az egész túra hosszát tekintve. Ugyanakkor gyakorlott terep kerékpárosoknak valószínűleg meg sem kottyan egy ilyen kirándulás.

Hegyes-tető, Julianus-kilátó – ide is simán feltekertünk

Hegyes-tetőre érve, a Julianus-kilátónál (hivatalosan Julianus barát torony) tartottunk egy hosszabb pihenőt, feltöltődtünk újra energiával a szendvicsek és energiaszeletek elfogyasztása után. 2012-2013-ban az Ipoly Erdő Zrt. felújíttatta a a kilátót és környezetét, a torony mellett pedig padokat és asztalokat is találtok. A két szintes kilátó 482 méter magasan található, melynek első szintje fedett, ahol egy kerek pihenő pad és asztal is helyet kapott. A felső szint már nyitott, így csodásan belátható onnan az egész Dunakanyar, a környező hegyek és a visegrádi Fellegvár.

Julianus-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar

Érdemes hosszabban körülnézni a torony tetejéről, hiszen fantasztikus élmény felfedezni a már ismert helyeket, tulajdonképpen madártávlatból. Gyönyörűen látszik többek között a Pilismaróti-öböl, a kis Zebegényi-sziget, és a Kisoroszi szigetspicc is. Szerencsére ezúttal nem volt párás, ködös idő, így még a Naszályt is kristálytisztán megcsodálhattuk. A középkori bástyára emlékeztető kilátó a felújítás óta is szépen karbantartott, végre eltűnt a faláról a sok firka is, és szemét sem volt körülötte, aminek külön nagyon örültünk. (Mi is mindig hangsúlyozzuk, hogy vigyétek magatokkal haza az egy-egy túra során keletkezett szemeteteket, hiszen az erdei kukákat ritkábban ürítik.)

Julianus-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar

Vissza a Nagymaros szélén található, Fehér-hegy felé ereszkedtünk, ahonnan egészen káprázatos kilátás nyílik a visegrádi Fellegvárra. Innen pedig ismét aszfalt úton csorogtunk le Nagymaros központjába.

Egy szó, mint száz, az eBike hihetetlen élmény és nem kell hozzá komolyabb felkészültség vagy kondi, úgy is viszonylag simán kivitelezhető egy hasonló túra. A nap végén pedig elégedett mosollyal az arcotokon (és némi izomlázzal) fogtok hazatérni, ebben biztosak vagyunk! Aszfalt bringaúton is szuper túrákat tehettek meg ezekkel a kerékpárokkal, hiszen sokkal kevesebb erőfeszítéssel, jóval nagyobb távot tudtok majd megtenni, és lényegesen rövidebb idő alatt, mint egy normál bicajjal. Indulhat a felfedezés!

Börzsönyi eBike túra – galéria

Julianus-kilátó eBike biciklivel
Fotó: I Love Dunakanyar
DunakanyarBike eBike túra Julianus-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar
Julianus-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar
Julianus-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar
Julianus-kilátó panoráma
Fotó: I Love Dunakanyar

Szállástippek a környéken

Megosztás: