Blog

Guckler Károly-kilátó, Budapest

4+1 lenyűgöző kilátó – fedezd fel a Pilis és a Budai-hegység csodáit!

Nem tudjuk, Ti hogy vagytok vele, de mi rajongunk a kilátókért, hiszen remek célpontot nyújtanak családi kirándulásokhoz. A gyerekek imádják a felmászást ezekbe a különleges építményekbe, míg a panoráma minden korosztály számára élvezetes. Azt tanácsoljuk, kapjátok össze a családot, barátokat és mozduljatok ki a szabadba, szívjatok egy kis friss levegőt. Szerintünk ez ugyanis remek módja a kikapcsolódásnak és a stressz levezetésének, hogy kiszakadjatok a szürke hétköznapokból.

Hirdetés

Természetesen mielőtt felkerestek egy-egy kilátót, minden esetben tájékozódjatok előre a terepviszonyokról, időjárásról, útvonalról, esetleges lezárásokról, hogy semmilyen negatív élmény ne érhessen benneteket, és kizárólag az együtt töltött értékes pillanatokkal foglalkozhassatok.

Tipp! Ügyeljetek arra, hogy terepnek és időjárásnak megfelelő ruházatban és cipőben kerekedjetek fel, és persze ne feledkezzetek meg a kullancsriasztó használatáról sem!

Prédikálószék
Fotó: I Love Dunakanyar

Ismerjétek meg Koller József lenyűgöző kilátóit!

Fedezzétek fel Budapest és a Dunakanyar legszebb panorámáit Koller József Ybl-díjas építész mesterművein keresztül! Koller József nem csupán építész, de művész is, aki a tájjal való harmóniára és a funkcionalitásra összpontosít. A cikkünkben bemutatott 5 kilátó különlegessége, hogy mind az ötöt Koller tervezte, melyek tökéletesen illeszkednek környezetükbe, és egyedülálló élményt nyújtanak a látogatók számára. Akár a túrázás szerelmesei vagytok, akár csak gyönyörködni szeretnétek a tájban, ezek a kilátók tökéletes úti célok lesznek. Indulhatunk?

Boldog Özséb-kilátó, Pilisszentkereszt

Boldog Özséb-kilátó
Fotó: parkerdo.hu

A Dunántúli-középhegység trónján, a 756 méter magas Pilis-tetőn emelkedik a Boldog Özséb-kilátó. A torony egykor geodéziai célokat szolgált, de 2014-ben átalakították, hogy a túrázók is megcsodálhassák a lélegzetelállító 360 fokos körpanorámát. A kilátóba lépve fából készült lépcsősor vezet felfelé, melynek mentén fokozatosan tárul elénk a Pilis lenyűgöző látképe.

A falakat függőleges fatartók alkotják, így a kapaszkodás közben egyre bővülő kilátásban gyönyörködhetünk. A tetejére érve a Pilis-tető teljes pompájában tárul elénk. A Budai-hegység, a Visegrádi-hegység, a Pilisvörösvári-medence, sőt tiszta időben még a Gerecse vonulatai is megcsodálhatóak. A távolban a Börzsöny büszke csúcsai emelkednek, egyedülálló kontrasztot teremtve a lágyabb dombokkal.

Boldog Özséb-kilátó
Fotó: parkerdo.hu
Boldog Özséb-kilátó Pilisszentkereszt
Fotó: parkerdo.hu

Megközelítés

A legismertebb útvonal talán az, amelyik a Kétbükkfa-nyeregtől indul. Innen a zöld háromszög jelzést követő túraútvonalon érhetjük el a csúcsot. Az aszfaltutat követve 4,9 kilométert kell megtennünk, és 170 méter szintemelkedést kell leküzdenünk.

Pilisszántóról indulva a piros jelzésen, majd balra a zöld jelzésen haladva juthatunk el a csúcsra. A szerpentin fölötti réten jobbra kell térnünk a zöld háromszög jelzésre. A túra hossza 4,6 km, a szintemelkedés pedig 480 méter.

Prédikálószéki-kilátó

Prédikálószék-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar

A Visegrádi-hegység büszke csúcsa, a 639 méter magas Prédikálószék a Dobogókő és az Öreg-vágás-hegy után a harmadik legmagasabb pont a hegységben. Nevét jellegzetes formájáról kapta, a sziklás csúcs ugyanis egy szószékre emlékeztet. A csúcsra vezető út bár fárasztó, megéri a befektetett energiát. A Prédikálószék tetejéről lélegzetelállító panoráma tárul elénk. A Duna gyönyörű kanyarulata, a Börzsöny vadregényes hegyei, sőt a távoli Naszály csúcsa is megcsodálható innen.

A hegytetőn egy kereszt áll, a szikla közelében pedig padok és asztalok várják a pihenni és piknikezni vágyó kirándulókat. 2016-ban átadott kilátóból pedig még lenyűgözőbb a kilátás, melynek tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik, így a táj szépségét és az aktuális időjárást bárki élőben is követheti.

Prédikálószék
Fotó: I Love Dunakanyar
Prédikálószéki-kilátó
Fotó: I Love Dunakanyar

Megközelítés

A Prédikálószék nem a legkönnyebben megközelíthető hely, mégis a túrázók egyik legkedveltebb célpontja. A legkönnyebb útvonal szerintünk Pilisszentlászlóról vezet a csúcsra. Ez a túra a Kis Rigó Étterem előtti parkolóból indul, ahonnan a piros kereszt jelzést követve juthatunk fel a Prédikálószék gerincére. Innen a piros háromszöget kell követni egészen a kilátóig.  (TIPP: Hétvégén korán érkezz, mert az étterem parkolója hamar megtelik!) Az út eleinte lankás, de fokozatosan emelkedik. Az utolsó szakasz meredekebb, azonban a csúcsra érve a fáradtság hamar elillan a lélegzetelállító panoráma láttán.

A túra hossza 13,5 km oda-vissza, szintemelkedés 320 m. Kényelmesen, néhány pihenőt beiktatva 5 óra alatt teljesíthető a táv.

Bölcső-hegyi-kilátó, Szentendre

Bölcső-hegyi kilátó Szentendre
Fotó: I Love Dunakanyar

A Szentendre és Pomáz között emelkedő 587 méter magas Bölcső-hegy (szerbül Kolevka) kedvelt célpontja a kirándulóknak. Már az 1970-es években is állt itt egy magasles, azonban ez később eltűnt. Örömteli, hogy 2021-ben ismét kilátó épült a csúcsra, Bölcső-hegyi kilátó néven. A visszafogott külsejű, borovi fenyő gerendákból készült építmény nem zavarja a táj harmóniáját, sőt, tökéletesen beleolvad a környezetbe. Érdekesség, hogy a gerendákat kézzel vitték fel a hegy tetejére egy keskeny ösvényen, megőrizve a természeti értékeket.

A kilátó alig 6 m2 alapterületű, szűk lépcső vezet fel a 7 méter magasan található kilátószintre, ahol egyszerre mindössze 5 ember fér el. De a fáradozás megéri, a kilátóról csodás körpanoráma tárul elénk a Dunakanyarra, a Börzsönyre, a Pilisre és a Budai-hegységre.

Bölcső-hegyi kilátó Szentendre
Fotó: I Love Dunakanyar
Bölcső-hegyi kilátó Szentendre
Fotó: I Love Dunakanyar

Megközelítés

A Bölcső-hegyi kilátó kizárólag gyalogosan, a kijelölt turistaútvonalakon érhető el. A leggyorsabb út a Lajos-forrás parkolójából vezet fel a csúcsra, de ez egy meglehetősen meredek és szűk kaptató. A parkolótól a zöld háromszög jelzést kell követni, és a túra kb. 20-30 percet vesz igénybe. A rövid táv miatt érdemes lehet összekötni a kilátó meglátogatását egy hosszabb túrával is. A Holdvilág-árokkal összekötött túra kevésbé meredek, de itt is számolni kell kaptatókkal.

Dévényi Antal-kilátó, Piliscsaba

Dévényi Antal-kilátó
Fotó: parkerdo.hu

A Piliscsaba határában emelkedő Nagy-Kopasz-hegy csúcsán egy különleges kilátó büszkélkedik, a Dévényi Antal-kilátó. A 11,5 méter magas építmény nem csupán a fantasztikus panoráma miatt lenyűgöző, de egyedülálló formája is szemet gyönyörködtető. A kilátó a népszerű Jenga játék alapján lett megtervezve, így a torony kecses, rusztikus szerkezete a játék kockáit idézi. A kilátószint 17 négyzetméternyi teret biztosít, ahonnan pazar kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. A torony építéséhez 132 köbméter gerendát használtak fel, így az építmény nem csupán esztétikus, de rendkívül masszív is.

A kilátó mellett pihenőhely is várja a kirándulókat tűzrakóhellyel, padokkal és asztalokkal, valamint egy információs táblával, ahonnan bővebb információkat tudhatunk meg a környékről.

Dévényi Antal-kilátó
Fotó: parkerdo.hu
Dévényi Antal-kilátó
Fotó: parkerdo.hu

Megközelítés

A kilátó a Piliscsaba határában található Nagy-Kopasz-hegy tetején fekszik, és 2,2 km-es túrával érhető el a piliscsabai vasútállomástól. Induljatok el a vasútállomástól a Széchenyi utca irányába, és kövessétek a kék háromszög jelzést a kilátóig.

Guckler Károly-kilátó, Budapest

Guckler Károly-kilátó, Budapest
Fotó: I Love Dunakanyar

A Hármashatár-hegy tetején, 495 méter magasságban büszkén emelkedik a Guckler Károly-kilátó, mely 2016. nyara óta kápráztatja el a látogatókat és ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul elénk. A kilátó névadója nem más, mint Guckler Károly, egykori fővárosi erdőmester, aki fáradhatatlanul dolgozott a budai hegyek, ezen belül is a Hármashatár-hegy újraerdősítésén a 19. század végén.

Az egyedülálló, szabályos nyolcszög alapú építmény négy darab második világháborús légvédelmi ütegállás felhasználásával jött létre. A kilátó különleges formája már önmagában is lenyűgöző, de a belső tér is tartogat meglepetéseket. Az első kilátószint csupán 4 méterrel van a talajszint felett, de már innen is káprázatos kilátásban gyönyörködhetünk. A fenyőgerendákból készült, faszerkezetes kilátó ezen szintje egy fedett pihenőhelyet is biztosít, ahol kényelmesen megpihenhetünk a kaptatós út után, és elfogyaszthatjuk az otthon csomagolt finomságokat. Ha még ennél is magasztosabb élményre vágyunk, érdemes felkapaszkodni a kilátó tetejére is, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma nyílik a Budai-hegységre, a Dunára, a Pilisre és a Börzsönyre.

Guckler Károly-kilátó, Budapest
Fotó: I Love Dunakanyar
Guckler Károly-kilátó, Budapest
Fotó: I Love Dunakanyar

Megközelítés

A Guckler Károly-kilátó többféleképpen is megközelíthető, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb útvonalat.

Tömegközlekedéssel a 65-ös busz Fenyőgyöngye megállójáig kell utazni. Innen az OKT kék jelzését követve 2,2 km séta után érhetjük el a kilátót. Az út végig emelkedik, de a gyönyörű erdő látványa kárpótol a fáradtságért.

A Hármashatár-hegyi Kiránduló Központig és a Rotter Lajos turistaházig kocsival is fel lehet menni. Innen a kilátó mindössze néhány száz méteres sétával elérhető, azonban ha egy kicsit hosszabb túrára vágytok. akkor érdemes lehet az előbb említett Fenyőgyöngye étterem mellett leparkolni és indulni.

A legjobb szállásokat keresed a Dunakanyarban? – KATTINTS IDE.

Bízunk benne, hogy sikerült újabb pazar úti célokat felhelyeznünk a képzeletbeli bakancslistátokra. A friss levegő, a gyönyörű tájak és a lenyűgöző panoráma pedig garantáltan feledhetetlenné teszik ezeket a kirándulásokat.

Megosztás: