Pilisszentlászló

Pilisszentlászló

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1291

Népesség

1.156 fő

Terület

17,75 km²

Pilisszentlászló

Pilisszentlászló a Visegrádi-hegységben fekszik, a Szent László-hegy (590 m), a Rózsa-hegy (549 m), az öreg Pap-hegy (567 m) és a Tüskés-hegy (510 m) öleli körül. A Szentlászlói-medencében ered a Lepence-patak egyik ága és az Apátkúti-patak.A község Pest megyében, Szentendrétől 8 km-re, Visegrádtól pedig 13 km-re található. Az egyik legizgalmasabb kirándulóhely a Dunakanyarban, ahonnan az Apátkúti-völgy is könnyedén megközelíthető. A község teljes bel és külterülete a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

Pilisszentlászló története

A település a nevét I. Szent Lászlóról kapta, a terület pedig igen régóta lakott hely, hiszen területén bronzkori és római-kori emlékeket is találtak. A környék királyi vadászterület volt, az Árpád-házi királyok előszeretettel járták az erdőket. A falu fölötti dombon III. Béla király vadászlaka állt, amit III. Endre 1291-ben a Pálosoknak adományozott. A mohácsi vész után a kolostor elpusztult, a lakosság pedig a környező erdőkbe, a Szentendrei szigetre, és a Duna bal partjára menekült.

Hirdetés

1686-ban a pilisi birtokaikat visszakapó pálosok Felvidékről telepeseket hoztak a területre, az őslakosok többsége ma is beszél szlovákul. A községet 1696-ban Szent-László néven ismerték.

A település templomát az elpusztult kolostor helyén 1770-72 között építették fel barokk stílusban. A templomkapun a pálosok címere látható. A barokk kortól a falu lakossága mezőgazdaságból és erdőművelésből élt, de gabonát is termeltek.

Látnivalók Pilisszentlászló községben

Szent László király templom

A pilisszentlászlói templomnak közel 700 éves a története. A jelenlegi templomot a régi templom alapfalain 1770-1772 között építették fel, a plébánia 1788-ban alakult meg. A műemlékileg védett templom külső felújítása 1995-ben készült el.

Kirándulás Pilisszentlászló környékén

A település közelében fekszik Visegrád, Dömös és Pilisszentkereszt, melyek számtalan kirándulóhellyel kecsegtetnek. A dömösi prépostsági rom, a Telgárthy-rét, a Kaán-forrás és a Rám-szakadék is a közelben található. Pilisszentlászló központjából indulva a Spartacus-ösvényen a Telgárthy-rétig juthatnak a kirándulók, majd a vadregényes Apát-kúti-völgyön át visszatérhetnek Pilisszentlászlóra.Aki biciklivel szeretné megismerni a környéket, annak a Pilis Bike túraútvonalait érdemes célba venni, melyek leírása itt található. Pilisszentlászló több kerékpáros útvonalhoz is kapcsolódik, ezért célszerű megnézni a túrák nehézségét és hosszát, mielőtt útnak indulunk. Szentendre felé pedig a Lajos-forrás, és a Dömörkapu-vízesés ígér kellemes túrát.

Megközelítés

Pilisszentlászló megközelítése a Szentendre-Visegrád-Lepence úton a legegyszerűbb Budapest és Szentendre felől, így el lehet kerülni a 11-es utat. Az Esztergom felől érkezőknek szintén Lepencénél kell felkanyarodni a község felé. Kerékpárral nagy kihívás az emelkedőkön tekerni, de nem lehetetlen, aki pedig busszal szeretne érkezni, arra Szentendréről egy mindössze 30 perces út vár. A menetrendeket ide kattintva lehet elérni.

Fotók: mapio.net

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Pilisszentlászló - szállások

Pilisszentlászló - szállások

Látnivalók a településen

Kapcsolódó írásaink

Prédikálószék – ez a legkönnyebb túraútvonal a kilátóig

Kétség kívül az egyik legnépszerűbb úti cél a Dunakanyarban a Prédikálószék. Nem is csoda, hiszen azon túl, hogy elképesztően jól […]

Nagyszabású erdei kerékpárút-felújításba kezd a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a […]

3 népszerű forrás a Pilisben, elérhető sétatávolságra!

A körülbelül kétszázféle palackozott ásványvíz helyett mi még mindig a friss forrásvízre szavazunk, főleg akkor, ha azzal mi tölthetjük meg […]

Kárpát-forrás: Pilisszentlászló bájos pihenőhelye!

Ugye mondanunk sem kell, hogy ha egynapos kirándulásra készültök a Dunakanyarban, akkor érdemes olykor olyan úti célt is keresni, amerre […]

Megosztás: