Blog

Kós Károly-kilátó

A zebegényi Kós Károly-kilátó mesés panorámája

Ha van olyan település a Dunakanyarban, amely azonnal és örökre elrabolja a látogatók szívét, az Zebegény. A falu bájos kis utcái vissza-visszacsalogatnak minket évről évre, a Kós Károly-kilátó csodálatos panorámája pedig egészen egyszerűen csak annyit üzen: Innen bizony minden nap olyan képeket készíthetsz, amelyek egyszerre versenyeznek az év fotója címért!A Kós Károly-kilátó története

A kilátó története az 1930-as évekbe nyúlik vissza annak ellenére, hogy valójában tervben sem volt az építése. Kicsit össze-vissza ez a mondat? A legkevésbé sem, máris kiderül, miért!

Az említett évben a zebegényi lakosokból álló Dalkör elhatározta, hogy a Kopasz-hegyen – ahol a kálvária található – egy országzászlót és I. világháborús emlékművet állíttat. A tervezéssel Maróti Géza építészt, szobrászt bízták meg, aki elkezdte a munkát, de sajnos közbeszólt a második világháború. Az emlékmű építése leállt.

A háború a legtöbb hasonló emlékművet elpusztították, ezért – hogy a zebegényi emlékmű ne jusson erre a sorsra – a zebegényi tanácstagok rafinált cselt eszeltek ki.

Az emlékművet átminősítették kilátónak, amely így megmaradhatott a Kopasz-hegyen.

 

Fotó: FuniQ

 

Kós-kilátó átépítve, mai köntösben

A kilátó elődje 2014-ig az emlékmű területén állt, majd a Kálvária-domb egy távolabbi pontján Csóka Árpád tervei alapján fából újat építettek.

Az emelvényt szemből egy római őrtoronynak látjátok majd, amely arra utal, hogy az egykor a Duna mentén 500 km hosszan húzódó római limes útvonala pontosan erre vezetett. A Kós Károlyról elnevezett kilátó alsó része székelykaput formáz, míg oldalról leginkább egy templomra hasonlít az építmény.

A kilátás a tetejéről pazar, ezért is javasoltuk, hogy fényképezőgépet mindenképpen hozzatok magatokkal!

A Kós Károly-kilátó megközelítése

Zebegényt autóval a 12-es számú útról tudjátok megközelíteni, busszal Budapestről dunakeszi vagy váci átszállással érkezhettek (menetrend ITT), míg vonattal a Szob-Budapest vonalon érhetitek el a települést (menetrend ITT). Gyalogosan az emlékmű és kilátó csak néhány perc a főtérről.

Amennyiben biciklivel érkeztek, a Duna bal partján (Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény-Szob vonalon) haladó EuroVelo 6-os számú kerékpárúton tekerhettek a községbe. Ha szerettek hajózni, Zebegénybe érkezhettek kirándulóhajó járattal is. A menetrendet és a jegyárakat a MAHART PassNave honlapján nézhetitek meg.Teljesen mindegy, mivel kirándultok Zebegénybe, a lényeg, hogy az áhított panorámát biztosan megkapjátok. Tiszta időben még szebbnek láttok majd mindent, de a településnek még a borongós arca is káprázatos a Kós Károly-kilátó tetejéről!

Fotók: FuniQ

Zebegényi szállások

Megosztás: