Blog

Rezső-kilátó Dobogókő

Őszi felfedeznivaló: megújult a Rezső-kilátó!

Nemrégiben felújításon esett át a Dobogókő közelében található Rezső-kilátó, amely nemcsak a csodálatos panorámájáról híres, de a hozzá vezető út is igen jól járható. Ezzel a kis ajánlóval szeretnénk nektek kedvet hozni egy napsütéses őszi túrához.

A Dunakanyarban számos kilátóból kémlelhetjük a csodálatos panorámát, írtunk már a Julianus-kilátóról, vagy a Csipkerózsika-toronyról, de említettük a Csóványosi-kilátót is. Természetesen még számos ilyen építmény tarkítja a térség erdőit, mi most egy újonnan felújított kilátót szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

A Rezső-kilátó nevének eredete

Évekkel ezelőtt emléktáblával emlékezett meg Tirts Rezsőről, az egykori erdőtanácsosról családja és a Pilisi Parkerdő Zrt.  Tirts Rezső a hazai turistamozgalom tevékeny munkása volt, ő készítette Dobogókő első turistajelzését, valamint jelentős szerepe volt a parkerdő feltérképezésében is.  Az ő emlékét őrzi a hegyre vezető Téry-út mentén a Rezső-kilátó.

Tickless 2024
Hirdetés

A Pilisi Parkerdő Zrt. egy 4,5 millió Ft-os támogatásnak köszönhetően újította fel idén a Dobogókő mellett található, nagy népszerűségnek örvendő kilátót és az ahhoz kapcsolódó sétányt. Innen Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar, a Duna túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy is látható.

Panorámatábla segít tájékozódni a kilátónál

Akik szívesen vennének egy kis segítséget a közelben fekvő hegycsúcsok és települések azonosításában, azoknak rendelkezésére áll egy panorámatábla, amelyet idén helyeztek el a kilátónál. A kirándulók kényelmét szolgálja a kilátó mellett elhelyezett három új pad-asztal garnitúra, kettő pad és a sétány mentén további hét új támlás pad. A kilátóhoz vezető sétány akadálymentes lett, ezen kívül felújították a védőkorlátot és a támfalat is. Az új információs tábláknak köszönhetően a kirándulók megismerkedhetnek a környék főbb turisztikai látnivalóival, és egy kicsit beleláthatnak a Pilisi Parkerdő Zrt. természet közeli örökerdő-gazdálkodásába is.

Rezső-kilátó

Rezső-kilátó megközelítése

A kilátóig a kék körút jel vezet, és az út akár babakocsival is megjárható. Autóval Pomázon és Pilisszentkereszten át vezet az út Dobogókőig, Esztergom felől pedig egy hegyi úton Pilisszentlélek felől közelíthetjük meg. Busszal Pomázról közvetlen dobogókői járattal érdemes menni.

A túra útvonala és maga a kilátás talán ilyenkor ősszel a legszebb a lehulló lombkorona miatt, éppen ezért azt ajánljuk nektek, hogy használjátok ki a napsütés őszi időt, és vegyétek nyakatokba a hegyeket!

Fotó: kirandulastervezo.hu

Megosztás: