INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 146

Népesség

27 497 fő

Terület

43,83 km2

Szentendre

Talán Szentendrét a legnehezebb bemutatni a Dunakanyar települési közül, hiszen nagy valószínűséggel Budapest után világszerte is a legismertebb magyar városról van szó, elég csak a számtalan turistabuszra gondolnunk. Ez részben a főváros közelségének is betudható, hiszen a HÉV-nek köszönhetően gyakorlatilag össze van nőve vele, de biciklivel, autóval, busszal és hajóval is meg lehet közelíteni.

Hirdetés

Szentendre történelme

Szentendre története, ahogyan a Dunakanyar megannyi településéé az őskorig nyúlik vissza, a központban található, bájos kis copf palotácskában működő Ferenczy Múzeumban bronz- és vaskori leletek mesélnek erről az időről. A rómaiak előtt is település volt a területen, avarok lakták, majd a limesnek köszönhetően megőrizte fontosságát egészen a 4.-5. századig. Ezt követően sem néptelenedett el teljesen a terület, de a honfoglalásig kellett várni, míg újra írásos emlék marad a helyről, egy 1009-es oklevél utal a mai Szentendre környékén fekvő településre.

A 12. századtól már több írásos emlék is őrzi a település nevét, így tudható, hogy az Árpád-házi királyok udvarhelyként használták. 1146-ban már Sanctus Andreasként említik, innen ered neve, az akkori templom helyén épült a ma is látható Keresztelő Szent János-plébániatemplom, melyet az évszázadok során többször is átépítettek, végső formáját az 1700-as évek közepén nyerte el.

Szentendre

Fotó: Majdán István

Szentendre, a szerb város

A fent említett templom szomszédságában fekszik a Belgrád székesegyház, melyet a török elől menekülő, majd itt új otthonra lelő szerbek kezdtek el építeni 1521-ben. Ugyanakkor a terület nem sokkal később el is néptelenedett a törökök megérkezésével. Egészen 1684-ig kellett várni a település felszabadulásával, mely újabb szerb beáramlást hozott, ezt követően a 19. század csaknem kizárólag szerbek lakták, mikor is átrajzolódott a város etnikai térképe, ekkor ugyanis nagyszámú magyar, német és szlovák lakosság érkezett.

Ugyanakkor a városképen a szerbek hagyták leginkább rajta a kézjegyüket, a 18. században épült, ma is látható bájos házacskákat nekik köszönhetjük, no meg a bornak, amit megtermeltek, majd eladtak.

Szentendre, a festők városa

A 19. század árvizeket és tűzvészeket hozott a városra, az újabb nagy fellendülést itt is a századforduló hozta, mikor a művészeket magával ragadta a környék és a városka bája. Az 1929-ben alapított szentendrei művésztelep kontinuitásának köszönhetően a mai napig igazi kulturális központnak számít a város, amit a számtalan galéria és múzeum is ékesen bizonyít. De aki nem csak a képzőművészetet kedveli, az is megtalálhatja számítását, a skanzen és a közlekedési múzeum is komoly értékeket rejt.

Turizmus

Szentendre valódi turistaközpont, amit tükröz a már fent említett szolgáltatások sokszínűsége is, ez meglátszik az éttermeken és szálláshelyeken is. A legkisebbtől és legegyszerűbbtől a minden igényt kielégítőig gyakorlatilag mindent megtalálhatunk, ami az elképzeléseinknek megfelel.

Szentendrei programok

feb 04

Borbély Műhely jazzklub – Farsang, farsang…

február 4 - 19:30 - 22:30
Szentendre
Már 01

Szentendrei Tavaszi Fesztivál 2020

március 1 - 08:00 - április 7 - 17:00
Szentendre
Júl 12

5. PFB-SkanzenFutás, családi futófesztivál

július 12 - 07:30 - 15:30
Szentendre

Térkép
SzálláshelyekBooking.com

Szentendrei látnivalók

Kapcsolódó cikkek