Bölcső-hegyi kilátó

Bölcső-hegyi kilátó

Bölcső-hegyi kilátó Szentendre

INFORMÁCIÓK

Cím

Szentendre

Tszf. magasság

587 méter

Építmény magassága

7 méter

Túraidő

20-30 perc

Bölcső-hegyi kilátó – Szentendre

A Szentendre és Pomáz között található 587 méter magas Bölcső-hegy (szerb nevén Kolevka) igen kedvelt úti cél a kirándulók körében. Már az 1970-es években is állt itt egy magasles, de ez később elbontásra került, így külön öröm, hogy ismét kilátó magasodik a hegy tetején, mely értelemszerűen a Bölcső-hegyi kilátó nevet kapta. A kilátóból páratlan körpanoráma tárul az ide érkező túrázók elé.

Hirdetés

Az új, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködéséből megvalósult kilátót Koller József Ybl-díjas építész tervezte. Koller neve több Dunakanyar környéki kilátó tervezéséhez is köthető, mint a Prédikálószéki-kilátó, a Hármashatár-hegyen magasodó Guckler Károly-kilátó, illetve Piliscsaba felett, a Nagy-Kopaszon található Dévényi Antal-kilátó.

A 2021. november 25-én átadott, visszafogott külsejű, borovi fenyő gerendákból készült építmény nem veszi el a főszerepet a környező tájról és az innen elénk táruló panorámáról. Érdekesség, hogy az áttört hasáb formájú szerkezethez a gerendákat kézzel vitték fel a hegy tetejére egy keskeny ösvényen, ezzel is megóvva természetes környezetét. Az alig 6 m2 alapú építményben szűk lépcső vezet fel a 7 méter magasan található kilátószintre, ahol egyszerre mindössze 5 ember fér el.

Bölcső-hegyi kilátó körpanorámája:

Dél – Nagy Csikóvár hegycsúcs

Nyugat – Lom-hegy

Észak-kelet – Cser-hegy,

Észak-nyugat – pilisszentlászlói hegyoldal

Kelet – Szentendre (tiszta idő esetén a Mátra vonulatai is)

Bölcső-hegyi kilátó nyitvatartása:

Folyamatosan látogatható

Bölcső-hegyi kilátó megközelítése:

A Bölcső-hegyi kilátó csak gyalogosan közelíthető meg, kizárólag a kijelölt turistaútvonalon. Legrövidebben a közeli Lajos-forrás parkolójából érhető el a kilátó, ugyanakkor nem elhanyagolható tényező, hogy igen meredek és szűk kaptató vezet fel a hegycsúcsra. A parkolótól a zöld háromszög jelzést kell követni, és nagyjából 20-30 perc az út a hegycsúcson található kilátóig.

A táv rövidsége miatt érdemes lehet összekötni akár egy hosszabb túrával is a kilátó meglátogatását. A Holdvilág-árokkal összekötött túra ugyan kevésbé meredek, de így is nagyobb kaptatókkal számoljatok.

Bölcső-hegyi kilátó – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Skanzen – Szentendre
Hirdetés

Szentendrei programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szentendrei szállások

Szentendrei látnivalók

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: