Blog

Erdei kisvasút a Börzsönyben

Kisvasút épül Márianosztra és Nagyirtás között

Erdei kisvasút a Dunakanyarban!
Magyarország egyik legvadregényesebb vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei vasútját építi újjá és teszi turisztikai célra alkalmassá – uniós támogatás segítségével – a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt.

A pálya rekonstrukciója májusban kezdődik és várhatóan augusztusban zárul. A pályaépítést követően kerül sor az üzembehelyezési eljárásra, próbaüzemre. Az üzemengedély megszerzésével párhuzamosan elkészül a gördülő állomány és a turistákat kiszolgáló épületek is. A jövő tavaszi üzemkezdet után napelemes kisvonatok is fognak járni a nógrádi erdőkben.

Erdei kisvasút - Márianosztra

A fejlesztés célja a Szob és Nagybörzsöny közötti vadregényes vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei kisvasút turisztikai célú rekonstrukciója, a hiányzó, Márianosztra és Nagyirtás közötti szakasz megépítésével. A projekt fő eleme a Márianosztra és a nagybörzsönyi Nagyirtáspuszta közötti összeköttetés helyreállítása mintegy 7 km hosszban. Új, napelemmel hajtott önjáró vasúti kocsikat és egy motorkocsit is beszereznek, valamint fogadóépületek épülnek Márianosztrán és Nagyirtáspusztán a turisták igényeinek kiszolgálására. A beruházás nemcsak színesíti a Börzsöny turisztikai kínálatát, hanem lehetővé teszi a környezetbarát közlekedést a régió belső területein is az erdei kisvasútnak köszönhetően.

Hirdetés

Az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt területekhez tartozik a Börzsöny természeti értékeinek, látnivalóinak jelentős része. A Társaság főtevékenysége az erdő- és vadgazdálkodás, illetve az erdőgazdálkodással összefüggő szolgáltatások, mindemellett pedig kiemelten foglalkozik az erdő közjóléti szerepének kiteljesítésével is. Tevékenysége során arra törekszik, hogy a természetet felkereső vendégek tartalmasan, ugyanakkor felelősségteljesen tölthessék el szabadidejüket. Ezért indult el a „Kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúra fejlesztések támogatás” című EU pályázat segítségével a kisvasút-fejlesztés is. A pálya rekonstrukciója májustól kezdődően várhatóan augusztus végéig tart. A turisták várhatóan a jövő tavasszal vehetik birtokukba az uniós támogatással megvalósult fejlesztést.A Börzsöny és Cserhát további kirándulóhelyeiről és minőségi szálláshelyeiről a www.erdeikirandulasok.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: turizmus.com

Kép: Ipoly Erdő Zrt. Facebook

Megosztás: