Blog

Áprily-nap - visegrád

Áprily-nap és „Generációk találkozása” Visegrádon

Az Áprily-nap részeként idén is megrendezték a „Generációk találkozását” Visegrádon, ám ezúttal a jeles eseményen átadták az iskola mintegy 60 millió forintból felújított öreg épületét is. Köszöntőt mondott Félegyházi András, Visegrád polgármestere.

Áprily Lajos, született Jékely Lajos (Brassó, 1887. november 14. – Budapest, 1967. augusztus 6.) József Attila-díjas költő, műfordító 1943-ban vonult nyugdíjba, és Visegrád mellett, Szentgyörgypusztán telepedett le. Az ő nevét viseli a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola.

Hirdetés

Az eseményre már hosszú hetek óta készültek a szervezők, akik az egykori diákokat is megkérték arra, hogy keressék elő a régi füzeteiket vagy dolgozataikat, hogy kiállíthassák a „régi diákok” emlékeit is. A rendezvényen Félegyházi András kiemelte, hogy Visegrádon nem könnyű zöldmezős beruházásokat-, valamint felújításokat- és fejlesztéseket véghezvinni, mivel ezen a több mint ezer éve fennálló településen minden egyes kapavágást megelőzött legalább egy másik. Megköszönte a felújításban résztvevő emberek munkáját, majd elmondta, további fejlesztéseket is terveznek a jövőben.

A beszéd után Péter Panka hetedik osztályos tanuló, az iskolai vers- és prózamondó verseny győztese előadta Áprily Lajos egyik művét, ezután Kováts István régész iskolatörténeti előadása következett, amelyben a régész elmondta, hogy az épület a 14-15. században lakóházként, később templomként és temetőként funkcionált.

Az esemény végéhez közeledve Félegyházi András polgármester ünnepélyes keretek között átvágta az iskola felújított régi épületének átadását jelképező nemzeti színű szalagot.

forrás: danubia-televizio.hu, fotó: fortepan.hu

Megosztás: