Holdvilág-árok

Holdvilág-árok

INFORMÁCIÓK

Cím

Pomáz

Holdvilág-árok

A Holdvilág-árok szurdokvölgye népszerű kirándulóhely Pomáz közelében, utunkat hidak, falépcsők és patak keresztezi. Félúton a Domini-forrás vizével tölthetjük meg a kulacsunkat. A Pilis – Visegrádi-hegységben található útvonalat nehéz bejárni, kisebb gyerekekkel nem ajánljuk. A területet ősi temetkezési helynek tartják, egyes feltevések szerint itt állt egykor Attila városa, míg mások úgy gondolják, hogy itt temették el Árpád fejedelmet. 

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Holdvilág-árok – Tudnivalók

Bár a Holdvilág-árok bakancslistás kirándulóhely, mielőtt útnak indulunk, érdemes néhány fontos információt fejben tartanunk.

  • A Holdvilág-árok szurdokvölgye nagyobb esőzések után nehezen megközelíthető, egyes helyeken bokáig járhatunk a vízben
  • A Holdvilág-árokból kivezető meteor létra alatt található az Y-formájú Remete-barlang. Esős időjárás esetén a barlang fölött közel 10 méteres magasságból vízesés zúdul alá. 
  • Innen a piros kereszt, majd a piros négyzet jelzéseken haladva a Lajos-forráshoz érhetünk.
  • A jelzett turistaút a vaslétra elkerülésével, kiépített lépcsősorokon jut fel az árok mindkét oldalán. 
  • A Lajos-forrástól a Dömörkapu-vízeséshez, Szentendrére, és Pilisszentlászlóra is eljuthatunk. 

A Holdvilág-árok barlangjai a Domini-barlang, a Hideg-résbarlang, a Kecske-lyuk, a Robi-lyuk, a Vízesés-alatti-barlang, a Vízesési-üreg, a Weislich-barlang és a Remete-barlang. A területet a Pilisi Parkerdő gondozza. 

Holdvilág-árok – Rejtélyek és régészeti feltárások

Egyetlen írásos utalás maradt fent arra vonatkozólag, hogy merre található Árpád fejedelem temetkezési helye, ez pedig Anonymus műve, a Gesta Hungarorum. Sashegyi Sándor régészkutató szerint az említett terület a Holdvilág-árok. Sashegyi Sándor 1939-ben tárt fel egy hatalmas faragott Mithras kultuszhoz köthető sziklafalat, itt előkerültek bikaáldozatok és lócsontok, egy kehelytartó sírszobor töredéke, egy méregpohár, és egy honfoglalás kori fejedelmi férfi csontváza. A leletek 1953-ban eltűntek a Magyar Nemzeti Múzeumból. 

A későbbi ásatások a háború miatt félbeszakadtak.

1960-ban indultak újabb ásatások, ekkor újabb középkori leleteket találtak, illetve egy sziklába vájt, lépcsős lejáratú folyosót is. A folyosó végében egy terem van, amely sírhelyhez hasonlítható. Ez a Weislich-barlang. Egyes régészek úgy gondolják, hogy ez lehetett Árpád fejedelem beavató barlangja. 

A Holdvilág-árok megközelítése: 

A Holdvilág-árok bejárata gyalogosan, autóval és tömegközlekedéssel is megközelíthető Pomázról. Gyalogosan a piros kereszt jelzésen érünk a Holdvilág-árok bejáratáig.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: