Guckler Károly-kilátó

Guckler Károly-kilátó

Guckler Károly-kilátó, Budapest

INFORMÁCIÓK

Cím

Budapest, Hármashatárhegyi út 3.

Parkolás

Ingyenes

Belépő

Ingyenesen látogatható

Nyitvatartás

Folyamatosan látogatható

Guckler Károly-kilátó

A Guckler Károly-kilátó a Budai-hegységben, azon belül is a 495 méter magas Hármashatár-hegyen, a II. és a III. kerület határán található. A kilátót 2016. nyarán adták át, mely Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján készült el. Koller neve több Dunakanyar környéki kilátó tervezéséhez is köthető, mint a Prédikálószéki-kilátó, a Bölcső-hegyen magasodó Bölcső- hegyi-kilátó, illetve Piliscsaba felett, a Nagy-Kopaszon található Dévényi Antal-kilátó is.

Hirdetés

A kilátó névadójának Guckler Károlyt választották, aki fővárosi erdőmesterként, később pedig az Erdészeti Hivatal vezetőjeként nagy szerepet játszott a 19. század végén a budai hegyek, s ezen belül is különösképpen a Hármashatár-hegy újraerdősítésében.

A szabályos nyolcszög alapú építmény négy darab második világháborús légvédelmi ütegállás újrahasznosításával jött létre. A különleges formájú kilátó első kilátószintje csupán 4 méterrel van a talaj fölött, azonban így is 499 méter magasból gyönyörködhetünk a lélegzetelállító körpanorámában. A fenyőgerendákból készült, faszerkezetes kilátó első szintje egy fedett pihenőhely is tulajdonképpen, ami igen jól is jön a felfelé vezető kaptatós út után, itt nyugodtan elfogyaszthatjátok az otthon csomagolt szendvicseket, nasikat is.

Tipp! A kilátótól alig néhány száz méterre, a Rotter Lajos Turistaház mellett szuper erdei játszótér és mosdók is vannak.GUCKLER KÁROLY-KILÁTÓ KÖRPANORÁMÁJA

A kilátóból gyönyörű körpanorámában gyönyörködhetünk. Tulajdonképpen rálátni egész Budapestre, a Dunára és az azon átívelő hidakra, a távolban felfedezhetjük a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulatait, de a távolban a Naszály-hegy, a Gerecse is jól kivehető.

GUCKLER KÁROLY-KILÁTÓ NYITVA TARTÁSA

Folyamatosan látogatható, ingyenes

GUCKLER KÁROLY-KILÁTÓ MEGKÖZELÍTÉSE

A kilátót érinti az Országos Kéktúra vonala is. Tömegközlekedéssel és autóval is meg lehet közelíteni. A Hármashatár-hegyi Kiránduló Központig és a Rotter Lajos turistaházig kocsival is fel tudtok menni, így akár minimális, néhány száz méteres sétával is elérhetitek a kilátót.Ha kicsivel több túrázásra vágytok, akkor érdemes lehet a Fenyőgyöngye étterem mellett leparkolni. Tömegközlekedéssel pedig a 65-ös busz Fenyőgyöngye megálló a kiindulópont. Innen a kék jelzést kell követni egészen a hegycsúcsig. Az út végig emelkedik, így elég kaptatós. A kilátót innen 2,2 km séta után éritek el.

Fontos megjegyezni, hogy a terep nem babakocsibarát!

GUCKLER KÁROLY-KILÁTÓ GALÉRIA

Képek: I Love Dunakanyar

Térkép

Közelgő események

Látnivalók a közelben

Megosztás: