Római-part

Római-part

INFORMÁCIÓK

Cím

Budapest III.

Római-part

A Római-part Óbudán található, zöld övezetben, Buda északi csücskén. A terület nagyon népszerű azok körében, akik szívesen kiszakadnának Budapest körforgásából, és a vízparton töltenének egy délutánt vagy egy hétvégét. A vízpart környéke maximálisan baba- és gyermekbarát, de a négylábú kedvenceket is örömmel látják mindenhol, hiszen itt szinte minden vendéglátó helyiség kutyabarát. Színes sportprogramok, szabadidős tevékenységek és retro gasztroélmények várják a kikapcsolódni vágyókat.

Hirdetés

Római-part története

A Római-part a 19. században a vízi élet népszerű központja volt, hiszen a Duna a fürdéshez és az evezéshez is teret biztosított. Széchenyi István és Wesselényi Miklós voltak Magyarországon az evezősport meghonosítói, egykor a parton 23 csónakház állt, illetve több csárda, vendéglő és szabadstrand gondoskodott az ide látogatók kényelméről. Az 1930-as évektől már nem csak a versenyevezősök, de a kajakosok és kenusok is örömmel használták ezt a Duna-szakaszt.1973-ban a fürdőhelyeket megszüntették a vízminőség romlása miatt, illetve a rendszerváltás után a legtöbb csónakház, és vállalati üdülő is bezárt. Az árvizek rengeteg nyaralóban és vendéglátóegységben tettek kárt az évek során, de mobilgát nem épült a területen.

Mára a partszakasz visszanyerte korábbi népszerűségét, bár kijelölt szabadstrand továbbra sincs a Római-parton.

Római-part – Sportprogramok

A Római-part tökéletes választás azok számára, akik a vízi sportoknak hódolnának, csónakot, kajakot és kenut is lehet bérelni a csónakházak bármelyikében. Az evezés mellett a futók és kerékpárosok is előszeretettel látogatnak a Rómaira, ahol a vízparton aszfaltozott, és murvás szakaszok kísérik egymást. Zsúfoltabb napokon, és hétvégéken egy kissé nehézkes a közlekedés a gyalogosok és a kutyások miatt, de a partszakaszon szerencsére a legkisebb gond nélkül tolerálják ezt egymásnak az emberek.

Csendesebb, nyugalmasabb napokon akár babakocsival is lehet futni az úton, de a görkorcsolyások és gördeszkások is nagy valószínűséggel a Római mellett teszik le a voksukat.

Római-part – Gasztroélmények

A vízpart amellett, hogy kiváló választás a vízi sportokhoz, a retro hangulatáról, vízparti éttermeiről, zenés szórakozóhelyeiről és kis büféiről is híres.A választékban megtaláljuk a tipikus strandos ételeket, palacsintát, hekket, hamburgert, és lángost is, de aki a gourmet fogásokat kedveli, az is talál a kedvére való ételt. Egy jó limonádéért, sörért, szörpért, vagy házi kolbászért nem kell innen messze menni, ugyanis több helyen is tartanak belőlük. Plusz pont jár azért, hogy a sétaút melletti büfékben újratöltős vagy üvegpohárban adják az üdítőt, és a bort is, ezzel is óvják a partszakasz tisztaságát.

Nyitva tartás

A Római-part szabadon látogatható, bármely évszakban.

Megközelítés

A Római-part autóval a Szentendrei út felől, kerékpárral a Szentendre felé tartó kerékpárútról közelíthető meg. Aki a tömegközlekedést választja, annak a Szentendrei HÉV-ről Rómaifürdő megállónál kell leszállnia, a megállótól kb. 10-15 perces gyaloglással érhető el a vízpart. Aki buszozna, annak a 34-es és a 106-os busszal kell utaznia, nyári időszakban pedig a BKV hajójáratait is választhatjuk.

Az autókkal a parkolás bár ingyenes, de igen nehézkes, olykor akár 10-15 percet is gyalogolhatunk a kocsitól a parthoz.

Képek: Kristóf Eszter – I Love Dunakanyar

Térkép

Közelgő események

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szálláshelyek

Szálláshelyek

Budapesti látnivalók

Megosztás: