Óbudai-sziget

Óbudai-sziget

Óbudai-sziget

Az Óbudai-sziget a Duna hordalékából jött létre, eredetileg zátonysziget volt. Területén találták meg Hadrianus aquincumi római helytartó, és későbbi császár palotáját. A palota egykori helye még feltárásra vár. A sziget területe 108 hektár, szélessége 0,5 km, hossza közel 3 km, déli vége felett áthalad az Árpád-híd. A sziget kikötőjében működik a Magyar Yacht Klub.

Tickless 2024
Hirdetés

Az Óbudai-sziget nevének eredete

Az Óbudai-sziget elnevezés nagyon logikusan hangzik, de a sziget nem mindig viselte ezt a nevet. Az 1900-as években Nagy-szigetként emlegették, majd a Hajógyári-sziget nevet kapta. Sokan a mai napig így emlegetik, a köznyelvben ez a név maradt meg, mert a sziget déli végén egykor az Óbudai Hajógyár működött.

Óbudai-sziget – Programok

Az Óbudai-szigeten rendezett programok között egyértelműen a Sziget Fesztivál a legnagyobb és legnépszerűbb, amelyre évente több ezer hazai és külföldi érdeklődő látogat el. A fesztivált 1993 óta minden év augusztusában rendezik meg, koncertjeinek köszönhetően mára Európa egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvénye lett.A fesztiválok és koncertek mellett futóversenyeket, és más közösségi programokat is rendeznek a szigeten, a legkisebbeket pedig egy hatalmas csúszdás játszótér fogadja, amely a Ródli domb nevet viseli.

Az Óbudai-sziget élővilága

A sziget nagy része parkosított, az északi csúcs pedig a környék legismertebb vízimadár-vonulási és költőhelye. A jégmadár, vörös vércse, zöld küllő, gébics, dolmányos varjú, tőkés réce, és örvös galamb is gyakran megfordul itt. Sokan azért járnak ide, hogy megfigyeljék ezeket a madarakat, a rovarok között pézsmacincérrel, a diófacincérrel és a feketesárga pattanóbogárral is lehet találkozni.A sziget nyugati részén puhafás ligeterdő maradt fent, ahol a fák között 200 éves fehér fűzek, fekete nyárfák, szilfák is állnak, de a szőlőegyedek, és a mezei szil öreg egyedei is figyelemre méltóak.

Megközelítés

Az Óbudai-szigetet a Hajógyári híd és a K-híd köti össze Óbudával. A szigetre április végétől október közepéig a 226-os jelzésű autóbuszjárat közlekedik (menetrend ITT), amely a téli időszakban nem jár. Nyári időszakban BKK hajóval is megközelíthető a sziget, amely Szentendréről a 11-es út felől érhető el. Az út kb. 30 perc.

Kiemelt kép: Funzine.hu

Térkép

Közelgő események

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szállások a közelben

Szállások a közelben

Budapesti látnivalók

Megosztás: