Dobogókő

Dobogókő

INFORMÁCIÓK

Cím

Pilisszentkereszt

tengerszint feletti magassága

700 méter

Dobogókő

Dobogókő Pilisszentkereszt településhez tartozik, a 19. század vége óta az egyik leglátogatottabb kiránduló- és üdülőhely a Visegrádi-hegységben. A tengerszint feletti 700 méteres magasságból páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra, ráadásul Dobogókőn halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala, illetve a Mária út is, így a túrázók és a fotósok számára egyaránt elsőrangú úti cél.

Hirdetés

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról számos túraútvonal indul, a Rám-szakadék, a Thirring-szikla, a Ferenczy-szikla, a Zsivány-sziklák, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék, a Pilis-tető és a Pilisszentkereszti-szurdok is felejthetetlen élményeket ígér. Aki a barlangtúrákat kedveli, annak érdemes felkeresni a Szenteltvízmedencés-barlangot is, amely szintén Dobogókő közelében található.

Ezoterikus nézetek szerint Dobogókő és környéke alatt futnak össze a Föld erővonalai, itt található a Föld szívcsakrája.

Cardoner Hotel
Hirdetés

Dobogókő története

A 19. század elején a Magyar Turista Egyesület Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv vezetésével bejárta és kijelölte a túraútvonalakat a Visegrádi-hegységben. A cél a túrázás népszerűsítése volt, és az, hogy a kirándulók felismerjék, hogy Budapesttől egyszerűen és gyorsan megközelíthető úti cél Dobogókő, ahonnan ráadásul gyönyörű panoráma tárul a túrázók szeme elé.

Báró Eötvös Loránd Menedékház

A Báró Eötvös Loránd Menedékház, amely az ország egyik első menedékháza, Dobogókőn épült Pfinn József tervei alapján, és 1898-ban adták át. 1906-ban egy kőépület is épült a faépület mellé, utóbbiban Turistamúzeum működik.

Eötvös Loránd Menedékház Pilisszentkereszt

Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Rezső-kilátó

Tirts Rezső szintén jelentős szerepet töltött be a hazai turistamozgalom népszerűsítésében, ugyanis az egykori erdőtanácsos készítette Dobogókő első turistajelzését, illetve a parkerdő feltérképezésében is részt vett. Tirts Rezső emlékét őrzi a hegyre vezető Téry út mentén a róla elnevezett Rezső-kilátó, amelynél egy emléktáblát is találunk.

Rezső-kilátó

Rezső-kilátó (Fotó: Greff Tibor – I Love Dunakanyar)

A kilátóból Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar látható, a Duna túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy is megtekinthető madártávlatból. Tiszta időben a kilátó tetejéről a Magas-Tátra vonala is kivehető.

Dobogókő – Hasznos információk

A kilátó gyermekbarát, bababarát és kutyabarát is, ráadásul kerekesszékkel is megközelíthető. A sétány, amely a kilátóhoz vezet, akadálymentesítve lett, illetve a támfalat és védőkorlátot is felújították.

A tájékozódást információs táblák segítik, a közeli hegycsúcsok és települések azonosítására egy panorámatáblát helyeztek el a kilátónál. Ennek köszönhetően megismerhetjük a környék főbb turisztikai látnivalóit, és a Pilisi Parkerdő munkáját is. A kihelyezett padoknak és asztaloknak köszönhetően a kirándulók megállhatnak egy kicsit megpihenni a környék legszebb pontján.

A kilátó ingyenesen és folyamatosan látogatható.Dobogókő Sícentrum

Érdemes tudni, hogy Dobogókőn minden évszakban pár fokkal hűvösebb van, mint az országos átlag hőmérséklet. Télen gyakran megmarad a hó, amely kiválóan alkalmas a téli sportokhoz. A trianoni békeszerződést követően, 1923-ban Dobogókőn hozták létre a mai Magyarország első sípályáját, amely a Dobogókő Sícentrum nevet viseli. A sífelvonó felső állomása a Makovecz Imre tervezte Zsindelyes Vendégház, amely a síelők kényelmét szolgálja.

A síközpont két pályával és egy tányéros felvonóval várja a látogatókat, az első pálya 860 m hosszú, a második 1260 m, a szintkülönbség mindkét pálya esetében 178 m. A centrumban síoktatást is igénybe vehetünk, illetve sífelszerelés kölcsönzésére is van lehetőség.

Kirándulás Dobogókő környékén

Dobogókő – elhelyezkedésének köszönhetően – igen közel fekszik Pomázhoz, Esztergomhoz, Pilisszentkereszthez és Pilisszántóhoz, ezért a környéken kirándulást, és városnézést is tervezhetünk. A pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom maradványai, a Pilisszántói-kőfülke, és akár a Szentendrei Skanzen is belefér még a napunkba, ha a cél egy egynapos kikapcsolódás Dobogókő környékén.Megközelítés

Dobogókő autóval, tömegközlekedéssel, kerékpárral és gyalogosan is elérhető.

A Rezső-kilátóig a kék körút jel vezet, és az út akár babakocsival is megjárható. Autóval Pomázon és Pilisszentkereszten át vezet az út Dobogókőig, Esztergom felől pedig egy hegyi úton Pilisszentlélek felől közelíthetjük meg. Budapestről Pomázra a H5-ös HÉV járataival (menetrend ITT) lehet kijutni, busszal Pomázról közvetlen dobogókői járattal érdemes menni (menetrend ITT) Dobogókőre.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szállások a környéken

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: