Leányfalu

Leányfalu

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 407

Népesség

3 817 fő

Terület

15,37 km2

Leányfalu

Leányfalu Szentendre és Tahitótfalu között fekszik a Nyerges-hegy lábánál. A település területéről is kerültek elő ókori leletek, melyek bizonyítják, hogy a rómaiak megfordultak a környéken. A római őrtorony romjait a mai napig meg lehet tekinteni a Móricz Zsigmond úton. A rómaiak után a történetírás megszakadt ebben az esetben is, annyi valószínűsíthető, hogy a honfoglaláskor ismét benépesült a terület. Az első írásos emlék 1407-es oklevélből maradt ránk, ekkor már Leanfalva néven szerepel. A törökök bevonulása elsöpörte a települést, majd kiverésük után az Esterházy család zólyomi ágához kerül, ezután főként borászattal foglalkoznak a helyiek.

Leányfalu felemelkedéséig az 1860-as évekig kell várni, ekkor fedezi fel magának a fővárosi polgárság a kivételes fekvésű falvacskát, ahol a présházak helyét hamar villák veszik át, majd 1892-ben felépül a neogótikus Szent Anna templom is. A művészek is megtalálták itt helyüket, Móricz Zsigmond is itt élt 1912-től haláláig.

Hirdetés

Komoly változást hozott a településnek a 60-as évek, mikor termálvizet találtak, s kiépült a termálfürdő, mely a mai napig sok látogatót vonz. Ennek köszönhetően szállások is szép számmal találhatóak, ahogyan éttermekből is több várja az utazót. A strandolás és fürdőzés mellett a település kiváló kiindulópontja túráknak is, már a villák miatt is, melyeket útközben meg lehet csodálni.

Térkép

Helyi programok

Szálláshelyek

Látnivalók Leányfalun

Kapcsolódó cikkek