Visegrád

Visegrád

Visegrádi vár - Fellegvár

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 009

Népesség

1 824 fő

Terület

33,27 km2

Visegrád

Visegrád a Dunakanyar fővárosa, kulturális és turisztikai központja, amit a szolgáltatások milyensége és mennyisége is hűen tükröz. A település fekvésének jelentőségét már a rómaiak is felismerték, majd az ezer éves magyar történelem során is többször központi szereppel bírt.

Hotel Visegrád
Hirdetés

Azt is illik megjegyezni, hogy már az új kőkorszakban is lakott terület volt, amit a szomszédos Lepencén talált tárgyak bizonyítanak, de vannak annak is nyomai, hogy már ennél korábban is járt erre ember. A történelem szerelmesei a Mátyás király múzeumban nyerhetnek betekintést a letűnt, ám annál fényesebb korokba.

Visegrádi vár, Fellegvár

Fotó: Bujtás Zoltán (Drone Eye Photography)

Fellegvár

Nem lehet mással kezdeni, mint a várral, melyre már Visegrád szláv eredetű neve is utal, ami annyit tesz, hogy fellegvár. A kilátás miatt még azoknak is kihagyhatatlan, akik nem óhajtanak belépőt fizetni a múzeumba, hiszen lábunk előtt hever a Dunakanyar és a Pilis. Már magából a jelentős történelmi helyszín meglátogatásából is csinálhatunk magunknak egy aktív túrát, de 2014-óta Volánbusszal is fel lehet jutni. És ha már a közlekedésnél tartunk, akkor Visegrádot tényleg nem lehet eltéveszteni: hajóval, busszal és vonattal (no meg egy komppal) is elérhető.

Hirdetés

Látnivalók Visegrád városában

A visegrádi Fellegvár mellett a város számos történelmi látnivalóval büszkélkedhet. A Sibrik-dombon találhatóak az egykori római kori tábor maradványai, itt állt a település első vára, és egy templom is.

Sibrik-domb, Visegrád

Fotó: I Love Dunakanyar

A közelben található a Salamon-torony, amely a kettős várrendszer alsóvárának lakótornyaként funkcionált. A torony látogatható, belépési díj megfizetése ellenében. Az épület gyakori helyszíne lovagi tornáknak, de a fotósok számára is bakancslistás hely. A torony közelében áll a Görgey vadászkastély, ahol egykor Görgey Artúr tábornok élt testvére házában.

Visegrádi Királyi Palota

Fotó: I Love Dunakanyar

Szintén kötelező látnivaló Visegrádon a Királyi Palota, amely Károly Róbert uralkodása alatt még csak lakóházként működött, Zsigmond alakíttatta át palotává. Az épület felkeresése remek családi és szabadidős program, közben Visegrád múltjáról és a palota korábbi életéről is sok információt kaphatunk. A gyerekekhez pedig közelebb hozza Mátyás királyt a Mátyás király történelmi játszópark, amely a palotával szemben fekszik. A Palotaházban, amely innen 2-3 perces sétára található, régmúlt idők mesterségeivel várja a látogatókat a Mesterségek Udvara.

A városnézés végén érdemes egyet sétálni a Duna-parton, innen jó képeket lehet készíteni a Salamon-toronyról, és a Fellegvárról is.

Kirándulás Visegrád környékén

Visegrád valóságos Paradicsom azok számára, akik szívesen kirándulnának az erdőben, a friss levegőn, miközben a Pilis természeti kincseivel ismerkednek.

Az Apátkúti patak völgyében mindenképpen érdemes jobban bejárni a Telgárthy-rétet, ahol egy nagy játszótér várja a gyerekeket, itt találhatóak továbbá a Bertényi Miklós Füvészkert, a Visegrádi Pisztrángos Tavak, a Kaán-forrás és az Ördögmalom-vízesés is. A város másik kedvelt része a turisták körében a Mogyoró-hegy, az itt található játszótér, és a Mogyoró-hegyi Vadaskert is, ahol gímszarvasok (bika, tehén, borjú), és vaddisznók (kan, koca, süldők) is élnek.

Bertényi Miklós Fűvészkert Visegrád

Fotó: I Love Dunakanyar

A Nagyvillám-hegyen álló Zsitvay-kilátó is egyértelműen remek kirándulóhely, innen nem csak a panoráma csodálatos, de a közelben halad az Országos Kéktúra útvonala is, ezért a kilátó felkeresését összeköthetjük a túrázással is. A kilátó mellett található bobpálya, canopy pálya és kötélpálya a sportolást kedvelők számára igazi kuriózum.

Rendezvények

A Salamon-torony ad otthont az évente több alkalommal is megrendezsre kerülő Lovagi tornáknak, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt biztosít. A Lovagi tornák mellett a város és a Dunakanyar legnagyobb durranása egyértelműen a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok!

Aktív és passzív kikapcsolódás

Természetesen a kalandvágyóbbak biciklire pattanva is vállalhatják már az odautat is, hiszen a környéken kiválóan kiépített bicikliút van. Az adrenalin szerelmesei is több lehetőségből válogathatnak, ugyanakkor Visegrádon be is lehet húzni a féket: legyen szó kultúrprogramokról vagy éppen welnessről.

Gasztronómia

Az étkezési lehetőségeink spektruma is igen széles, a pénztárcabarát falatozótól tart a „pesti” árakkal (2500 a könnyedebb főétel köret nélkül) dolgozó éttermekig. Utóbbiakról kijelenthető, hogy még nem tört be mindenhova a gasztroforradalom, ami még nem is lenne minden esetben baj, de a „hagyományos” vendéglátásban is vannak elvétve hibák. Ugyanakkor nekünk sikerült kiválót ennünk Visegrádon, elég volt kicsit körbenézni a neten.

Szálláshelyek Visegrád területén

A szállások tekintetében is színes a paletta: néhány ezer forinttól is lehet egy kedves kis apartmant lőni, árban itt sincsen szignifikáns különbség a környező településekhez képest. Ugyanakkor a nagy létesítményekkel kitűnik környezetéből Visegrád, ezeken a helyeken már komolyabb tízezreket is el lehet égetni, ha úgy tartja kedvünk, természetesen ezzel a szolgáltatások mennyisége és minősége is nő.

Visegrád – galéria:

Galéria képek: I Love Dunakanyar

Térkép

Programok Visegrádon
Visegrádi szállások

Visegrádi szolgáltatások

Visegrád további látnivalói

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: