Salamon-torony

Salamon-torony

Salamon-torony Visegrád

INFORMÁCIÓK

Cím

Visegrád

Telefon

+ 36 26 597 010

E-mail

info@visegradmuzeum.hu

Salamon-torony Visegrád

visegrádi kettős várrendszert IV. Béla 1250-1260 körül építtette, de a várat az évszázadok alatt számos magyar uralkodó bővíttette és korszerűsítette, a katonai elvárásoknak megfelelően Az alsóvár egyik eleme egy nagy lakótorony volt, amely uralkodói szálláshelyként, ispáni lakóhelyként és katonai feladatokat ellátó erődítményként szolgált. A lakótorony, vagyis a Salamon-torony bejárata a XIII. században az első emeletről nyílott, innen vezetett az emeletekre egy belső lépcsőház.

Tickless 2024
Hirdetés

A Salamon-toronyban lévő termeket ikerablakokkal világították meg, és kandallókkal fűtötték. A hatodik emeleten helyezkedett el a tetőterasz. A vár északi részét lőrések, valamint egy zárható, tolóreteszes kaputorony, és két kitörőkapu védte. Károly Róbert 1323-ban helyezte át székhelyét Visegrádra, és ekkorra tehető a Salamon-torony átépítése is.

A torony felső teraszán nagy hajítógépeket állítottak fel, és az uralkodó az alsóvár belső vára körül egy belső várfalövet emeltetett. A teraszon kapott helyet apénzverőház és a vár kútja is itt állt. Az alsóvár a török-kori háborúk alatt nagyobb sérüléseket szenvedett, és a törökök végleges kivonulása, vagyis 1685 után évszázadokig lakatlan romként állt.

A Salamon-torony helyreállítása 1871-82 között történt, a munkálatokat Henszlmann Imre és Schulek Frigyes irányították, a helyreállítás során a torony számos középkori részlete pusztult el. 1916-tól Lux Kálmán építész vezetésével a lakótorony tetejét vasbeton födémmel fedték le, 1927 után a helyreállítások vezetését Schulek János vette át. A Salamon-torony 1950-es leégése után, 1959-64 között került sor az épület helyreállítására, Szanyi József, majd Sedlmayr János tervei alapján.

Lovagi torna:

Nyitva tartás:

Május 1- szeptember 30.
Hétfő – Kedd:          ZÁRVA (kivéve ünnepnapokon)
Szerda – Vasárnap:  09:00 – 17:00

Október 1. és április 30. között a Salamon-torony ZÁRVA van!

Salamon-torony belépődíjak:

Felnőtt:                700 Ft
Kedvezményes:    350 Ft
(6-26 év között, 62-70 év között, legalább két 18 év alatti személyt kísérő közeli hozzátartozó)
Ingyenes:              6 év alatt és 70 év fölött

Salamon-torony elérhetőségei:

2025 Visegrád, Salamontorony utca, Tel: (26) 597 010

A Salamon-torony a 11-es számú főút irányából közelíthető meg, a parkolás a közeli parkolókban könnyen megoldható. A menetrend szerint Esztergomból vagy Újpest, Városkaputól induló buszokról a Visegrád, Hajóállomás nevű megállónál kell leszállni, onnan nem több mint 10 perces sétával érhetünk a toronyhoz. Amennyiben valaki a Visegrád, Várkert megállóból szeretné megközelíteni a tornyot, egy szerpentines úton felfelé haladva szintén pár perces sétával elérheti a felső bejáratot.

Salamon-torony – galéria:

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Visegrádi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Visegrádi szállások

Visegrádi szolgáltatások

Témába vág

További látnivalók Visegrádon

Visegrádi írásaink

Megosztás: