Herkules-kút Visegrád

Herkules-kút Visegrád

Herkules-kút Visegrád

INFORMÁCIÓK

Cím

Visegrád, Visegrádi Királyi Palota, Fő u. 29.

Telefon

+36 26 597 010

E-mail

info@visegradmuzeum.hu

Herkules-kút Visegrád

A Visegrádi Királyi Palota lakóépületének földszintjén, a díszudvarban látható a hazai reneszánsz egyik különleges emléke, a Herkules-kút. A törökök által lerombolt palota maradványait 1934-ben fedezte fel Schulek János, és 1941-ben sikerült feltárni Hunyadi Mátyás legendás kútját is, melynek további darabjai kerültek elő a későbbi évtizedek régészeti feltárásai során. A kút rekonstrukciója 2000-ben fejeződött be, a Királyi Palota épületegyüttese pedig 2009-ben megkapta az Európai Örökség címet.

Hirdetés

Egyes történészek szerint, ahogy Mátyás király udvarának számos egyéb szobrászati alkotása, úgy a Hercules-kút is Giovanni Dalmata, a dalmáciai Trogirból származó, olasz szobrász munkája.

A reneszánsz faragómester főleg Rómában, Dalmáciában, és Magyarországon dolgozott; az 1480-as években Mátyás udvarában, Budán. Legismertebb magyarországi alkotása ugyanakkor a visegrádi Királyi Palota belső udvarában található Herkules-kút.

Herkules-kút Visegrád

Fotó: I Love Dunakanyar

A kút legfőbb díszítőelemei Herkules félisten gyermekkori alakja (mely feltehetően Mátyás törvénytelen fiára, Corvin Jánosra utal), ahogy legyőzi a lernai hydrát, illetve a nyolcszög alakú medence oldalain található Hunyadi Mátyás címerek.

A szökőkutat a szakértők, bár modern megoldásokkal, de működőképes formában élesztették újra. A belső udvar különleges térakusztikájának köszönhetően a víz csobogása is páratlan élményt nyújt az ide látogatók számára, így akár órákat is el lehet ücsörögni mellette.

HERKULES-KÚT NYITVATARTÁSA

Hétfőn zárva!

Keddtől vasárnapig: 09.00-17.00

HERKULES-KÚT MEGKÖZELÍTÉS

A Királyi Palota a 11-es számú főúttal párhuzamosan haladó Fő utcáról közelíthető meg, a parkolás a közeli hatalmas parkolóban könnyen megoldható. A menetrend szerint Esztergomból vagy Újpest, Városkaputól induló buszokról a Visegrád, Királyi Palota nevű megállónál kell leszállni, onnan körülbelül 2 perces sétával érhetünk a múzeumhoz. Az aktuális menetrendekről ide kattintva tájékozódhatsz.

HERKULES-KÚT – GALÉRIA

Település

Térkép

Visegrádi programok

Visegrádi szállások

Visegrádi szolgáltatások

Visegrádi látnivalók

Megosztás: