Esztergom

INFORMÁCIÓK

Alapítva

972

Népesség

29 768 fő

Terület

100,4 km2

Esztergom

A Dunakanyar történelmi és kulturális kincsestára kétségtelenül Esztergom, mely kivételes történelmi és kulturális jelenőséggel bír. A város építészete és múzeumai több évszázadnyi emléket tárnak elénk.

A településen annyi látnivaló akad, hogy érdemes egy egész hétvégét eltölteni itt, de mivel másfél óra alatt iderepít minket Budapestről a piros Desiro vonat, akkor sem kell kétségbeesni, ha csupán egy napunk van. Érdemes egyébként ezt a formáját választani az utazásnak, mivel hazánk egyik legszebb vasútvonala vezet Budapestről Esztergomba, így már maga a vonatozás is különleges élmény a folyton változó pilisi tájat kémlelve.

Esztergom a Magyar Királyság koraközépkori fővárosa, érseki és a tatárjárásig királyi székhely volt, nem csoda hát, hogy rendkívül gazdag történelmi és kulturális látnivalókban. A várossal való ismerkedés megkezdéséhez a Várhegy a legjobb kiindulópont, ugyanis itt található a feltárt királyi vár és a város legnevezetesebb épülete az Esztergomi Bazilika is. Ráadásul a panoráma sem utolsó, a Várhegyről csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Mária Valéria hídra, a Vízivárosra és a Szent Tamás-hegyre.

Hirdetés

Esztergomi Bazilika

Méltóságteljesen trónol a Várhegyen a 19. században épült, klasszicista stílusú bazilika, az ország legmagasabb épülete. Kincstárában pedig a leggazdagabb itthoni liturgikus műkincs gyűjtemény bújik meg. A bazilika baloldali kápolnája a híres Bakócz-kápolna – eredetileg Bakócz Tamás érsek sírkápolnájának készült 1507-ben –, ami csodával határos módon túlélte a török megszállást.

Bakócz-kápolna Európa legészakibb, épen maradt reneszánsz kápolnája. Az altemplom több száz sírfülkéjében a bazilika építői és főpapjai nyugszanak, végakaratának megfelelően itt helyezték örök nyugalomra a hősiessége miatt világszerte elismert hercegprímást, Mindszenty Józsefet. A Várhegyen magasodik az Esztergomi Vár is, Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. A várban üzemelő Vármúzeumban a Várhegy történetét bemutató kiállítást lehet megtekinteni.Életre kel a történelem!

Ha megunva a magaslati levegőt, lesétáltunk a Várhegyről, érdemes egészen a Prímási palotáig baktatni. A neoreneszánsz épület az esztergomi érsek rezidenciájának készült, jelenleg északi részében a Keresztény Múzeum működik, illetve itt található a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek. A palotával szemben helyezkedik el a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Emlékmúzeuma, ha pedig irodalmi hangulatba kerültünk, meglátogathatjuk a Babits Mihály Emlékházat is.

A város romantikus oldala

A város kiváló hely az egyszerű andalgásra, ideális helyszín egy romantikus sétára a gesztenyefasorral szegélyezett Kis Duna sétány, de érdemes végigjárni a bazilikát és a várat összekötő Macskalépcsőt vagy Macskautat is. Ez az alig több mint 200 méter hosszú, keskeny és igen meredek út már a középkorban is létezett.

Ha nemcsak kulturális, hanem gasztro élményekre is vágyunk, itt biztosan megtaláljuk a számításunkat, a városban rengeteg vendéglátóhely akad. A szállásárak is igen széles palettán mozognak, a 3300 forint/fő/éj ártól egészen a 14 000 forint/fő/éjig.

Kirándulás Esztergom környékén

Esztergomban nem csak a városnézés és a történelmi értékek felkeresése remek időtöltés, a város számos kirándulóhellyel várja a kíváncsi turistákat.

A Szent Tamás-hegyen, amely Becket Tamásról kapta a nevét, hajdan egy prépostság állt, csodaszép kilátás nyílik innen minden évszakban a városra. A hegy oldalánál található Szent István lépcsőn mindenképpen érdemes felmászni, és készíteni néhány fotót a Bazilikáról, és a Várhegyről. Szintén szép a panoráma a Vaskapuról, amely autóval is megközelíthető, méghozzá betonúton. A hegyre gyerekekkel is kirándulhatunk, az út gyalog nem több 50 percnél.

Aki hosszabb túrára vágyik, annak a Strázsa-hegy és a Sátorkőpusztai-barlang lesz az egyik kedvenc kirándulóhelye. A barlangban túra közben helyenként átbújásokkal, kapaszkodókötelekkel, és vaslétrákkal találkozhatunk, a 10 méteres függőlétra miatt pedig mindenképpen érdemes kényelmes bakancsban útnak indulni. A hegyen első és második világháborús létesítményeket tekinthetünk meg, ilyen például a katonai bunker is. Az itt található 7. számú hadifogoly temető helyén működött 1914-1918 között az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora.

A vízparti élményekhez Búbánatvölgy a legjobb választás. A tónál horgászni is lehet, a gyerekeket pedig egy modern játszótér várja. A hely családbarát, kutyabarát, és biciklizéshez is kiválóan alkalmas.Evezés és hajózás Esztergom legszebb Duna szakaszán

Esztergom a kenutúrák és hajós kirándulások kedvelt kiindulópontja. A kenutúrák családi és baráti programként remekül bizonyítanak, de csapatépítéshez is érdemes elgondolkodni az evezős lehetőségeken. A Budapest és Esztergom között közlekedő kirándulóhajó és szárnyashajó járatok mellett a helyben közlekedő sétahajó járatokat is célszerű beépíteni a programba, akár egynapos, akár többnapos kikapcsolódást tervezünk a városban.

Kiemelt kép: Szulmann Péter

Esztergomi programok

Térkép

Esztergomi szállásokBooking.com

Esztergomi látnivalók

Ajánlott szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: