Esztergom

Esztergom

Esztergom városkép

INFORMÁCIÓK

Alapítva

972

Népesség

28 165 fő

Terület

100,1 km2

Esztergom

A Dunakanyar fővárosaként is emlegetett város kétség kívül a régió történelmi és kulturális kincsestára. Szent István szülő és koronázási városának építészete és múzeumai több évszázadnyi emléket tárnak elénk. A településen annyi látnivaló és programlehetőség akad, hogy érdemes egy egész hétvégét eltölteni itt.

Környezettudatos utazás tipp!

Mivel Budapestről másfél óra alatt iderepít minket a piros Desiro vonat, akkor sem kell kétségbeesni, ha csupán egy napunk van a városnézésre. Érdemes egyébként ezt a formáját választani az utazásnak, hiszen az ország egyik legszebb vasútvonala vezet Budapestről Esztergomba, így pedig már maga a vonatozás is különleges élmény a folyton változó pilisi tájat kémlelve.

Esztergom a Magyar Királyság koraközépkori fővárosa, érseki és a tatárjárásig királyi székhely volt. Nem csoda hát, hogy rendkívül gazdag történelmi és kulturális látnivalókban. A várossal való ismerkedés megkezdéséhez szerintünk a Várhegy a legjobb kiindulópont, ugyanis itt található a feltárt királyi vár és a város legnevezetesebb épülete, az Esztergomi Bazilika is. Ráadásul a panoráma sem utolsó innen. A Várhegyről csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Mária Valéria hídra, a Vízivárosra és a Szent Tamás-hegyre is.

Villa Gran Esztegom
Hirdetés

Tartalomjegyzék:

Történelmi és kulturális látnivalók, programok:

Várhegy:

Az Esztergomi Bazilika

Méltóságteljesen trónol a Várhegyen a 19. században épült, klasszicista stílusú bazilika, az ország legmagasabb épülete. A 100 méter magas Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház alapkőletételére 1822. április 23-án, Szent Adalbert napján került sor. Az Esztergomi Bazilika kupoláját Hild József vasszerkezettel építette meg, hogy fokozza a templom monumentalitását. 1856. augusztus 31-én, Ferenc József jelenlétében volt az ünnepélyes felszentelése.

Tickless 2024
Hirdetés

Egy kis érdekesség a Bazilikáról! Négy esztergomi érsek munkája kellett ahhoz, hogy a Főszékesegyház elkészüljön. A monumentális oszlopcsarnokban mindegyikük címere megtalálható. A címerük alatti felirat árulkodik arról, ki melyik szakaszt „végezte”.

Rudnay Sándor – coepit (elkezdte)

Kopácsy József – continuavit (folytatta)

Scitovszky János – consecravit (felszentelte)

Simor János – consummavit (befejezte)

A Bazilika szintjei, részei:

 • -1 emelet: Altemplom – melynek több száz sírfülkéjében a bazilika építői és főpapjai nyugszanak, végakaratának megfelelően itt helyezték örök nyugalomra a hősiessége miatt világszerte elismert hercegprímást, Mindszenty Józsefet.
 • Földszint: Templomtér és Téli-kápolna (a Főszékesegyház fűthető része)
  • 1 emelet: Főszékesegyházi Kincstár, ahol a leggazdagabb itthoni liturgikus műkincs gyűjtemény bújik meg
 • 2 emelet: Panorámaterem, melyet 60 illetve 120 lépcső megtételével vagy lifttel érhettek el, és pazar kilátás nyílik innen a Vízivárosra, a Mária Valéria Hídra és Párkányra
 • Harangtorony – eredetileg 108 lépcső vezetett fel a toronyba.
 • Kupoladob – ehhez 400 lépcsőt kell megmászni

A templomtér és a Téli-Kápolna látogatása díjmentes. Istentisztelet alatt azonban a templom turisták számára nem látogatható. A templomtér és kegytárgybolt 8-kor nyit.

A Bazilika belépő megváltásával látogatható részei:

 • Altemplom – Kripta
 • Kincstár
 • Panorámaterem
 • Harangtorony
 • Kupoladob

A „Kincstár” jeggyel a kincstárat és a panorámatermet nézhetitek meg; míg a „Turisztikai területek” jeggyel az altemplom, a harangtorony, az alsó kupoladob és a panorámaterem látogatható. Ha minden látnivalót szeretnétek felfedezni a Bazilika területén belül, érdemes „Összevont” jegyet váltanotok.

A teljes árú jegyeken kívül kedvezményes diák, nyugdíjas és családi jegy is váltható. A Kincstár, a Kupolakilátó és az Altemplom Istentiszteletek alatt is zavartalanul fogadja a látogatókat.

Nyitva tartás: (katt ide)

Augusztus 30 – november 2 között: 9-18 óráig

November 3 – Január 9 között: 8-16 óráig

Hétfőn: zárva

Bakócz kápolna – Esztergom

A bazilika baloldali kápolnája eredetileg Bakócz Tamás érsek sírkápolnájának készült 1507-ben, a középkori Szent Adalbert székesegyház mellékkápolnájaként. Csodával határos módon túlélte a török megszállást, s így ez lett Európa legészakibb, épen maradt reneszánsz kápolnája. Közel kétszáz évvel ezelőtt áthelyezték és napjainkban a Bazilika részként tekinthetjük meg.
A Bakócz kápolnáról IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.

Melocco Miklós Szent István megkoronázása szobor

Melocco Miklós Szent István szobor Esztergom

Fotó: I Love Dunakanyar

Melocco Miklós monumentális mészkő alkotása azt a pillanatot ábrázolja, mikor Asztrik püspök Vajk fejére teszi a római pápa által küldött koronát.  A 2006-ban felavatott 12 méter magas szobor-kompozíció az esztergomi vár északi rondelláján (körbástyáján) található.

Az Esztergomi vár

A Várhegyen magasodik az Esztergomi Vár is, Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. Géza fejedelem trónra kerülése után az esztergomi várhegyet választotta szálláshelyéül, István király is itt született. Szent István idején a vár a király legfontosabb székhelyévé vált, fontos belpolitikai és diplomáciai intézkedések színhelyévé vált.

A mohácsi vész után az erődítési munkák egyre sürgetőbbé váltak, 1543-ban és 1605-ben a vár török kézre került. Valószínűleg ekkor töltötték fel földdel a királyi palota helyiségeit is. 1683-ban és 1706-ban újabb ostromokat szenvedett el a vár, csupán 1934-1938. között került sor a királyi palota romjainak feltárására.

A vár részei:

 • Királyi kápolna
 • Érseki palota
 • Dunai gyalogkapu
 • Északi nagy rondella
 • Keleti kaputorony
 • Török bástya
 • Királyi vár kápolnája

MNM Esztergomi Vármúzeum

A várban működő Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum egész évben állandó és időszaki kiállításokkal várja a történelem rajongóit. A múzeum egyedülálló különlegessége a Szent István terem, mely a királyi palota egyetlen teljes épségben megmaradt 12. századi lakószobája, ugyanis sokáig úgy gondolták, ebben a szobában született Vajk. 2015 óta több, addig a turisták elől elzárt terület lett látogatható, mint például a Beatrix-terem, a várkápolna, vagy éppen Vitéz János dolgozószobája.

Mivel a múzeum a várban került megvalósításra, így tereiben eredeti lépcsők, alacsony átjárók, szűk terek is akadnak, melyekre látogatáskor érdemes odafigyelni. A múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozások keretén belül belecsöppenhetünk a középkori emberek mindennapjaiba, bebarangolva a teljes Királyi Várat, a padlástól, a lovagtermen át, a Fehér Torony legmagasabb pontjáig.

Nyitva tartás:

November 1 – március 31 között: 10-16 óráig

Április 1 – október 31 között: 10-18 óráig

Hétfőn: zárva

Esztergomi Várszínház

A Budai toronynál találjátok a szabadtéri Esztergomi Várszínházat, mely egész nyáron, júniustól augusztusig várja a kultúra rajongóit. Ha különleges színházi élményre vágytok a középkori királyi vár területén, mindenképp látogassatok el a 1990 óta működő színház egyik előadására.

Látnivalók a Bazilikán és a Várhegyen túl

Számtalan különleges úti célt tartogat Esztergom többi városrésze is, mint például a Víziváros, Belváros, Szenttamás, Szentgyörgymező, Kovácsi, Prímás-sziget vagy éppen a Búbánatvölgy. Ha megunva a magaslati levegőt, lesétáltunk a Várhegyről, érdemes egészen a Prímási palotáig baktatni. A palotával szemben helyezkedik el a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Emlékmúzeuma, de ha irodalmi hangulatba kerültünk, meglátogathatjuk a Babits Mihály Emlékházat is. Nézzük sorban ezeket a látnivalókat.

Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi, Malom-bástya és Veprecht-torony épületegyüttes

Esztergomi dzsámi

Fotó: I Love Dunakanyar

A Vízivárosban, az esztergomi alsó vár északi részén található a Malom-bástya (1541-42.), az annak közepén magasodó Veprecht-torony (1239.), és a különleges Dzsámi (17. század) épületegyüttese. A középkorban a Malom-bástya kulcsfontosságú épület volt a Várat a Vízivárossal összekötő erődítményben, hiszen például az ivóvíz innen került fel a várhegyre, méghozzá egy egyedülálló reneszánsz vízgép segítségével, mely felpumpálta a vizet a Dunából a várba.

A közel 130 éves esztergomi török uralom ideje alatt, feltehetően az 1600-as évek elején épült a különleges alaprajzú dzsámi. A Duna-part mellett található 400 éves egykori török imaház jelenleg múzeumként üzemel, mely bemutatja a különleges épületet, emellett pedig Esztergom török-kori történelmét is. Az épületegyüttesben találtok még egy kávézót és egy fantasztikus éttermet is.

Macskalépcső Esztergom

Macskaút - Esztergom

Fotó: I Love Dunakanyar

Esztergom egyik egyedülálló élménye, a kevés turista által ismert középkori Macskalépcső vagy Macskaút, ami a Bazilikát és a Várat köti össze a hangulatos Vízivárossal. Ez egy több száz kőlépcsőből álló, alig több mint 200 méter hosszú, keskeny és igen meredek út, ami már XVI. századi metszeteken is szerepelt. Érdemes egy nagy levegőt venni és megmászni a lépcsősort, a panoráma ugyanis kárpótol a nehézségekért.

Prímási palota és Keresztény Múzeum

A 17. században épült palotában eleinte jezsuita rendház működött, majd 1773-ban, a szerzetesrend felbomlása után érseki tulajdonba került. Ideiglenesen Rudnay Sándor érsek alakíttatta át az egykori kolostort prímási palotává az 1820-as években. Az 19. század elején épülő bazilika-építkezés terveiben eredetileg a prímási rezidencia is a várhegyen kapott volna helyet, de ezt idővel elvetették. Így lett az egykori rendház épület – átépítve, kibővítve – az érsekség székpalotája. A maga korában „kis Vatikánként” emlegetett neoreneszánsz épület nem látogatható.

Kivétel ez alól az északi részében jelenleg működő Keresztény Múzeum, illetve a kutatási célból látogatható Prímási Levéltár és az Érseki Simor Könyvtár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek. A Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely állandó és időszaki kiállításokkal várja az ide látogatókat.

Nyitva tartás:

Szerda – vasárnap: 10-17 óráig

Hétfő, kedd: zárva

MNM Balassa Bálint Múzeuma

MNM Balassa Bálint Múzeuma Esztergom

Fotó: I Love Dunakanyar

Az 1774-ben épült, gyönyörű, copf stílusú épület nem csupán egy kiállító tér, az intézménynek fontos szerepe van Esztergom kulturális életében is. A múzeum a város régészeti, néprajzi értékeit és helytörténeti kincseit mutatja be egészen az őskortól az újkorig. Ezek mellett az intézmény képzőművészeti, iparművészeti és pénztörténeti gyűjteményét is érdemes felfedezni.

Bibliotheca – Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Ha Ti is a régi könyvtárak szerelmesei vagytok, akkor nem érdemes kihagyni az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár (Bibliotheca Ecclesiae Metropolitanae Strigoniensis) meglátogatását sem. A könyvtár múltja több évszázadra tekint vissza, és szorosan összefonódik már a középkori esztergomi érsekség és káptalan történetével.

Épületét 2015-ben kezdték el felújítani, ekkor alakították ki a múzeumot is, ahol állandó és időszaki kiállításokon mutatják be a könyvtár gyűjteményének legértékesebb darabjait. Emellett természetesen lehetősége van bárkinek díjmentesen beiratkozni is ide, s ezzel lehetőség nyílik például a könyvtár kutatótermének kézikönyvtárát helyben felfedezni.

Nyitva tartás:

Kedd, csütörtök: 9-13 óráig

Szerda: 9-17 óráig

Prímás-sziget Esztergom

A Prímás-szigeten található többek között a város hajóállomása. Esztergom a kenutúrák és hajós kirándulások kedvelt kiindulópontja. A kenutúrák családi és baráti programként remekül bizonyítanak, de csapatépítéshez is érdemes elgondolkodni az evezős lehetőségeken.

A Budapest és Esztergom között közlekedő kirándulóhajó és szárnyashajó járatok mellett a helyben közlekedő sétahajó járatokat is célszerű beépíteni a programba, akár egynapos, akár többnapos kikapcsolódást tervezünk a városban. Ezek mindegyike innen indul. A szigeten számos sportpálya, illetve a Pézsa Tibor Városi Sportcsarnok is helyet kapott, de szintén itt található a város élményfürdője, az Aquasziget Esztergom.

Aquasziget Esztergom

A fürdőkomplexumban az élménymedencék mellett termál- és gyógyfürdő, szaunák és wellness szolgáltatások sokasága várja az ide érkező, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

(Megjegyzés: A fürdő 2021. szeptember 5-én ideiglenesen bezárta kapuit, hogy egy komolyabb volumenű, átfogó felújításon essen át.)

Kis-Duna sétány és Nagy-Duna sétány Esztergom

A város kiváló hely a cél nélküli, egyszerű andalgásra. Ideális helyszín egy romantikus sétára például a gesztenyefasorral szegélyezett Kis-Duna sétány, vagy a Duna mentén haladó Nagy-Duna sétány is, ahonnan gyönyörű a panoráma a Mária Valéria hídra, Párkányra és a Bazilikára is. Kicsikkel is érdemes ide elsétálni, ugyanis mindkét sétány közelében találtok játszóteret.

Tipp! A mi kedvencünk a Kis-Duna sétány mellett, az Aradi vértanúk terén álló játszótér és a mellette található bájos szobor, ami játszadozó gyerekeket ábrázol.

Mária Valéria híd

A Prímás-szigetet és a szlovákiai Párkányt köti össze az 1895-ben épült, 2001-ben felújított Mária Valéria híd, melyet addig a helyiek egyszerűen csak „Csonkahídnak” neveztek, ugyanis története során, mindkét világháború alatt felrobbantották. A hídról gyönyörű kilátás nyílik Esztergomra, a várra és a Bazilikára, így érdemes gyalog átkelni rajta.

A szerelmesek is gyakran felkeresik a város egyik jelképévé vált hidat, és lakatokat helyeznek el a korláton, szerelmüket szimbolizálva. A hídnak köszönhető, hogy valódi határvárossá vált Esztergom, megerősítve Esztergom és Párkány kapcsolatát.

Széchenyi tér, Városháza

A „Bottyán-ház” eredetileg földszintes épület volt, melyre 1729-ben építettek emeletet. Az eredeti házat többször átépítették, egyszer le is égett. Mária Terézia adományának köszönhetően megépült a mai tornyos épület, 1773-ban pedig elkészült az épület ma is látható formájában. 1908-ig iskolaként működött.

Központi Kávéház (ma Szamos Cukrászda)

Babits egykori törzshelye a város központjában található, elegáns kávéház, mely a helyi kulturális élet központja volt. Gyakran megfordultak itt a megyei vagy éppen a városi vezetőség tagjai, de még a tisztikar is. 2008-ban vette át a Szamos Marcipán a működtetését, úgyhogy ha valami isteni édességre vágytok a nagy esztergomi séta közben, érdemes ide is betérni.

Duna Múzeum a Kölcsey utcában

Az igazán egyedülálló Duna Múzeum célja, hogy kiállításain keresztül segítse az ökológiai szemlélet kialakulását, megerősödését, tudatosítva bennünk felelősségünket a klímaváltozás, a környezet- és vízvédelem iránt. Egyesíti a természettudományos, a műszaki és hétköznapi ismereteinket a víz és egyéb természeti erőforrásokkal kapcsolatosan is.

VízEUM – a Duna Múzeum legújabb állandó kiállítása, melynek tereit akár virtuálisan is bebarangolhatjátok. Itt megismerkedhettek a vízgazdálkodás múltjával és jelenével, ehhez kapcsolódó különböző innovációkkal. Szemlélteti a folyók szabályozását, hajózással kapcsolatos érdekességeket, de betekintést nyerhetünk a fürdés vagy éppen a szódavíz történetébe is. A Látványtár – a Duna Múzeum interaktív gyűjteményi raktára.

Nyitva tartás:

Kedd kivételével naponta 9-17 óráig

Szent Tamás-hegy és Szent István lépcső

Esztergomban nem csak a városnézés és a történelmi értékek felkeresése remek időtöltés, a város számos kirándulóhellyel várja a kíváncsi turistákat. A Szent Tamás-hegyen, amely Becket Tamásról kapta a nevét, hajdan egy prépostság állt, csodaszép kilátás nyílik innen minden évszakban a városra. A hegy oldalánál található Szent István lépcsőn mindenképpen érdemes felmászni, és készíteni néhány fotót a Bazilikáról, és a Várhegyről.

Szent Adalbert Központ – Hittudományi Főiskola Könyvtára (Esztergom, Szent István tér)

Gyönyörű, patinás régi könyvtár, ami mellett egyszerűen nem mehetünk el szó nélkül. Esztergomban három igen jelentős egyházi könyvtár működik. A Bibliotékáról fentebb már írtunk, de ezen kívül a városban található Érseki Simor Könyvtár (mely a prímások hagyatékát őrzi) és az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára, a Szent Adalbert-Központban, mely az egyházi felsőoktatást szolgálja.

A könyvtár állománya igen jelentős történeti értékkel bír, a gyűjtemény 6087 régi, 1800 előtt nyomtatott könyvet számlál, de megtalálhatóak itt értékes kéziratok, ősnyomtatványok is. Összesen nagyjából 60.000 kötettel rendelkezik. Mivel a könyvtár nyilvános, a beiratkozás, látogatás díjmentes.

Nyitva tartás:

Hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9-13 óráig

Szerda: 9-16.30

Babits Mihály Emlékház

Babits és felesége, Török Sophie 1923. nyarán járt először a városban, egy hajóút alkalmával. A Dunakanyar és Esztergom annyira magával ragadta őket, hogy vettek is itt egy kis nyaralót és 1924-től minden nyarukat az esztergomi házban töltötték. Az emlékházat 2008-ban felújították és az ikonikus autogram falat is restaurálták.

Babits tornácán ácsorogva olyan kézjegyeket fedezhettek fel a falon, mint Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Radnóti vagy éppen Móricz. Az egyik legkülönlegesebb látnivaló, amit nem érdemes kihagyni, ha a városban kirándultok, az irodalom szerelmeseinek mondhatni kötelező úti cél. A Babits Mihály Emlékházról IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.

Nyitva tartás:

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig

Vaskapu-hegy, Esztergom

Vaskapu-hegy

Fotó: I Love Dunakanyar

Szintén elképesztő a panoráma a Vaskapuról, amely autóval is megközelíthető, méghozzá betonúton. A hegyre gyerekekkel is kirándulhatunk, az út gyalog sem több 50 percnél. A hegyen található egy menedékház is, étteremmel, innen pedig 2 perc sétára találjátok a kilátópontot, ahonnan egész Esztergom látképe elétek tárul.

Sajnos a kilátó korlátai helyenként megrongálódtak vagy hiányosak, így kicsi gyerekekre, kutyákra nagyon oda kell figyelni. Babakocsival, kerekesszékkel a kilátóponthoz nem tudtok kijutni, de ugyanaz a páratlan kilátás fogad benneteket a menedékház teraszán is. A Vaskapu-hegyről bővebben IDE KATTINTVA olvashattok.

Búbánatvölgy – Esztergom

Búbánatvölgy Esztergom

Fotó: I Love Dunakanyar

A Búbánatvölgy Esztergom északi városrésze. A vízparti élményekhez vagy éppen piknikezéshez ez a legjobb választás. Négy kisebb tó is található a völgyben, a Halas-tó, Mini-tó, Fürdő-tó és a Kerek-tó. A tavaknál horgászni is lehet, a gyerekeket pedig egy klassz kis játszótér várja a Fürdő-tó mellett. A völgy családbarát, kutyabarát, és biciklizéshez is kiválóan alkalmas, ugyanis számos túra és erdei kerékpárút indul innen. Több pihenőhelyet is kialakítottak itt, padokkal, asztalokkal.

Kerektavi Természetház

A Búbánatvölgyben, a Kerek-tó partján várja az ide érkező kirándulókat a 2021. nyarán átadott Kerektavi Természetház. A környezetbe illeszkedő, növényekkel borított épületben található egy hatalmas rendezvénytér, mely időszakos kiállításoknak ad otthont, két oktatóterem, étterem és büfé is. Az egyik oktatóteremben betekintést nyerhetünk a természetjárás szabályaiba, a térképpel való tájékozódásba, az erdők világába; míg a másik terem a horgászat szerelmeseinek nyújt izgalmas tárlatot.

Nyitva tartás:

A fogadóépület egész évben szabadon látogatható, nappali órákban tart nyitva.

Látnivalók Esztergom közelében

Szénrakó – Esztergom

Az esztergomi szénrakodó a dorogi szénbányák szállító és elosztó egységének külön részlege volt egykor, 1927-ben kezdte meg működését. Funkciója az volt, hogy a szénbányákban kitermelt szénport a dunai uszályokra továbbítsa. A hatalmas beton alapú acél monstrum 5,7 km hosszú kötélpályával volt összeköttetésben a bányákkal, ezen a kötélpályán érkeztek a megrakott csillék.

A rakodó kapacitása elérte a napi 1000 tonnát is, 1963-ban azonban leállították a működését és lebontották a kötélpályát, berendezését. 1970 óta üresen áll az épület, ma ipartörténeti emlék. Esztergomban járva mindenképp érdemes beiktatni ide is egy látogatást, a partról, de akár a vízről nézve is lenyűgöző látványt nyújt.

Kis- Strázsa-hegy: Strázsa-hegyi kilátó és Strázsa-hegyi tanösvény

Strázsa hegyi kilátó Esztergom

Fotó: I Love Dunakanyar

A Strázsa-hegyi kilátó meglátogatását érdemes összekötni a Strázsa-hegyi tanösvény bebarangolásával, hogy megismerkedjünk a környék élővilágával is. A Kis- Strázsa-hegyen haladó tanösvény nem túl hosszú, bár akadnak kaptatósabb szakaszok. Alig több, mint 1 km az út a parkoló mellett található Kökörcsin Ház Erdei Iskola és Látogatóközponttól (Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutatóhelye, egykor tiszti kaszinó volt, melyet később átépítettek) indulva a kilátóig, babakocsival, kerekesszékkel nem járható az út.

Több ösvény is vezet fel a kilátóhoz, és bár egyelőre kevés tábla mutatja az utat, mégsem lehet eltévedni. Úgy tudjuk, hogy hamarosan felújítják a tanösvényt és egy pihenő is kialakításra kerül majd az egykor világítótoronyként is működő kilátónál. A tanösvény a Kökörcsin Ház melletti Gyilkos-tónál ér véget, ahol a kihelyezett padokon meg is pihenhettek.

Nagy- Strázsa-hegy: Sátorkőpusztai-kristálybarlang

A Kis- Strázsa-hegy mellett magasodik a 308 méter magas Nagy- Strázsa-hegy, ahol nem egy különleges barlang is található. Az egyik a Strázsa-hegyi barlang, melynek látványos bejáratát Tündérkapunak vagy Angyalszájnak is nevezik. Ez a barlang csupán kutatási céllal látogatható.

Ennek szomszédja a mindössze 40 méterre található Sátorkőpusztai-kristálybarlang, mely előzetes bejelentkezéssel, vezetett túra keretében tekinthető meg. A kapaszkodókötelekkel, vaslétrákkal, átbújásokkal tarkított barlangtúra leglenyűgözőbb állomása kétség kívül a Kővirágok-terme, de a 10 méteres függőleges létra megmászása is garantáltan maradandó élmény lesz.

Palatinus-tó, Esztergom

Az Esztergomhoz tartozó Palatinus-tó, más néven Sátorkőpusztai-tó (vagy, ahogy a helyiek emlegetik a Pala vagy éppen Dorogi-tó) a Dorogi-medence legnagyobb tava. Érdekessége, hogy a mesterséges bányató nevét a Budapestről kijáró fürdőzők „adták”, akik szerint kristálytiszta vize olyan jó minőségű volt, mint a budapesti Palatinus Strandfürdőé. A homokos part, a gyönyörű tiszta víz, a büfék, a vitorlázási és búvárkodási lehetőségek teszik hihetetlenül népszerűvé nyáron a tavat, nem csak a helyiek körében.

Térkép

Esztergomi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Esztergomi szállások

További szállások Esztergomban

További szállások Esztergomban

Esztergomi látnivalók

Ajánlott szolgáltatások

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: