Blog

Kaszás Gergő fotó túraútvonal a Dunakanyarban

TOP10 kihagyhatatlan túraútvonal a Dunakanyarban

A térségben bárhol járunk, mindenhol megállunk gyönyörködni a panorámában, a hegyekben és a közöttük folydogáló Duna szépségében. Ha van olyan túraútvonal a Dunakanyarban, amit éppen ezért semmiképpen nem érdemes kihagyni, akkor ez a tíz biztosan ilyen. Bejártátok már mindet? Ugye nem lehet őket megunni?

Rám-szakadék kilátás
Panoráma a Rám-szakadéktól

TOP10 túraútvonal a Dunakanyarban

1. Boldog Özséb-kilátó

A 756 méter magasan álló Boldog Özséb-kilátó (Pilis-tető-kilátó) több mint 17 méter magas építmény, amely egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával jött létre. A korábbi tornyot meghosszabbították, így az új tetőszintről a Vörösvári-medence és a Budai-hegység is látható.

Ha erre kirándultok, érdemes még bejárni a kilátó környékét, mert felfedezhetitek a közeli barlangokat és kolostorromokat.

Boldog Özséb-kilátó Pilisszentkereszt
Boldog Özséb-kilátó

Útvonal

Fontos tudni, hogy a kilátót csak gyalogosan lehet megközelíteni, a kijelölt turistaútvonalakon.

Autóval, vagy tömegközlekedéssel érkezve a Két-bükkfa-nyeregtől a Z+, Z, ZΔ turista útvonalon; Pilisszántó és Pilisszentkereszt felől a P, Z, ZΔ turista útvonalon közelíthető meg legkönnyebben a kilátó. A kiindulási pontokon parkolási lehetőség természetesen van, és távolsági autóbusz megálló is.

2. Csóványosi-kilátó

Börzsöny legmagasabb csúcsa a Csóványos, ahol 1978-ban egy geodéziai mérőtorony állt. A 22,6 méter magas toronyra a kirándulók vasbeton létrákon kapaszkodhattak fel, majd igen sokára, 2013-ban kezdődött meg a felújítása.

938 méter magasan álló, vörösfenyővel borított építményre 133 lépcső vezet fel,  a tetején pedig varázslatos körpanoráma fogad bennünket. Tiszta időben még a Magas-Tátrát is láthatjuk. Fotósoknak mindenképpen célszerű magukkal vinni a fotós felszerelést!

Csóványosi kilátó
Csóványosi-kilátó

Útvonal

A Csóványosra több turistaút is vezet, mind közül a legfontosabb az Országos Kéktúra kék sáv jelzése.

Ha semmiképpen nem szeretnétek autóval nekiindulni a túrázásnak, hagyjátok otthon a kocsit, és induljatok Királyrétre erdei vasúttal, amely Kismarosról Szokolyán át Királyrétig közlekedik.

A Csóványosi-kilátó a királyréti végállomás mellett található központi parkolótól 10 km távolságra van, ami nagyjából 3 órás intenzív túrázást jelent.

A szintkülönbség 783 méter, emiatt kisebb gyerekeknek igen fárasztó lehet az út, nem is ajánlott velük útnak indulni. Az egyik legizgalmasabb túraútvonal a Dunakanyarban.

3. Dömörkapu vízesés

A 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában több forrás fakad, közülük a legnépszerűbb kétségkívül a Lajos-forrás. Több ezer kiránduló látogat el ide évente a friss levegő és a túrázás élménye miatt.

Szentendre felől a Lajos-forrásig kitáblázott út vezet, innen pedig több túraútvonalon is tovább lehet haladni.

Dömörkapu vízesés Szentendre
Dömörkapu vízesés

Útvonal

A vízesés Szentendréhez igen közel található, autóval, tömegközlekedéssel, és gyalogosan is meg lehet közelíteni. A túrát Lajos-forrástól Dömörkapuig a zöld háromszög jelzésen kell kezdeni.

Ha autóval indulnátok útnak, akkor a 11-es számú főútról a Szentlászlói útra kell lekanyarodnotok, onnan pedig 10-15 percre találjátok a Lajos-forrásnál lévő parkolót.

Az autóbuszok Szentendre, Autóbusz állomásról indulnak, és Dömörkapuig közlekednek. Az út csupán 8,2 km és 20 perc. Gyalogosan nagyjából 2 óra az út Dömörkapuig.

4. Julianus-kilátó

A középkori bástyát idéző 15 méter magas Julianus-kilátó tetejéről a Dunára, és a belső Börzsönyre is varázslatos kilátás nyílik. Évente több ezren kirándulnak ide, hogy a kilátó lábánál álló padoknál elfogyasszák a szalámis szendvicsüket, és a panorámában gyönyörködjenek.

Hegyestető 482 méter magas csúcsán álló építmény két részletben újult meg, a kerengőt és a tornyot is renoválták.

Útvonal

A kilátóhoz két útvonalon is érkezhetünk. Nagymarosról a kék, Zebegényből pedig a sárga jelzéseket kell követni.


Élménybeszámolóért kattints ide!

A távolság mindössze 4 km, ám ez ne csapjon be benneteket, a túra közepesen nehéz, de a panoráma kárpótolni fog benneteket. Az útvonal télen-nyáron járható, de mielőtt útnak indultok, fontos, hogy felmérjétek az időjárás és útviszonyokat.

Esős időben, hóban az út valószínűleg csúszós lesz, ilyenkor nem érdemes kockáztatni a testi épségeteket a kilátás szépségéért. A táv megtétele egyébként teljesítményfüggő, de órákban mérhető. Gyerekekkel is nyugodtan bevállalhatjátok.

5. Remete-barlang

A Dömössel szemben található Szent Mihály-hegy a Duna fölé magasodik, így a Remete-barlangokat szabad szemmel, a folyó túloldaláról is könnyedén fel lehet fedezni. A kilenc barlangüreg emberi kezek munkája, ám a lakóiról hiteles adat nem maradt fenn.

A barlangok előtt állva megcsodálhatjuk a páratlan dunai panorámát, és piknikezés közben figyelhetjük, hogyan csordogálnak alattunk az uszályok és a kiránduló hajók.

Kíváncsi vagy a barlanghoz kapcsolódó legendákra? Kattints ide!

Remete-barlang

Útvonal

Nagymarosról a Szamaras parkolótól érdemes útnak indulni, autóval idáig tudtok jönni. Innen a sárga jelzés vezet a Szent Mihály-hegy felé, a balra leágazó sárga barlang jelzés vezet a Remete-barlanghoz.

Fontos tudni mielőtt elindulnátok, hogy a barlangig vezető út igen veszélyes, csúszós, ezért kisebb gyerekeket semmiképpen ne vigyetek magatokkal, vagy csak nagyon intenzív felügyelet mellett.

Túratippekért és élménybeszámolóért kattints ide!

6. Prédikálószék

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, 639 méteres magasságával. A csúcsra érve elénk tárul a Dunakanyar, láthatjuk a Börzsönyt Nagymarossal és szemben Visegráddal, de még a Naszályt is.

A Prédikálószéken álló kilátó tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik. A kilátó a legközelebbi településtől is legalább 2 órányi túrával érhető el, de szinte a legszebb túraútvonal a Dunakanyarban. Havonta több mint háromezren másszák meg a 12 méter magas építmény lépcsőit.

Dunakanyar fotó - Prédikálószék
Prédikálószék – panoráma

Útvonal

A 16 km-es túra ugyan közepesen hosszú, de a Szentfa-forrástól elég kemény. Gyakorlott túrázóknak és nagyon kitartó kezdőknek ajánljuk!

Dömös központjában a Királykúti utcában található a piros, a sárga és a zöld jelzés. A Szentfa kápolna és a forrás innen 15 perc gyalogosan, a forrás mellől indul a piros háromszög jelzésű turistaút. 


A részletes túraútvonalért és túratippekért kattints ide!

7. Rám-szakadék

A Rám-szakadék tanösvény Dömösről indul és a Rám-szakadék felső pihenőjének érintésével a Lukács-árkon keresztül ér vissza a Szőke-forrás-völgybe.

Két útvonalon közelíthető meg. Az egyik egy kb. 7 km hosszú túra, a másik útvonal egy körtúra, ami kb. 17 km, és főként gyakorlott túrázóknak ajánljuk. A kiránduláshoz mindenképpen szükséges megfelelő öltözet (túrabakancs, kényelmes ruházat), illetve térképre, vízre és útravalóra is szükség lehet.

Babkocsival és kutyával az útvonalat teljességgel lehetetlen bejárni!

Rám-szakadék kirándulás

Útvonal

Ha autóval érkeztek Dömösre, ingyenesen a Hajóállomás melletti parkolóban parkolhattok. Az Esztergom-Újpest, Városkapu között közlekedő távolsági buszokról pedig a katolikus templomnál kell leszállni. A Rám-szakadékot a zöld sáv jelzésen érjük el.

A részletes útvonal leírást és a túratippeket ITT találod!

8. Zsitvay-kilátó

A Zsitvay-kilátó a Pilis – Visegrádi-hegységben áll, hihetetlenül népszerű turista látványosság, kedvelt kirándulóhely. Tiszta időben 100 km-es körzetben látszódnak a környék hegyei, és a térség legszebb részei.

Babakocsival, kisgyerekekkel és kutyával is érdemes útnak indulni.

Zsitvay-kilátó Visegrád

Útvonal

A kilátó tömegközlekedéssel, biciklivel, autóval és gyalogosan is megközelíthető.

Visegrádról az országos kék túra útvonalát kell követnetek, majd a hozzá fonódó kék háromszög jelzésen haladjatok tovább. Kényelmes, egyórás sétával meg is érkeztek az úti célhoz.

9. Vaskapu

A Vaskapu a Visegrádi-hegységben található, 404 méter magas hegycsúcs. A környéken élők és a turisták számára is népszerű kirándulóhely. Esztergom óvárosától keletre található, tetején webkamera állomás van. Innen jól láthatjuk tiszta időben a mesés dunai panorámát.

A hegy csúcsán áll a Vaskapu menedékház, turistaháztól pedig körülbelül 50 méterre található Szűz Mária életnagyságú szobra, melyet 1921-ben állítottak a román megszállás elmúlásának emlékére.

Gyerekekkel remek családi program egy Vaskapu-túra, és a négylábúakat sem szabad otthon hagyni.

Vaskapu-hegy

Útvonal

A hegy autóval és gyalogosan is nagyon jól megközelíthető, Esztergom belvárosából aszfaltút is vezet a hegyre. A Vakapui úttól kocsival 3,7 km, és 8 perc az út.

Ugyanerre lehet a leggyorsabban gyalog is felérni, a túra nagyjából 50 perc. A hegyről csodás a kilátás, belátni egész Esztergomot és a Dunakanyart.

10. Kaán-forrás

A forráshoz vezető út az egyik legszebb túraútvonal a Dunakanyarban, a közelben fekvő Ördögmalom-vízesés, Telgárthy-rét és Bertényi Miklós Füvészkert szintén népszerű úti cél. Lovon, biciklivel és gyalogosan érdemes bejárni a környéket, de autóval is megközelíthető.

A forrás tiszta vize kellemesen hűsítő, a közeli padoknál pedig kényelmesen lehet piknikezni. A közelben számos tűzrakó hely is található.

Kaán-forrás

Útvonal

A forrás gyalogosan nagyjából 1 órára található Visegrád központjától, a távolság 2,5 km. Gyerekekkel (babakocsival is!), és kutyákkal is nyugodtan útnak indulhattok, élvezni fogjátok a kirándulást.

A részletes útvonalat ITT találjátok. Ha lehet, ne kocsival érkezzetek, sokkal izgalmasabb és szebb a környék felfedezése nélküle.

Ugye máris kedvet kaptatok hozzá, hogy a nyakatokba vegyétek a térséget? Találtok télen és nyáron is járható útvonalakat, tehát nincs más hátra, mint útnak indulni.

Készen álltok?

Borítókép: Kaszás Gergő Photography

Megosztás: