Esztergomi Bazilika

Esztergomi Bazilika

Esztegomi Bazilika
Fotó: Simon Győző

INFORMÁCIÓK

Cím

2500 Esztergom, Szent István tér 1

Telefon

+ 36 33 402 354

E-mail

ebazilika@gmail.com

Esztergomi Bazilika

Az Esztergomi Várhegy államalapításunk óta fontos szerepet tölt be a magyar történelemben, előbb a magyar uralkodók székhelye, majd a magyar katolikus egyház legfőbb központja lett. Az Esztergomi Várhegyen több templom is állt, a Szent Adalbert-székesegyház, a Szent István protomártír-templom, a Szent István korabeli körkápolna, a Szent Vid kápolna, III. Béla várkápolnája, és a Bakócz kápolna.

Ezzel szemben az újkorban csupán egy templomot emeltek a Várhegyen, ez a klasszicista stílusban épített, 100 méter magas Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház. A Bazilikát Kühler Pál, Packh János és Hild József tervei alapján Rudnay Sándor kezdte el építeni, Kopácsy József folytatta, Scitovszky János felszentelte és Simor János fejezte be.

Karácsonyi ajándékozás 2023
Hirdetés

1822. április 23-án, Szent Adalbert napján sor került az alapkőletételre. Az építkezés vezetője, Kühnel Pál unokaöccse, Packh János volt, akinek a Bakócz-kápolna áthelyezését is köszönhetjük. A XVI. században vörös márványból készült kápolna hazánk egyetlen épségben megmaradt reneszánsz műemléke.

A Bazilika kupoláját Hild József vasszerkezettel építette meg, hogy fokozza a templom monumentalitását. 1856. augusztus 31-én Ferenc József jelenlétében megtörtént az ünnepélyes felszentelés.

A templom részei az Altemplom, a Téli kápolna, a Kincstár, a Panorámaterem, és a harangtorony. A Kincstár az emeleti teremben 60 lépcső, a Panorámaterem 120 lépcső, a Kupolakilátó 400 lépcsőmegtételével érhető el. Az Esztergomi Bazilika 3 harangja a Déli harangtoronyban található. A nagyharang 5782 kilogrammos, átmérője 218,5 cm, a középharang 280 kilogrammos, átmérője 81 cm, és a lélekharang, melynek súlya 20 kg, átmérője 31 cm.

Esztergomi Bazilika

Esztergomi Bazilika – nyitva tartás:

A nyitva tartás a Templomba, Kincstárba, Panorámaterembe, Kupolakilátóba és az Altemplomba, valamint a jegyvásárlás rendje a Bazilika honlapján olvasható.

Esztergomi Bazilika elérhetőségei:

Esztergom, 2500, Szent István tér 1., Tel: +36 33 402 354 (útvonalterv)

Karácsonyi ajándékozás 2023
Hirdetés

Az Esztergomi Bazilikát autóval Visegrádon át a 11-es számú főút, míg Dorogon át a 10-es számú főút felől lehet megközelíteni. Akik busszal szeretnék felkeresni, azoknak érdemes a 11-es út felől érkezni, mert az Esztergom, Iskola utca nevű megállóból 5 perces sétával elérhető a Bazilika. Szlovákiából a Mária Valéria hídon át vezet az út a templomhoz, és Budapest irányából nyár elejétől hajók is közlekednek Esztergomba. Budapest felől a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény-Szob érintésével az EV6-os számú kerékpárúton, Szobnál átkelve a Dunán a 11-es számú főúton kell haladni. Búbánatvölgyet elhagyva térhetünk rá a 2A jelű, Esztergomba vezető kerékpárútra.

Galéria:

Képek: Simon Győző és I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Esztergomi programok

Esztergomi szállások

További látnivalók Esztergomban

Témába vág

Megosztás: