Esztergomi Bazilika

Esztergomi Bazilika

Esztegomi Bazilika
Fotó: Simon Győző

INFORMÁCIÓK

Cím

2500 Esztergom, Szent István tér 1

Telefon

+ 36 33 402 354

E-mail

ebazilika@gmail.com

Esztergomi Bazilika

Az Esztergomi Várhegy államalapításunk óta fontos szerepet tölt be a magyar történelemben, előbb a magyar uralkodók székhelye, majd a magyar katolikus egyház legfőbb központja lett. Az Esztergomi Várhegyen több templom is állt, a Szent Adalbert-székesegyház, a Szent István protomártír-templom, a Szent István korabeli körkápolna, a Szent Vid kápolna, III. Béla várkápolnája, és a Bakócz kápolna.

Villa Gran Esztegom
Hirdetés

Ezzel szemben az újkorban csupán egy templomot emeltek a Várhegyen, ez a klasszicista stílusban épített, 100 méter magas Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház. A Bazilikát Kühler Pál, Packh János és Hild József tervei alapján Rudnay Sándor kezdte el építeni, Kopácsy József folytatta, Scitovszky János felszentelte és Simor János fejezte be.

Hirdetés

1822. április 23-án, Szent Adalbert napján sor került az alapkőletételre. Az építkezés vezetője, Kühnel Pál unokaöccse, Packh János volt, akinek a Bakócz-kápolna áthelyezését is köszönhetjük. A XVI. században vörös márványból készült kápolna hazánk egyetlen épségben megmaradt reneszánsz műemléke.

A Bazilika kupoláját Hild József vasszerkezettel építette meg, hogy fokozza a templom monumentalitását. 1856. augusztus 31-én Ferenc József jelenlétében megtörtént az ünnepélyes felszentelés.

A templom részei az Altemplom, a Téli kápolna, a Kincstár, a Panorámaterem, és a harangtorony. A Kincstár az emeleti teremben 60 lépcső, a Panorámaterem 120 lépcső, a Kupolakilátó 400 lépcsőmegtételével érhető el. Az Esztergomi Bazilika 3 harangja a Déli harangtoronyban található. A nagyharang 5782 kilogrammos, átmérője 218,5 cm, a középharang 280 kilogrammos, átmérője 81 cm, és a lélekharang, melynek súlya 20 kg, átmérője 31 cm.

Esztergomi Bazilika

Esztergomi Bazilika – nyitva tartás:

A nyitva tartás a Templomba, Kincstárba, Panorámaterembe, Kupolakilátóba és az Altemplomba, valamint a jegyvásárlás rendje a Bazilika honlapján olvasható.

Esztergomi Bazilika elérhetőségei:

Esztergom, 2500, Szent István tér 1., Tel: +36 33 402 354 (útvonalterv)

Hirdetés

Az Esztergomi Bazilikát autóval Visegrádon át a 11-es számú főút, míg Dorogon át a 10-es számú főút felől lehet megközelíteni. Akik busszal szeretnék felkeresni, azoknak érdemes a 11-es út felől érkezni, mert az Esztergom, Iskola utca nevű megállóból 5 perces sétával elérhető a Bazilika. Szlovákiából a Mária Valéria hídon át vezet az út a templomhoz, és Budapest irányából nyár elejétől hajók is közlekednek Esztergomba. Budapest felől a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény-Szob érintésével az EV6-os számú kerékpárúton, Szobnál átkelve a Dunán a 11-es számú főúton kell haladni. Búbánatvölgyet elhagyva térhetünk rá a 2A jelű, Esztergomba vezető kerékpárútra.

Galéria:

Képek: Simon Győző és I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Esztergomi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Esztergomi szállások

További látnivalók Esztergomban

Témába vág

Megosztás: