Dunakeszi

Dunakeszi

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 255

Népesség

43 679 fő

Terület

31,06 km2

Dunakeszi

A Duna bal partján elterülő Dunakeszit a Dunakanyar kapujaként is szokás emlegetni, a vele szemközt található Budakalásszal együtt.

A Dunakanyar sok más településéhez hasonlóan Dunakeszi története is egészen messzire nyúlik a történelemben, a környék már az újkőkorban is lakott volt, később pedig a kelták és a rómaiak telepedtek le itt. Utóbbiak erődített kikötőt és átkelőhelyet is építettek. Dunakeszinek azonban a modernebb történelmi időkben is megmaradt jelentősége, a település több tekintetben is bekerült a hazai „elsők” közé. 1847-ben fejezték be hazánk első vasútvonalát, ami a településen haladt át. Az első szerelvényen maga Széchenyi István is utazott. A város azonban nem csupán ipari vonalon jeleskedett, az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők.

Érdemes Dunakeszire tavasszal ellátogatni, ugyanis ilyenkor tartják a városban az alagi lovasmajálist. Dunakeszi életében a 19. század végétől jelentős szerepet töltött be a lovassport. A Dunakeszihez tartozó Alagon 1891-ben tartották az első versenyt, 1893-tól rendszeressé váltak a megmérettetések az Alagi Díj megalapításával. Fénykorában 600-nál több ló volt Alagon, a világ legnagyobb tréningközpontjai közé számított, az innen kikerülő „paripák” rangos versenyeket nyertek. A versenypályán jelenleg nem zajlanak futamok, de a legjobb hazai versenylovak továbbra is itt edzenek, így mindenképpen érdemes ide ellátogatni, ha Dunakeszin járunk. A tréningközpontban lovaglási lehetőséget is biztosítanak.

Dunakeszi

Fotó: Majdán István

Látnivalók Dunakeszin

A kéttornyú Szent Mihály-templom a város fő építészeti emléke. Még 1756-ban épült, majd 1944-ben neobarokk stílusban bővítették. A templomtól mindössze két perc séta az első világháború áldozatainak emléket állító Hősök Szobra. Érdemes egy pillantás vetni a Jézus Szíve-templomra is és tenni egy sétát a környékbeli utcákban, ugyanis gyönyörű szecessziós házak tarkítják ezt a lakónegyedet. A neoromán Szent Imre-templom Zsolnay cseréppel kirakott tornyáról és a kora keresztény bazilikákra emlékeztető belső architektúrájáról nevezetes. A még működő egyházi létesítmények mellett, egy XIII. századi templomrom is található Dunakeszin, ahol megmártózhatunk kicsit a középkor hangulatában.

Ha még messzebb szeretnénk kalandozni időben, akkor mindenképpen keressük fel a késő római kikötőerődöt. A jellegzetes – egy központi és két saroktoronnyal – rendelkező építménynek helyenként 140 centiméteres magasságig megmaradtak a falai. Szintén a múltba révedés kedvelőinek ajánljuk a Kegyeleti Parknak, Dunakeszi régi temetőjének felfedezését. A legrégebbi sírkő 1841-ből való és itt található a város ’56-os emlékműve, Lengyel István Gólyája is. Szintén a parkban bújik meg egy a XVIII. században épített, falusi barokk kápolna.Kikapcsolódás Dunakeszin

Ha kifejezetten aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor ott a Duna part, ahol kiváló lehetőség nyílik a bringázásra, de a kényelmes andalgásra is, amit kiegészíthetünk kulináris élményekkel a part menti vendéglátóhelyeken. Az igazán bátrak pedig akár a sétarepülést is kipróbálhatják a lóversenypálya mellett található repülőtéren.

Ha az éjszakát szívesen töltenénk a városban, több szállás közül is választhatunk. Az árak 3000 és 7000 forint/fő/éj között váltakoznak. A felsőbb árkategóriában azonban közvetlen a Duna-parti sétányon lakhatunk.

Térkép

Dunakeszi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szálláshelyek

Szálláshelyek

Dunakeszi látnivalók

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: