Image Alt

Blog

Sétány a Dunakanyarban

5+1 elragadó vízparti sétány a Dunakanyarban

Mindenki mást kedvel leginkább a Dunakanyarban. Vannak, akik a várakat, és a kilátókat látogatják szívesen, sokan a panoráma vagy éppen a fürdők miatt érkeznek a térségbe. Kétségtelen, hogy számos gyönyörű kirándulóhely, szabadstrand és vadregényes tó vár benneteket itt, mi pedig most összegyűjtöttük azt is, hogy melyik az a legszebb 5+1 sétány a Dunakanyarban, ahova feltétlenül el kell látogatnotok! Készen álltok egy kis Duna-parti sétára?

Liliputi banner
Hirdetés

 

5+1 sétány a Dunakanyarban

 

1. Kis-Duna sétány

Település: Esztergom

Középiskolás éveinkben az egyik fő találkahelyünk az esztergomi Kis-Duna sétány volt. Ide járt a város összes diákja iskola után. Nem véletlen, hogy kellemes élmények fűznek ehhez a helyhez. A sétányon igen hosszú szakaszon végig lehet sétálni, de a Szent Erzsébet híd – Szent Miklós híd – Bottyán híd – Kossuth Lajos híd vonalán mindenképpen haladjatok végig, és ismerkedjetek a sétány mentén álló épületekkel, és a Kis-Dunával.

A belvároshoz közel eső sétány mellett kellemes élményeket szerezhettek még a Nagy-Duna sétányon is, amelyet a Kossuth Lajos híd felől közelíthettek meg, a Prímás Szigeti Játszótér mellett elhaladva.

Ha Esztergom vízpartját még jobban meg szeretnétek ismerni, a sétányok megismerését követően sétáljatok át a Mária Valéria hídon, ahonnan páratlan az esztergomi (és párkányi) panoráma. Így akár fotózhattok is, ezeket a képeket nem igazán lehet elrontani. A Kis-Duna sétány a Dunakanyarban az egyik legalkalmasabb hely egyébként arra, hogy babakocsival sétáljatok egyet, de sok kisgyerek avatja fel előszeretettel a kismotorjával ezt a kedves vízparti sétányt.

Esztergom Kis-Duna sétány

Fotó: Horváth Dávid

2. Hunyadi sétány

Település: Nagymaros

Nagymarosról már számtalan alkalommal készítettünk számotokra élménybeszámolót. Nem hiába, hiszen ez az egyik legizgalmasabb település a térségben. A legkedvesebb helyünk itt egyértelműen a Hunyadi sétány, bár ha egészen pontosak szeretnénk lenni, akkor a Béla király sétány is nyilvánvalóan Dunakanyar-bakancslistás hely.

A Hunyadi sétány sokatok számára lehet ismerős, bár nem biztos, hogy fejben tartjátok, melyik ez. Ha csak annyit mondunk nektek, hogy strand, büfék, játszótér és Piknik Manufaktúra, akkor máris tudjátok, miről beszélünk nem igaz?

Nagymaros, vízpart

Télen-nyáron hívogat minket Nagymaros, ez a sétány pedig mindenki számára kedves lesz az első látogatás alkalmával, ha másért nem, hát a pazar kilátás miatt. Kevés hely van az országban, ahol nem kell eget rengető magasságokat megmászni a panoráma kedvéért, de a Hunyadi sétány ilyen.

Szemben, a Duna túloldalán fekszik a Visegrádi-hegység kultikus építménye, a visegrádi Fellegvár, illetve a Salamon-torony és a Királyi Palota is. Utóbbi Nagymarosról ugyan nem látható, de a vár és a torony éppen elég ámulatra ad okot.

Ha Nagymaroson jártok, akkor tehát ragaszkodjatok a Hunyadi sétány felkutatásához, akkor is, ha csak fél órátok van a révig. Megéri, higgyétek el nekünk!

Nagymaros, Hunyadi sétány

3. Petőfi sétány

Település: Leányfalu

Leányfalu vízparti sétánya azóta kedves számunkra, hogy először végigsétálunk rajta gyerekként. Persze akkor még teljesen máshogyan nézett ki, de a Hajóállomás és a strand miatt gyakran jártunk erre, így mindig szem előtt volt. Manapság szinte nem lehet úgy végigsétálni rajta, hogy ne találkoznánk biciklisekkel, ami remek hír. Sokan kerékpároznak itt délutánonként, de a néhány padnak köszönhetően előfordul az is, hogy valaki csak egy kis friss levegőt szívni érkezik ide a fővárosból.

A közeli cukrászda már többször segített nekünk abban, hogy pótoljuk a lesétált kalóriákat, de nem bánjuk, mert az ízek fantasztikusak. Meglátjátok ti is, ha a Petőfi sétányra érkeztek.

 

A Pócsmegyeri-rév melletti Duna-szakaszon előszeretettel kötnek ki a kajakosok és kenusok, de a kacsák is erre a helyre adják le minden évben a voksukat. Évről évre egyre többen vannak, a közelben sétálgató gyerekek legnagyobb örömére. Az pedig csak még tovább fokozza a sétány történetének érdekességét, hogy számtalanszor fordult meg itt Móricz Zsigmond és Karinthy Ferenc. Sőt, a Dunában is gyakran megmártóztak Leányfalunál!

Leányfalu, Petőfi sétány

4. Duna korzó

Település: Szentendre

Megannyi szentendrei randevú, fesztivál és könnyed vízparti beszélgetés színtere ez a korzó. Akárhogyan építik át, mi így is, úgy is szeretjük, főként azért, mert Szentendre báját csak még szerethetőbbé teszi a város Duna-partja. Két kezünkön meg sem tudnánk számolni, hány alkalommal fagyiztunk vagy boroztunk a korzón, miközben a mellettünk elhaladó hajókat figyeltük. Nincs mese, ha akad pár szabad óránk, biztosan kiruccanunk ide.

Szentendre, Duna korzó

Szentendrére érkezhettek Hévvel, vagy busszal is, az állomástól kényelmes sétára találjátok a belvárost, amit érdemes felfedezni, ha már itt jártok. A keskeny macskaköves utcák nagyon barátságosan hívogatják a kirándulókat, és a helyieket egyaránt.

A korzón biciklizni, görkorizni, vagy gördeszkázni is lehet, de sokan hoznak magukkal otthonról plédet, amire ráülnek, hogy a vízparton található nagy kövek társaságában piknikezzenek. Ez a sétány a Dunakanyarban az egyik legnépszerűbb, mégis meg tudta őrizni a szépségét. Mi egyáltalán nem érezzük túlzsúfoltnak akkor sem, ha valóban sok turista jár-kel rajta. Hiába na, ez egyértelműen Szentendre vendégszeretetének tudható be.

Szentendre, Duna korzó

5. Liszt Ferenc sétány és Ady Endre sétány

Település: Vác

Ha jártatok már Vácon, ha nem, biztosan hallottatok már arról, hogy milyen gyönyörű a város Duna-partja. Közvetlenül a révnél ugyan nem tudunk hosszan sétálgatni a víz mellett, ám a Dunával párhuzamosan haladó sétányokról páratlan a dunai panoráma.

Akárhányszor Vácon járunk, sosem hagyjuk ki, mindig elmegyünk a diadalívhez, ahonnan egyenesen lemegyünk a vízpartra, hogy a Liszt Ferenc sétányon kezdjük a sétánkat. Itt már egészen más a levegő, a Duna látványa feltölt bennünket energiával. Nem véletlenül javasoljuk nektek is, hogy keressétek fel.

Vác, Liszt Ferenc sétány

A sétányon haladva elmentek majd a Váci hajó kikötő, és a Hegyes-torony mellett, de ne haladjatok túl gyorsan. Jóleső érzés leülni egy-egy padra, és gyönyörködni a kilátásban, vagy olvasni egy pár órát. Ha tovább sétáltok, elértek Nepomuki Szent János szobrához, amely már egészen közel van a komphoz. Belefér az időtökbe egy kis sütemény és kávé? Üljetek be a környéken valahova falatozni, mert a séta itt még nem ért véget.

Az Ady Endre sétány a Dunakanyarban az egyik kedvenc helyem, bár kétségkívül a vele párhuzamosan haladó Erzsébet sétány is csodás. A levegő tiszta, és ha mesés dunai naplementét szeretnétek látni, akkor már meg is találtátok a legjobb helyet hozzá.

Bátran ajánljuk nektek, ha kimozdulnátok a gyerekekkel, bicikliznétek, babakocsit tologatnátok, vagy kutyát sétáltatnátok. Nem fogjátok megunni, ezt garantáljuk!

Duna-part Vác

+1. Széchenyi sétány

Település: Szob

Szob talán nem a leglátogatottabb települése a Dunakanyarnak, de reméljük, ez hamarosan változni fog. A kisvasút és a Börzsöny Múzeum miatt egyébként már többször is ajánlottuk nektek, hogy kiránduljatok ide, ha pedig itt jártok, ideje felfedezni a vízpartot. A Széchenyi sétány ideális romantikus sétákhoz, és nagy beszélgetésekhez, hiszen itt jóval kevesebb a turista, mint például Vácon vagy éppen Szentendrén.

Hozzatok magatokkal saját kerékpárt vagy a közeli kölcsönzőnek köszönhetően akár kipróbálhatjátok azt is, hogy milyen közlekedni egy tandembiciklin. Mi már rászántuk magunkat egyszer, de mivel teljesen másképpen kell használni, mint egy hagyományos kerékpárt, azért van még mit gyakorolni rajta.

Tipp!

Ha átkeltek a Duna túloldalára a Szobi-révvel, mindenképpen parkoljatok le a rév melletti büfénél. A Pilismaróti-öbölben, és a Duna-parton is tegyetek egy sétát, így látni fogjátok, hogy a szobi oldal milyen szép, amikor elhaladnak mellette a szállodahajók, és a helyi horgászokat is kifaggathatjátok arról, volt-e fogás az elmúlt hetekben.

Fotó: Melega Dániel

Ha van olyan kedvenc sétányotok a Dunakanyarban, ami nem került fel a listánkra, nyugodtan küldjétek el nekünk, hogy merre találjuk. Szívesen felfedezünk újabb helyeket. Addig is töltsétek a Duna-parton a szabadidőtöket, a hűvösebb idő sem lehet akadály!

Borítókép: Horváth Dávid

Témába vág

Egynapos kikapcsolódás a Duna jobb partján – Ki ne hagyd! Bár nem áll rendelkezésünkre minden alkalommal egy egész hétvége arra, hogy birtokba vegyük a Dunakanyar minden egyes pontját, de sokszor egy jól megtervezett, egynapos hétvége is remek kikapcsolódást biztosíthat számunkra. Ugye ti is így gondoljátok...
A lenyűgöző Drégelyvár, ahol életre kel a történelem Egy kirándulás a Börzsönyben az egyik legizgalmasabb és pihentetőbb szabadidős tevékenység, még akkor is, ha kissé fárasztó túra áll előttetek. A panoráma garantáltan gyönyörű, a levegő friss, és a Dunakanyar történelmének egy szeletét is magatokba s...
“Szerelmünk a Dunakanyar” Kvíz – Felkészültél? A Dunakanyar az egyik legszebb része az országnak. Nem véletlenül kirándul évente több tízezer ember a térségbe, hogy megismerkedjen a várakkal, múzeumokkal, és más látnivalókkal, hogy aztán földön, vízen vagy levegőben folytassa az útját a következő...
99 túracélpont a Dunakanyarban, amit látnod kell A túrázást sokféleképpen lehet értelmezni, de egy biztos. A térségnek nincs olyan pontja, amit mindannyian ismernénk, viszont sokan annyira szeretjük a Dunakanyart, hogy legszívesebben az egészet bebarangolnánk. Végtelen hosszú listát tudnánk írni a ...
9+1 bámulatos tanösvény a Dunakanyarban Számos helyen túráztatok már a Dunakanyarban, de még sosem jutott eszetekbe, hogy közelebbről megismerkedjetek a térség tanösvényeivel? Máris mutatjuk, hogy Szentendrétől az esztergomi Strázsa-hegyen át Drégelyvárig mely tanösvények azok, amelyeket s...
Páratlan dunai panoráma – Kirándulás Dunabogdányban Dunabogdány a Dunakanyar gyöngyszeme, egy olyan település, amely sokkal több értéket és kincset rejt magában annál, mint azt egy gyanútlan kiránduló gondolná. A közelmúltban egy kiadós sétát tettünk az Öreg Kálváriához, ami ugyan nem hosszú túra, ám ...
A börtönmúzeumtól a vintage Nagymarosig Ha kisgyerekekkel, pici gyalogtúrával megfűszerezett, egynapos városnéző kirándulás szeretnétek tenni, akkor csak ajánlani tudom Márianosztrát és Nagymarost, akár autóval, akár kisvonattal. Beszámoló és tippek következnek. A néhány napos nagyi...
Wellness a Dunakanyarban – Ahol élmény a relax! Egy nap wellness a Dunakanyarban felhőtlen pihenést és teljes lazulást ígér, ez pedig olyan ajánlat, amit egyszerűen nem utasíthatunk vissza. Ti is kedvet kaptatok egy kis szaunázáshoz, vagy egészen egyszerűen beköltöznétek egy egész napra (vagy több...
Várak a Dunakanyarban – 4+1 vár vár a térségben! Ugye számtalanszor jártatok már a visegrádi Fellegvárban, vagy az esztergomi várban? És mikor jártatok utoljára Nógrádon és Drégelyvárnál? Mi lenne, ha ezúttal egy különleges, történelmi szemüvegen keresztül vizsgálnátok meg azt, hogy hol találhatóak...
Kikapcsolódás Visegrádon – Szieszta az egész család számára!... Ha jártatok már Visegrádon, akkor biztosan tudjátok, hogy lenyűgöző történelmi múlttal rendelkezik. A város izgalmas látnivalókkal vár benneteket, ám ha hozzánk hasonlóan nem szerepel más az álmaitokban, mint egy kis kikapcsolódás Visegrádon, akkor i...
8+1 káprázatosan vadregényes tó a Dunakanyarban A térségben nem csak a Duna-parton érezhetitek jól magatokat, ha mindenképpen vízparton szeretnétek eltölteni néhány órát, esetleg több napot. A legtöbb tó a Dunakanyarban olyan látványt nyújt, és olyan élményt ígér, amilyenről eddig csak álmodtatok....
Kerékpáros és lovas túraútvonalak a Pilisben – Indulhatunk? Számos őszi programot ajánlottunk már nektek a Dunakanyarban. Biciklitúrákat, gyalogos túrákat, vonatozást, hajókirándulást, és megosztottuk veletek azt is, hogy merre érdemes kirándulni, ha csak egy nap áll rendelkezésetekre, és merre, ha többnapos ...
Többnapos kirándulás a Dunakanyarban – Látnivalók a Börzsönyben!... Ha lehunyjátok a szemeteket, mit láttok magatok előtt? Finom ételeket? Élményvonatozást? Múzeumlátogatást, esetleg egy kellemes, hosszú túrázás lehetőségét? Egy többnapos kirándulás a Dunakanyarban olyan programokkal kecsegtet, amelyek minden koroszt...
Hétvégi kirándulás célpontok a Dunakanyarban Egy napot, egy hétvégét, de akár egy hónapot is érdemes eltölteni a Dunakanyarban, hiszen amellett, hogy gyönyörű a térség, rengeteg látnivalóval és szabadtéri programmal várja az ide érkező kirándulókat. Mi hajóval, busszal és autóval is rendszerese...
Őszi bakancslista – 9+1 kihagyhatatlan program a Dunakanyarban Csak azért, mert már nincs 40 fok, nem kell otthon ülni hétvégenként a négy fal között. Kerekedjetek fel, és járjátok be a Dunakanyar településeit, sportoljatok, egyeket jókat, hajózzatok, és kiránduljatok a friss levegőn. Itt van máris egy őszi baka...
Egynapos kirándulás toplista a Dunakanyarban Ha rengeteg elfoglaltságotok van, de szívesen kilépnétek néha a mókuskerékből, jó ötlet lehet egy egynapos kirándulás szervezése a Dunakanyarban ahhoz, hogy elfeledkezzetek a hétköznapok szürkeségéről. Akár az aktív pihenés, akár a városnézés vonzóbb...
5 szédületesen jó kilátó a Dunakanyarban Imádjátok a Dunakanyarról készült panorámafotókat, és nektek is kedvetek lenne bejárni a térség legszebb helyeit? Kapjátok elő a hátizsákot, a térképet és a túrabakancsot, és irány a friss levegő! Megmutatjuk, melyik az az 5 kilátó a Dunakanyarban, a...
Rám-szakadék túra – Látnivalók és útvonalak Harmincegy éve élek a Dunakanyarban, ám még soha nem voltam a Rám-szakadék környékén. Hiányosságom orvoslásra szorult, így elhatározásomat tett követte, ennek köszönhetően az év legmelegebb napján farmer sortot, trikót és túracipő jellegű lábbelit hú...
Lazíts a Paradicsomban! – Evezz, tekerj és pihenj Zebegényben! Hunyjátok be a szemeteket és képzeljetek magatok elé egy olyan képet, ahol kényelmesen üldögéltek reggelenként egy bögre kávéval a kezetekben, és élvezitek a pihentető csendet. Hallgatjátok a patak csörgedezését, nagyokat kirándultok délutánonként, é...
Ugorj fejest Vác ámulatba ejtő vízparti élményeibe! Számtalan érvet felsoroltunk már nektek amellett, hogy miért elképesztően jó döntés télen-nyáron Vácra látogatni, de talán egyet fogtok érteni velünk abban, hogy a leghívogatóbb és legizgalmasabb program mégiscsak az, ha a természetben töltitek a nap...