Blog

Tó a Dunakanyarban

8+1 káprázatosan vadregényes tó a Dunakanyarban

Billboard

A térségben nem csak a Duna-parton érezhetitek jól magatokat, ha mindenképpen vízparton szeretnétek eltölteni néhány órát, esetleg több napot. A legtöbb tó a Dunakanyarban olyan látványt nyújt, és olyan élményt ígér, amilyenről eddig csak álmodtatok. A mesebeli környezet, a csodás színek és a természet közelsége egyértelműen amellett szól, hogy a lista elolvasása után nyakatokba vegyétek a Dunakanyart, és megcélozzátok a szebbnél szebb úti célokat.

Ismerős Arcok – Szentendre
Hirdetés

Nincs más hátra, mint utánajárni a tavak nyitva tartásának (amennyiben van), és útnak indulni. Vigyetek magatokkal piknikkosarat, egy kockás plédet, és ha lehetőségetek van rá, rollert és biciklit is. Hasznát fogjátok venni néhány helyen, ebben biztosak vagyunk. Szálljatok ki a kocsiból, irány a természet!

8+1 vadregényes tó a Dunakanyarban

1. Bánki-tó

A Bánki-tó egy hét hektáros, 4 méter mély tó, amely a Jenői-patak felduzzasztásával keletkezett. Hihetetlenül népszerű kirándulóhely, nyáron pedig az egyik legszuperebb üdülőhely. De nem ezért mesebeli. A tavat egy sétaúton teljesen körbe tudjátok sétálni. Egy részen erdő veszi körül, de ugyanennyire szerethető a nádas, és a számos eldugott kis horgászstég is.

Remek családi kirándulás ide látogatni, a gyerekeket is mindenképpen hozzátok magatokkal, mert ők is hamar megszeretik majd a Budapesttől 65 km-re fekvő tavat. Mivel a tó vize néhol elérheti a 6-7 méter mélységet is, ezért csak a strand területén szabad fürdeni, de a hegyek ölelésében ez is kétségkívül páratlan élmény. Télen pedig, amikor a tó vize befagy, még korcsolyázásra is alkalmas a hely.

A Rétsághoz közeli tó a Dunakanyarban élők számára igazi kincs, amit évente többször is érdemes felkeresni, csodás fekvése miatt. Ha egyszer meglátjátok, beleszerettek, annyi bizonyos!

Bánki-tó

2. Feneketlen-tó, Göd

Ha van olyan vadregényes hangulatú tó a Dunakanyarban, ami messzemenőkig békés és csendes, akkor az a gödi Feneketlen-tó. A mellette futó örvényen érdemes végigsétálni, az egyik legromantikusabb hely, amit ismerünk. Göd egyébként is szuper hely, a tavat pedig minden alkalommal titokzatos hangulat lengi körül, talán éppen az elnevezése miatt.

Tudjátok, honnan kapta a feneketlen jelzőt?

Floch Henrik megvette Kis-Gödön, a Kis-sziget végétől a Pest-Váci országútig terjedő területet, a jó minőséggel kecsegtető gödi agyagdombbal együtt. A gödi gyár területe kb. 50 hold volt, téglái pedig a tó helyén kitermelt agyagból készültek. Az agyag bányászatának egy talajvízbetörés vetett véget. Így keletkezett a Dunához közeli alsógödi tó, amelynek nemcsak a medrében, de a partján is számos forrás fakad.

Mi azt tanácsoljuk, hogy fogjatok a kezetekbe egy könyvet, és üljetek ki a vízpartra. Ha csendre vágytok, itt megkapjátok!

Göd, Feneketlen-tó

3. Palatinus-tó, Esztergom

A Palatinus-tó mesterséges bányató, Magyarország egyik legtisztább vizű tava. Az ötvenes években homokkitermelés során keletkezett. Csak a talajvíz táplálja, ennek ellenére igen nagy területen fekszik, mélysége pedig néhol elérheti a 12 métert is. Több néven is ismerhetitek, ilyen a Pala, a Dorogi-tó, a Báger-tó és a Sátorkőpusztai-tó. A Palatinus nevet azoktól kapta, akik a fővárosból ide jártak fürdeni, szerintük ugyanis a tónak ugyanolyan jó minőségű a vize, mint a Palatinus Strandfürdőé.Igen látványos környezetének köszönhetően nagyon népszerű hely, nemcsak a helyiek körében. Nyáron rengetegen járnak ide fürdeni, hiszen a tó vize amellett, hogy tiszta, elérheti a 21-23 fokot is.

A tó partján találhatjátok az Öböl Music Beach strandot is, ami szintén gyönyörű hely. A fotók alapján egy amerikai filmben is szerepelhetne, ezért is külön büszkeség az, hogy a tó a Dunakanyarban fekszik.

Szabadstrandok a Dunakanyarban

fotó: Palatinus-tó

Öböl Music Beach

fotó: Öböl Music Beach

4. Visegrádi Pisztrángos Tavak

A három, dán típusú tó a Dunakanyarban egyedülállóan értékes, annak ellenére, hogy 1990-től 2010-ig használaton kívül volt. Ekkor azonban újból beindult a halgazdaság, és 15 ezer pisztráng betelepítését kezdeményezték.

Az Apátkúti-patak völgyében fekvő tavakat a Kaán-forrás és a Telgárthy-rét közelében találhatjátok, a réttől néhány perces gyalogútra. Amikor utoljára jártunk itt, órákon át üldögéltünk egy padon, és a tavakban gyönyörködtünk, mert úgy éreztük, mintha egy mesébe csöppentünk volna. A kis faház és a tavak mesés környezetben vártak bennünket, az erdő csendjében. A pisztrángok vidáman ugráltak a levegőbe, mi pedig boldogan dörzsöltük össze a tenyerünket, hiszen tudtuk, hogyha kifogjuk őket, a saját halunkat ehetjük meg kisütve az Ördögmalom Erdei Étteremben.

Kirándulás közben megismerkedhettek a közelben folydogáló Apátkúti-patak élővilágával is, ezért érdemes autó helyett kerékpárral érkezni, mert a levegő kellemesen friss, a gyerekek pedig élvezni fogják, hogy szabadon rohangálhatnak a természetben. A Pisztrángos Tavak december 23-tól március 15-ig általában zárva vannak, mert a tó befagy és alkalmatlan a horgászatra. Bővebb információt ide kattintva olvashattok róluk.

Pisztrángos tó

5. Szakáts-kerti Horgásztó, Göd

A tó és a környéke azért is elképesztő, mert kissé kaotikus, dzsungel hangulatot áraszt. Minket azonnal megfogott a látvány, és a barátságos fogadtatás is a horgászok részéről. Erről a tóról is viszonylag kevesen tudnak, főleg azért mert leginkább horgászat céljából keresik fel, érthető és logikus okokból. Mi azonban, mivel nagy horgászok vagyunk, nyertünk ezzel a tóval egy újabb gyönyörű helyet, ahol élmény a horgászat éjszaka és hajnalban is, a csendben és a friss levegőn.

A Szakáts-kerti tó felejthetetlen élményeket ígér akkor is, ha csak sétálnátok egyet a partján. Telefonon megérdeklődtük, és erre is van lehetőség anélkül, hogy meg kellene csillogtatni a horgásztudományotokat. Sőt! A tó Facebook oldalán azt olvastuk, hogy a kirándulók mellett szívesen látott vendégek a kutyások és a bicajosok is!

A vadregényes környezetet még akár a hobbifestőknek is ajánljuk, keresve sem találnának ugyanis szebb helyet a természet szépségeinek megörökítéséhez.

Szakáts-kerti Horgásztó

fotó: Szakáts-kerti Horgásztó

6. Ligeti-tó, Vác

A tó a Duna öntésterületén keletkezett, és népszerű horgászhely évtizedek óta.  Egy váci kirándulás alkalmával mindenképpen keressétek fel, vigyetek magatokkal horgászbotot, vagy egyszerűen csak egy jó könyvet, és élvezzétek ki, hogy végre egy csendes helyen pihenhettek, csodás környezetben.

A tavat a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják, mely források védett természeti értékek. Az ártéri területen olyan átvonuló madarakat figyelhettek meg, mint a dankasirály, a szürke gém, vagy a kárókatona, de számos értékes növényfajjal is találkozhattok.

A Göncöl Alapítvány szakemberei egy fél kilométer hosszú tanösvényt létesítettek a ’90-es évek elején, így megfigyelhetitek az ártéri élővilágot. A Ligeti-tó és Váci Ártéri Tanösvény nagy élmény lesz számotokra, télen-nyáron gyönyörű.

Ligeti-tó Vác

7. Búbánatvölgy tavai

Búbánatvölgyben több tó is fekszik, ezek a 11-es út felől haladva sorban a Halas-tó, a Mini-tó, a Fürdő-tó, a Kerek-tó (ami egyáltalán nem kerek), és a Dédai-tó. Ha nem jártatok még a környéken, egészen biztosak vagyunk benne, hogy el sem fogjátok hinni, hogy milyen csodás kis nyaraló-pihenőhely bújik meg itt a fák között. A környezet arra biztat bennünket, hogy tegyük le az autót a főúthoz közel, és a további utat biciklivel tegyük meg, ezért érdemes már eleve ezzel érkezni. Ide nem illik a kipufogófüst (ahogyan máshova sem). Gyalogosan azért hosszabb időt vesz igénybe a völgy körüljárása, tehát azoknak ajánljuk, akik kifejezetten kirándulni érkeznek is.A környéken játszóteret is találtok, vadonatúj játékokkal, amit még felnőttként is élvezet volt nézni. A közeli Kerek-tóban és a Dédai-tóban is lehet horgászni, a Kerek-tóban horgászversenyeket is szoktak rendezni. Mindkét tópart gyönyörű, a nádasok és a stégek azoknak is szimpatikusak lesznek első látásra, akik nincsenek oda a horgászatért. Akkor mit szóljanak a vérbeli, elszánt pecások?

Reméljük, hogy ez a vadregényes környezet még jó sokáig megőrzi a hangulatát, de ehhez az kell, hogy tiszteletben tartsuk a természet érintetlenségét. Tartsátok ezt szem előtt, mielőtt ide látogattok!

Búbánatvölgyi tavak

8. Pázsit Tófürdő, Pócsmegyer

Képzeljétek magatok elé a jelenetet, ahogyan a Szentendrei-szigeten kocsikáztok, és hirtelen megpillantjátok azt a kis tavat, ami olyan, mintha egy réges-régi, kedves meséből lenne számotokra ismerős. A Pázsit-tó ugyan nem túl nagy, de annál kedvesebb látványt nyújt az amúgy is hihetetlenül szép környezetben.

Nagyon gyakran találkozunk olyanokkal, akik a térségben élnek, de még sosem jártak erre, sőt! Mi a környéken nőttünk fel, de sosem jártunk itt addig, amíg célzottan annak idején el nem indultunk ide, hogy jobban megismerjük a szigetet. Szerencsére azonban mára már igen népszerű kirándulóhely, nyáron sokan fürdenek a kiváló tisztaságú vízben. A füves-homokos part 600 méteren terül el, nagyszerű piknikezőhely.

A közelben játszóteret, focipályát és röplabda pályát is találtok, de a fényképezőgépeket sem szabad otthon hagyni, hiszen a tóról igazán szuper fotókat készíthettek.

Pázsit tó strand Pócsmegyer

+1. Sződligeti Horgásztó

A tó azért +1-es, mert nem látogatható. Ennek ellenére nem hagyhattuk le a listáról, hiszen ez az egyik legszebb tó a Dunakanyarban. A csodás fekvésnek és a precíz karbantartásnak köszönhetően a tó megőrizte mesés hangulatát, nem véletlenül nevezik a környéken Mesetónak. Az apró kis tó a régi szeszgyár kubikgödreinek összekötéséből lett kialakítva, és a nemcsak a helyi horgászok vannak oda érte, de a kacsák is. Nekik valóságos Kánaán ez a hely.Az apró kis horgászházikók olyan érzést keltenek bennünk, mintha egy manófaluban járnánk, a tavon ringatózó csónakok pedig valósággal arra biztatnak, hogy hagyjuk ott a szürke hétköznapokat, és pihenjünk ezen a különleges helyen. A tó kapuja csak a Sződligeti Sporthorgász Egyesület tagjai számára van nyitva. Ennek oka, hogy az elmúlt években akkora zsivaj vette körül, hogy kezdte elveszteni a varázsát, hiszen a horgászathoz csendre és nyugalomra van szükség. Azt gondoljuk, ez teljesen érthető, nem igaz?

A nádfedeles házikók látványa mindenesetre valóban mesés, előzetes egyeztetés esetén esetleg lehet arra lehetőség, hogy megtekintsétek. Mindenesetre a kapun bepillantva is elképesztően szép, érdemes Sződligeten már csak ezért a néhány percért is erre sétálni.

Még többet olvasnátok a tóról? Ide kattintva megtehetitek!

Sződligeti horgásztó

Egy hétvégi kirándulás alkalmával tehát érdemes felfedezni (ha eddig még nem tettétek meg), hogy a térségben nem csak a kilátók és erdei túraútvonalak lehetnek szépek, hanem a tavak is. Akad több olyan tó a Dunakanyarban, ami talán annyira elnyeri majd a tetszéseteket, hogy télen-nyáron szívesen keresitek majd fel újra és újra.

Mondjátok, szívesen piknikeznétek egyet a partjukon?

Billboard

Témába vág

5+1 szédületes korcsolyapálya a Dunakanyarban Jaj, de régen vártuk már, hogy egy jót korizzunk a Dunakanyarban! Most végre itt az idő, nincs több kifogás, nem számoljuk vissza a napokat. Eljött a végtelen csúszkálások és esések ideje, most megcsillogtathatjátok a tehetségeteket a jégen. Mutatjuk...
5+1 lebilincselően izgalmas múzeum a Dunakanyarban Nagy örömünkre a térség számos múzeuma és kiállítóhelye tárt karokkal vár bennünket télen-nyáron. Így amikor hűvösebbre fordul az idő, és nem esik jól néhány óránál tovább a szabad levegőn lenni, feltérképezhetjük, hogy melyik az a múzeum a Dunakanya...
Titokzatos és legendás barlangok a Dunakanyarban Kirándulás, túrázás közben számos alkalommal találkozunk a természet szépségeivel, ritka növényekkel, régen látott állatokkal és természeti jelenségekkel. Talán a bakancslistátokon sokadik helyen szerepelnek a térség barlangjai, pedig ezek barlangok ...
Egynapos kikapcsolódás a Duna jobb partján – Ki ne hagyd! Bár nem áll rendelkezésünkre minden alkalommal egy egész hétvége arra, hogy birtokba vegyük a Dunakanyar minden egyes pontját, de sokszor egy jól megtervezett, egynapos hétvége is remek kikapcsolódást biztosíthat számunkra. Ugye ti is így gondoljátok...
Drégelyvár, ahol életre kel a történelem Egy kirándulás a Börzsönyben az egyik legizgalmasabb és pihentetőbb szabadidős tevékenység, még akkor is, ha kissé fárasztó túra áll előttetek. A panoráma garantáltan gyönyörű, a levegő friss, és a Dunakanyar történelmének egy szeletét is magatokba s...
“Szerelmünk a Dunakanyar” Kvíz – Felkészültél? A Dunakanyar az egyik legszebb része az országnak. Nem véletlenül kirándul évente több tízezer ember a térségbe, hogy megismerkedjen a várakkal, múzeumokkal, és más látnivalókkal, hogy aztán földön, vízen vagy levegőben folytassa az útját a következő...
99 túracélpont a Dunakanyarban, amit látnod kell A túrázást sokféleképpen lehet értelmezni, de egy biztos. A térségnek nincs olyan pontja, amit mindannyian ismernénk, viszont sokan annyira szeretjük a Dunakanyart, hogy legszívesebben az egészet bebarangolnánk. Végtelen hosszú listát tudnánk írni a ...
5+1 elragadó vízparti sétány a Dunakanyarban Mindenki mást kedvel leginkább a Dunakanyarban. Vannak, akik a várakat, és a kilátókat látogatják szívesen, sokan a panoráma vagy éppen a fürdők miatt érkeznek a térségbe. Kétségtelen, hogy számos gyönyörű kirándulóhely, szabadstrand és vadregényes t...
9+1 bámulatos tanösvény a Dunakanyarban Számos helyen túráztatok már a Dunakanyarban, de még sosem jutott eszetekbe, hogy közelebbről megismerkedjetek a térség tanösvényeivel? Máris mutatjuk, hogy Szentendrétől az esztergomi Strázsa-hegyen át Drégelyvárig mely tanösvények azok, amelyeket s...
Páratlan dunai panoráma – Kirándulás Dunabogdányban Dunabogdány a Dunakanyar gyöngyszeme, egy olyan település, amely sokkal több értéket és kincset rejt magában annál, mint azt egy gyanútlan kiránduló gondolná. A közelmúltban egy kiadós sétát tettünk az Öreg Kálváriához, ami ugyan nem hosszú túra, ám ...
A börtönmúzeumtól a vintage Nagymarosig Ha kisgyerekekkel, pici gyalogtúrával megfűszerezett, egynapos városnéző kirándulás szeretnétek tenni, akkor csak ajánlani tudom Márianosztrát és Nagymarost, akár autóval, akár kisvonattal. Beszámoló és tippek következnek. A néhány napos nagyi...
Wellness a Dunakanyarban – Ahol élmény a relax! Egy nap wellness a Dunakanyarban felhőtlen pihenést és teljes lazulást ígér, ez pedig olyan ajánlat, amit egyszerűen nem utasíthatunk vissza. Ti is kedvet kaptatok egy kis szaunázáshoz, vagy egészen egyszerűen beköltöznétek egy egész napra (vagy több...
Várak a Dunakanyarban – 4+1 vár vár a térségben! Ugye számtalanszor jártatok már a visegrádi Fellegvárban, vagy az esztergomi várban? És mikor jártatok utoljára Nógrádon és Drégelyvárnál? Mi lenne, ha ezúttal egy különleges, történelmi szemüvegen keresztül vizsgálnátok meg azt, hogy hol találhatóak...
Kikapcsolódás Visegrádon – Szieszta az egész család számára!... Ha jártatok már Visegrádon, akkor biztosan tudjátok, hogy lenyűgöző történelmi múlttal rendelkezik. A város izgalmas látnivalókkal vár benneteket, ám ha hozzánk hasonlóan nem szerepel más az álmaitokban, mint egy kis kikapcsolódás Visegrádon, akkor i...
Kerékpáros és lovas túraútvonalak a Pilisben – Indulhatunk? Számos őszi programot ajánlottunk már nektek a Dunakanyarban. Biciklitúrákat, gyalogos túrákat, vonatozást, hajókirándulást, és megosztottuk veletek azt is, hogy merre érdemes kirándulni, ha csak egy nap áll rendelkezésetekre, és merre, ha többnapos ...
Többnapos kirándulás a Dunakanyarban – Látnivalók a Börzsönyben!... Ha lehunyjátok a szemeteket, mit láttok magatok előtt? Finom ételeket? Élményvonatozást? Múzeumlátogatást, esetleg egy kellemes, hosszú túrázás lehetőségét? Egy többnapos kirándulás a Dunakanyarban olyan programokkal kecsegtet, amelyek minden koroszt...
Hétvégi kirándulás célpontok a Dunakanyarban Egy napot, egy hétvégét, de akár egy hónapot is érdemes eltölteni a Dunakanyarban, hiszen amellett, hogy gyönyörű a térség, rengeteg látnivalóval és szabadtéri programmal várja az ide érkező kirándulókat. Mi hajóval, busszal és autóval is rendszerese...
Őszi bakancslista – 9+1 kihagyhatatlan program a Dunakanyarban Csak azért, mert már nincs 40 fok, nem kell otthon ülni hétvégenként a négy fal között. Kerekedjetek fel, és járjátok be a Dunakanyar településeit, sportoljatok, egyeket jókat, hajózzatok, és kiránduljatok a friss levegőn. Itt van máris egy őszi baka...
Egynapos kirándulás toplista a Dunakanyarban Ha rengeteg elfoglaltságotok van, de szívesen kilépnétek néha a mókuskerékből, jó ötlet lehet egy egynapos kirándulás szervezése a Dunakanyarban ahhoz, hogy elfeledkezzetek a hétköznapok szürkeségéről. Akár az aktív pihenés, akár a városnézés vonzóbb...
5 szédületesen jó kilátó a Dunakanyarban Imádjátok a Dunakanyarról készült panorámafotókat, és nektek is kedvetek lenne bejárni a térség legszebb helyeit? Kapjátok elő a hátizsákot, a térképet és a túrabakancsot, és irány a friss levegő! Megmutatjuk, melyik az az 5 kilátó a Dunakanyarban, a...