Blog

Tutajstrand Leányfalun

Tutajstrand Leányfalun – A 100 éves dunai uszoda

Manapság már teljesen természetes számunkra, hogy a Duna hivatalos szabadstrandjain fürdünk, de nem volt ez mindig így. Utánajártunk annak, hogy milyen egy tutajstrand Leányfalun, vagyis hogy hogyan strandoltak az emberek a 19. század derekán a faluban. Izgalmas dolgokra bukkantunk!

Csónakosok Leányfalun

Tutajstrand Leányfalun

A 19. század végére már sokan felfedezték maguknak Leányfalut a település csodás fekvése miatt, azonban akkor még nem volt megszokott látvány, hogy a helyiek és a kirándulók a Dunában fürödjenek. Hát még egy tutajstrand Leányfalun!

A folyó akkoriban még igen veszélyes fürdőhelynek számított, de idővel egyre vonzóbb lett azok számára, akik mindenáron a Duna hűsítő vizében szerettek volna megmártózni.

Az első leányfalusi uszoda éppen ezért nem a mai Termálfürdő volt (pedig ez is igen hosszú múltra tekint vissza), hanem egy tutajokkal U alakban körbekerített rész a Dunán. A hajóállomás alatt kialakított uszoda a Szépészeti és Társadalmi Egyesület kezdeményezésére készült el. Bár kezdetben csak az igen komoly szabályok betartásával lehetett használni, de mindenki nagyon örült a lehetőségnek.

100 éves tutajstrand

A szabályok szerint a férfiak és a nők kizárólag külön fürödhettek, sőt, a férfiaknak még sétálni sem volt szabad a Duna-parton az uszoda közelében, amikor a nők strandoltak éppen.

Érdekesség!

Az 1885. évi XXIII.t.c. értelmében, már szabadon lehetett fürdőzni a Dunában, de kizárólag rendőri szabályok megtartása mellett. Ez szó szerint azt jelentette, hogy csendőrök ellenőrizték a Duna-partot, nehogy valaki olyan ruhaneműben közelítse meg a strandot, amiben nem illett megjelenni.

Természetesen már akkoriban is voltak bátor vállalkozók, akik átúszták a Dunát, ám ezt nagyon óvatosan, csoportosan tették. A gyerekek és a felnőttek egyaránt nagyon szerettek átúszni Pócsmegyer partjára, de azt is nagyon élvezték, amikor az elhaladó dunai hajók hullámain „hullámozhattak”. Ez ma még mindig nagyszerű szórakozás, lemernénk fogadni, hogy ti is gyakran hullámoztok, ha lehetőségetek nyílik rá.

Hirdetés

Csónakház a Dunán

A csónakházban 70-80 csónak is elfért, mellette kabinok, büfé és mosdó is épült. Sőt! Fancsek Béla, a csónakház tulajdonosa a gyerekeknek még kis lélekvesztőket is összetákolt. Sajnos az első a csónakház szomorú sorsra jutott, ugyanis 1938-ban ismeretlen okokból leégett minden bővítményével együtt, ám ismét később felépítették téglából, kabinokkal, gyermekjátszóval és tutajjal.

Úgy tűnik azonban, hogy a csónakház nem volt hosszú életű, hiszen 1940-ben a nagy árvíz, majd 1944/45-ben a jégzajlás minden part menti építményt megsemmisített.

Gondoltátok volna?

Leányfalu Duna-partján olyan neves emberek is fürödtek, mint Karinthy Ferenc, Móricz Zsigmond, vagy éppen Szeberényi Lehel. A strandolásukról fényképek is készültek, de írásban is megörökítették a legszebb strandolós élményeket.

Móricz Zsigmond Leányfalun

A régi képeket elnézve, annak idején is hatalmas vízi élet volt Leányfalun, ez pedig boldogsággal tölt el minket, már csak azért is, mert jó érzés tudni, hogy nagyszüleink és dédszüleink legalább annyira örömüket lelték a Dunában, mint mi.

Forrás: Rengeteg érdekességet olvastunk a Duna-parton kihelyezett táblákon, ha arra jártok, olvassátok el őket ti is!

Fotó:fortepan.hu

Megosztás: