Nagybörzsönyi kisvasút

Nagybörzsönyi Kisvasút

Nagybörzsöny kisvasút
Fotó: I Love Dunakanyar

INFORMÁCIÓK

Cím

Nagybörzsöny, Völgy u. 52.

Telefon

+36 70 7878 500

E-mail

nagyborzsonykisvasut@gmail.com

Nagybörzsönyi kisvasút

Nagybörzsöny legnagyobb turisztikai vonzereje kétségkívül a Nagybörzsönyi Erdei Vasút, melyet gyönyörűen felújítva 2002-ben adtak át a nagyközönségnek. Az ország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala 8 km hosszan kanyarog a Börzsöny vadregényes erdeiben, Nagybörzsönytől, Kisirtáson át egészen Nagyirtáspusztáig.

Patakház Nagybörzsöny
Hirdetés

Tipp! A nagybörzsönyi vasútállomás mellett egy hajtánypálya is üzemel, ezt a programot sem érdemes kihagyni, ha erre jártok!

Nagybörzsöny hajtánypálya
Fotó: I Love Dunakanyar

Nagybörzsönyi kisvasút története:

Eredtileg a 600 mm-es nyomtávú nagybörzsönyi kisvasút az esztergomi érsekség gazdasági vasútjának épült 1908-ban, mely a Börzsönyben kitermelt fát juttatta el a nagyvasútig, Nagybörzsöny és Ipolypásztó között. Idővel a vonalat kibővítették Kisirtásig és további beszállítási vonalakkal látták el. Trianon után nagyvasúti kapcsolat nélkül marad a kis hegyi vasút ezért csúcsfordítók segítségével kötötték össze a szobi vonallal, leküzdve a komoly szintkülönbséget. Majd a 90-es évek elején teljesen megszűnt a forgalom a nagybörzsönyi és a szobi vonalon is.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Ahogy fentebb írtuk is, 2002. őszén adták át a felújított Nagybörzsöny – Kisirtás – Nagyirtáspuszta szakaszt; 2008. telén a SzobMárianosztra vonalat, 2016-tól pedig a Transzbörzsönyi kisvasút már teljes vonalon közlekedik, összesen 22 km hosszan. Nagyirtáspusztán tudtok átszállni a Nagyirtás-Márianosztra-Szob vonalra.

Nagyirtáspusztára érve, a vasútállomás mellett egy hatalmas fedett pihenő is található, padokkal, tűzrakó hellyel. Az állomás épületében pedig egy kis büfé is üzemel, hogy a hegyi túra vagy kisvonatozás után kényelmesen megpihenhessetek és feltankoljatok egy kis csokival vagy kávéval.

Nagybörzsönyi kisvasút – menetrend és nyitva tartás:

Nyitva tartás:

A nagybörzsönyi kisvasút szeptember 1-ig pénteken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon; szeptember 1. és november 1. között pedig szombaton, vasárnap és ünnepnapokon közlekedik.

Aktuális menetrend: KATTINTS IDE

Jegyárak: KATTINTS IDE

Képek: I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Nagybörzsönyi programok

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nagybörzsönyi szállások

Nagybörzsönyi látnivalók

Megosztás: