Rám-szakadék tanösvény

Rám-szakadék

Rám-szakadék Dömös

INFORMÁCIÓK

Cím

Dömös, Macskások-Nyilasok dűlő

Rám-szakadék tanösvény

A tanösvény Dömösről indul és a Rám-szakadék felső pihenőjének érintésével a Lukács-árkon keresztül ér vissza a Szőke-forrás-völgybe. Két útvonalon közelíthető meg.

Az egyik egy kb. 9 km hosszú túra, amely Dömösről indul, majd a Szőke-forrás-völgy – Rám-szakadék – Lukács- árok – Szőke-forrás-völgy útvonalon haladva Dömösön ér véget, a másik útvonal egy körtúra, amely kb. 17 km, és főként gyakorlott túrázóknak ajánlják.

Ez a Rám-szakadék felső pihenőjéig az előző túrával azonos nyomvonalon halad, azonban ott nem kanyarodik vissza Dömös felé a Lukács-árokba, hanem felkapaszkodik először Dobogókőre, majd a Prédikálószékre, és a Vadálló-kövek érintésével ér vissza Dömösre. A Lukács-árok bejáratánál rövid tájékoztatás olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park tevékenységéről, itt került elhelyezésre a környék nevezetes történelmi emlékhelyeit bemutató tábla is. A Lukács-árok és a Rám-szakadék bejárata között az út szélén elhelyezett táblákon a Szőke-forrás-völgy növény- és állatvilágával ismerkedhetnek meg a kirándulók.

A Rám-szakadék bejáratánál került elhelyezésre a tanösvény közlekedési rendjének szabályait bemutató tábla, majd továbbhaladva a tanösvény élővilágáról, geológiájáról és keletkezéséről olvashatunk. A tanösvény utolsó állomásán, a Lukács-árokban, a holt faanyagnak az erdő életében betöltött kiemelkedő szerepéről tájékozódhatunk.

Nyitva tartás:

folyamatosan látogatható, de a tanösvény honlapján feltüntetett figyelmeztető információkat minden túra előtt érdemes elolvasni és szigorúan betartani!

Tickless 2024
Hirdetés

Elérhetőségek:

Dömös, Macskások- Nyilasok dűlő, 2027

Dömös Esztergomtól 15 km-re, a 11-es út mentén helyezkedik el. Aki autóval érkezik, az ingyenesen parkolhat a Hajóállomás melletti parkolóban, az Esztergom-Újpest, Városkapu között közlekedő távolsági buszokról pedig a katolikus templomnál kell leszállni. A Rám-szakadékot a zöld sáv jelzésen érjük el. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább egészen a tanösvény alsó bejáratáig. A felső pihenőnél jobbra fordulva a sárga sáv jelzésen  a Lukács-árokba érünk.

Rám-szakadék galéria

Képek: I Love Dunakanyar

Térkép

Település

Jacuzzi banner
Hirdetés

Dömösi szállások

További látnivalók Dömösön

Témába vág

Megosztás: