Vadálló-kövek

Vadálló-kövek

INFORMÁCIÓK

Cím

Dömös

Vadálló-kövek

A Prédikálószék hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, évente több ezer turista dönt úgy, hogy felkeresi. A Vadálló-kövek kihagyhatatlan úti cél, annak ellenére, hogy a túra igen nehéz, és fáradtságos. Az emelkedők miatt túrázásban jártas, kitartó típusoknak ajánljuk, akik nem ijednek meg az órákig tartó folyamatos gyaloglástól. A kilátás egyértelműen kárpótol bennünket, és valószínűleg újra és újra visszatérünk majd ide.

A Vadálló-kövek a Prédikálószék oldalában található különleges alakú sziklák, amelyeknek már a neve is rendhagyó: Nagytuskó, Széles-torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltó jel és Árpád trónja. A Vadálló-kövek vulkáni törmelékes kőzetből áll, egyedülálló természeti érték a Pilis- Visegrádi-hegységben. A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a sziklagyepeken számos ritka növényfaj él.

Kilátó a Vadálló-kövek közelében – Prédikálószék-kilátó

A Prédikálószék-kilátó 12 méter magas lépcsőfokain több mint háromezer kiránduló mászik fel évente, hogy 639 méter magasból tekintsen le a Dunakanyarra. Zebegény, Nagymaros, Visegrád, a Börzsöny és a Pilis-tető is jól látható innen, akárcsak a Szent Mihály-hegy a Remete-barlanggal. A kilátó tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik, a környék folyamatosan látogatható.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Nyitva tartás

A Vadálló-kövek minden évszakban megközelíthető gyalogosan, időjárás-, és útviszonyoktól függően.

Vadálló-kövek megközelítése

A túra Dömösről indul, a település Esztergomtól 15 km-re, Budapesttől 50 km-re, a 11-es út mentén fekszik. Tömegközlekedéssel az Esztergom – Újpest, Városkapu között közlekedő távolsági busszal érhető el a falu, a járatról a dömösi katolikus templomnál kell leszállni (menetrend ITT). Autóval ingyenesen a dömösi Hajóállomás melletti parkolóban lehet parkolni, illetve a Budapestről induló kirándulóhajókról is itt lehet leszállni (menetrend ITT).A dömösi templomtól a piros sáv, a Polgármesteri Hivatal melletti parkolótól pedig a zöld sáv jelzést követve érhető el a Király-kúti utca, ez a túra kiindulópontja. Itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább. A Szentfa kápolnát követően a piros háromszög jelzés balra ágazik le, ez vezet a Vadálló-kövek irányába, majd a Prédikálószékre.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Dömösi szállások

Látnivalók a környéken

Ezek is érdekelhetnek

Megosztás: