Dömös

Dömös

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 079

Népesség

1 137 fő

Terület

23,97 km2

Dömös

Dömös a Duna jobb partján helyezkedik el, a kirándulást kedvelők számára remek célpont, hiszen számos túraútvonal kezdődik itt, de Visegrád is csupán öt kilométerre található.

DunaTWINHouse
Hirdetés

Akárcsak a Dunakanyar legtöbb települése, Dömös is csábító lakhelynek számított már az őskorban. Az 1960-as évek elején ősemberi közösség telepének maradványait tárták fel itt a régészek: tűzhelyek, vadló- és rénszarvascsontok, pattintott kőszerszámok kerültek elő. Később a rómaiak és az avarok is megtelepedtek Dömösön, az egyik legfontosabb helyi látnivaló azonban a középkorból származik.

Dömös

Fotó: Szántó Ferenc

Dömös a magyar királyok kedvelt tartózkodási helye volt a 11. században, a dömösi prépostságotKönyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. A hajdani palota és templom még a török időkben elpusztult, ám ennek a korszaknak az emlékét őrzi a gyönyörűen helyreállított, román stílusú prépostsági altemplom.

Hirdetés

Az aktív kikapcsolódás kedvelőinek ideális úti cél Dömös, ugyanis számos túraútvonal indul a településről. A budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelyéhez, a Rám-szakadékhoz is innen vezet az út.

A kivételes szépségű Rám-szakadék egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. A Rám-szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, miközben szélessége helyenként még a három métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad.

Dömös

Fotó: I Love Dunakanyar

Szintén Dömösről indul a hatalmas andezit sziklához, az úgynevezett Prédikálószékhez vezető turistaút. A 639 méter magas Prédikálószék a Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja, csúcsáról a Dunakanyar egyik legszebb hangulatú panorámáját láthatjuk. Szemünk elé tárul Visegrád a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, a Börzsöny csúcsait is felfedezhetjük a horizonton. Itt találhatók az úgynevezett Vadálló-kövek különleges alakú sziklái is, melyek jól példázzák a Visegrádi-hegység földtani felépítésének sajátosságait. A Prédikálószék és a Vadálló-kövek területén számos ritka növényfaj él, éppen ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része.Dömös felkeresése – Budapestről – egynapos hétvégi programnak is kiváló, volánbusszal is gyorsan – körülbelül egy és negyed óra alatt – ki lehet érni, de szállás lehetőség is akad a környéken vendégház vagy apartman formájában.

Térkép

Dömösi programok

Dömösi szállások

Dömösi látnivalók

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: