Szob

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 280

Népesség

2 661 fő

Terület

20,07 km2

Szob

Az Ipoly torkolatánál, a Duna bal partján fekszik Szob városa, melynek területe már az őskor óta lakott volt. Ezt több lelet is bizonyítja, melyet a helyi Börzsöny Múzeumban csodálhatnak meg az érdeklődők.

Római kori emlékek is szép számmal kerültek elő, lévén itt húzódott a Limes. Az egyik ilyen nagyjelentőségű tárgy egy több mint száz síros kelta temetőből került elő. Egy görög bronz ivóedényről van szó, mely egy hadjárat alkalmával kerülhetett új gazdájához, majd magyar földbe. A kantharoszt a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításában láthatják az érdeklődők.

A honfoglaláskor a magyarok megtelepedtek a területen, amit ásatások bizonyítanak. Az első írásos emlék 1280-ban említi a települést Terra Sob néven, magáról az elnevezésről több elképzelés is létezik, annyi biztos, hogy szláv eredetű.

Ezt követően többször gazdát cserél, a pálosok is nagy befolyással bírtak a településre. A török vész nem kímélte a települést sem, majd a megfogyatkozott lakosságot németajkú telepesekkel pótolták. Az 1800-as évek komoly fellendülést hozott Szob életében, a vasútnak és a hajózásnak köszönhetően bekapcsolódott az ipari forradalomba, még gőzhajót is építettek itt. Mindenféleképpen meg kell említeni a németalföldről származó Luczenbacher család nevét, akik sikeres vállalkozásaikból jócskán juttattak vissza a városnak, csak egy példát említve, korábbi kastélyukban jelenleg a Szent László Gimnázium kollégiuma működik. A város temploma 1775-1778 között épült barokk stílusban, de ha a településen járunk, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a közelmúltban felújított városházát is.

Kirándulás Szob környékén

A Duna, az Ipoly, a Börzsöny és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közelségének köszönhetően Szob népszerű kirándulóhely, akár túrázáshoz, akár kerékpározáshoz keresünk célpontot. A Szob-Nagybörzsöny kisvasúttal tavasztól őszig utazhatunk, a program gyerekekkel is kihagyhatatlan.

A közelben Márianosztra, Nagymaros, és Zebegény is számos túracélpontot rejt, de a Nógrádi várhoz, és Drégely várához is mindenképpen célszerű ellátogatni. A történelmi látnivalók Visegrádon és Esztergomban is számos érdekességet tartogatnak, míg az igazán nagy túrák kedvelőinek a Csóványos csúcsát érdemes bevenni. Az itt található Csóványosi-kilátó fotózáshoz is jó helyszínválasztás.

Bár Szobon nem állnak meg a Dunakanyarban közlekedő kiránduló-, és szárnyashajó járatok, a Duna és az Ipoly remek lehetőséget kínál az evezős túrákhoz, csapatépítéshez, osztálykiránduláshoz. A kenutúrákat tervezhetjük akár egynaposra, akár egy egész hetesre, Szob kiváló bázisnak bizonyul majd.

A környéken több szálláslehetőség közül is választhatunk, akár egy egész házat is kibérelhetünk a festői környezetben, ha nagyobb társasággal mozgunk. Zebegény, és Nagymaros is rengeteg izgalmas lehetőséget tartogat, akár romantikus hétvégére, akár baráti kikapcsolódásra, családi kiruccanásra vágyunk.

Térkép

Programok Szobon

Szob látnivalói

Kapcsolódó cikkek