Szob

Szob

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 280

Népesség

2 661 fő

Terület

20,07 km2

Szob

Az Ipoly torkolatánál, a Duna bal partján fekszik Szob városa, melynek területe már az őskor óta lakott volt. Ezt több lelet is bizonyítja, melyet a helyi Börzsöny Múzeumban csodálhatnak meg az érdeklődők.

Római kori emlékek is szép számmal kerültek elő, lévén itt húzódott a Limes. Az egyik ilyen nagyjelentőségű tárgy egy több mint száz síros kelta temetőből került elő. Egy görög bronz ivóedényről van szó, mely egy hadjárat alkalmával kerülhetett új gazdájához, majd magyar földbe. A kantharoszt a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításában láthatják az érdeklődők.

A honfoglaláskor a magyarok megtelepedtek a területen, amit ásatások bizonyítanak. Az első írásos emlék 1280-ban említi a települést Terra Sob néven, magáról az elnevezésről több elképzelés is létezik, annyi biztos, hogy szláv eredetű.

Ezt követően többször gazdát cserél, a pálosok is nagy befolyással bírtak a településre. A török vész nem kímélte a települést sem, majd a megfogyatkozott lakosságot németajkú telepesekkel pótolták. Az 1800-as évek komoly fellendülést hozott Szob életében, a vasútnak és a hajózásnak köszönhetően bekapcsolódott az ipari forradalomba, még gőzhajót is építettek itt. Mindenféleképpen meg kell említeni a németalföldről származó Luczenbacher család nevét, akik sikeres vállalkozásaikból jócskán juttattak vissza a városnak, csak egy példát említve, korábbi kastélyukban jelenleg a Szent László Gimnázium kollégiuma működik. A város temploma 1775-1778 között épült barokk stílusban, de ha a településen járunk, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a közelmúltban felújított városházát is.

Tickless 2024
Hirdetés

Kirándulás Szob környékén

A Duna, az Ipoly, a Börzsöny és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közelségének köszönhetően Szob népszerű kirándulóhely, akár túrázáshoz, akár kerékpározáshoz keresünk célpontot. A Szob-Nagybörzsöny kisvasúttal tavasztól őszig utazhatunk, a program gyerekekkel is kihagyhatatlan.

A közelben Márianosztra, Nagymaros, és Zebegény is számos túracélpontot rejt, de a Nógrádi várhoz, és Drégely várához is mindenképpen célszerű ellátogatni. A történelmi látnivalók Visegrádon és Esztergomban is számos érdekességet tartogatnak, míg az igazán nagy túrák kedvelőinek a Csóványos csúcsát érdemes bevenni. Az itt található Csóványosi-kilátó fotózáshoz is jó helyszínválasztás.

Bár Szobon nem állnak meg a Dunakanyarban közlekedő szárnyashajó járatok, 2021 nyarától az Esztergomból induló kirándulóhajókra már Szobon is van lehetőség felszállni.
Hajókirándulás helyett inkább eveznétek? A Duna és az Ipoly egyaránt remek lehetőséget kínál az evezős túrákhoz, csapatépítéshez, osztálykiránduláshoz. A kenutúrákat tervezhetjük akár egynaposra, akár egy egész hetesre, Szob kiváló bázisnak bizonyul majd.

A környéken több szálláslehetőség közül is választhatunk, akár egy egész házat is kibérelhetünk a festői környezetben, ha nagyobb társasággal mozgunk. Zebegény, és Nagymaros is rengeteg izgalmas lehetőséget tartogat, akár romantikus hétvégére, akár baráti kikapcsolódásra, családi kiruccanásra vágyunk.

Térkép

Programok Szobon

Közelgő események

Jacuzzi banner
Hirdetés

Szobi szállások

Szob látnivalói

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: