Nepomuki Szent János szobor

Nepomuki Szent János szobor

INFORMÁCIÓK

Cím

Szob, Szent László utca

Nepomuki Szent János szobor – Szob

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, és halászok védőszentje, míg egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok védőszentjeként is számon tartják. Számos településen szobrot emeltek, vagy templomokat, kápolnákat szenteltek neki. A Szobon található Nepomuki Szent János szobor a település második legrégebbi szobra, melynek az 1758-as évszám szerepel a talapzatán. 

Mészkőből készült, és bár eredetileg színesre festették, sajnos az évek során nagyon megkopott, 1914-ben újították fel utoljára. A talapzaton álló évszám ellenére legelőször 1813-ban említették írásban, miszerint Huszák János szobi lakos állíttatta a városban. A szobor a Dunához vezető útra került, itt közlekedett régen a szobi rév. 

Tickless 2024
Hirdetés

Nyitva tartás

A szobor folyamatosan látogathatóMegközelítés

2628, Szob, Szent László utca

Szob Budapesttől 75, Váctól 30 km-re fekszik. Vonattal a Budapest-Nyugati Pályaudvar-Vác-Szob vonalon érhető el a település (menetrend). Aki szívesen biciklizik, annak Budapest felől a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Nagymaros-Zebegény érintésével az EV6-os számú kerékpárúton kell haladnia a városba, míg autóval a település Budapest belvárosából 1 óra 20 perc, és 76 km. A Nepomuki Szent János szobor a Szent László templomtól, a József Attila Művelődési Ház és Szabadidőközponttól, illetve a Börzsöny Múzeumtól is néhány perces sétára található. 

Képek: Greff Tibor – I Love Dunakanyar

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

További látnivalók Szobon

Megosztás: